Την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ, μετά την κατάθεση έξι αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών
«Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο» αναφέροντας ότι το προηγούμενο τοπίο είχε ένα μοναδικό νόμιμο κανάλι που έκλεισε (την ΕΡΤ) και πολλά κανάλια που εξέπεμπαν χωρίς άδεια.
Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι έγινε κάποιο λάθος από την κυβέρνηση καθώς υπήρχε ένα συνταγματικό αδιέξοδο με το ίδιο το ΣτΕ να δηλώνει ότι είναι αντισυνταγματική η εκπομπή καναλιών χωρίς άδεια, και με μία ρυθμιστική Αρχή (σσ ΕΣΡ) στην οποία οι προηγούμενες ηγεσίες της δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, απογοητεύοντας όλους.
Εμείς κληθήκαμε να επιλύσουμε αυτό το νομικό αδιέξοδο, τόνισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι «δεν θα κάναμε καμία αλλαγή εκ των υστέρων». Χαρακτήρισε λογικό το ποσοστό του τιμήματος για μια άδεια, μιλώντας για μια αγορά η οποία αποτιμάται σε πάνω από 1 δισ. στη δεκαετία, τη στιγμή που το δημόσιο θα εισπράξει 250 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Απαντώντας ο υπουργός ΨΗΠΤΕ για την 7η άδεια που δεν διεκδικήθηκε, είπε ότι ο νόμος προβλέπει ότι αυτή θα προκηρυχθεί εκ νέου, ενώ αν τελικά δεν υπάρξει ενδιαφέρον για αυτή, θα μετρηθεί στις θεματικές άδειες οι οποίες έπονται. Εκτίμησε ότι το ΕΣΡ έχει την ετοιμότητα και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να προχωρήσει εξίσου γρήγορα και το ζήτημα των θεματικών αδειών.
Για το ψηφιακό ραδιόφωνο υπογράμμισε ότι αυτό ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα και για το θέμα υπήρξαν συνομιλίες με τους εταίρους. Εξήγησε ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση, με ομαλό τρόπο, χωρίς τις πολιτικές του «σοκ και δέος».
Οι πολιτικές δυνάμεις, πρόσθεσε, πρέπει να ξεκινήσουν έναν διάλογο για το θέμα, ενώ απαντώντας για τα δημοτικά ραδιόφωνα σημείωσε ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς από τον νόμο, ωστόσο θα υπάρξουν πρόνοιες για το θέμα. Εδώ μιλάμε για μεγαλύτερο φάσμα με περισσότερες δυνατότητες επισήμανε ο κ. Παππάς, για να τονίσει δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τις συχνότητες. Τέλος, σημείωσε ότι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, τονίστηκε ότι θα υπάρξει η πρόνοια για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που παράγουν κοινωνικό έργο, ώστε να μη κινδυνεύσουν.
Απαντώντας για τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί δημιουργίας «της νέας διαπλοκής», είπε ότι όσοι μιλούν για νέα διαπλοκή, θα πρέπει να ορίσουν και την παλιά διαπλοκή. Εδώ και 30 χρόνια είχαμε σταθμούς, οι οποίοι εξέπεμπαν χωρίς άδειες, με πολιτικές ηγεσίες που δεν μπόρεσαν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει άδεια και αν δεν τηρηθούν τα νόμιμα, αυτή μπορεί να αφαιρείται τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.
Για την υπόθεση του καναλιού MEGA την χαρακτήρισε καθαρά επιχειρηματική απόφαση, καθώς υπήρχαν αλλεπάλληλες ευκαιρίες από τους μετόχους για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Μίλησε για ομηρεία των εργαζομένων, οι οποίοι με αυτοθυσία κράτησαν ανοικτό το κανάλι με έσοδα από τη διαφήμιση, προσθέτοντας ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να διασφαλιστούν τα δεδουλευμένα τους.
Εμείς επιμείναμε και δεχθήκαμε σφοδρή κριτική, για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και τώρα θα έχουμε κανάλια με περισσότερες θέσεις εργασίας, συνέχισε ο κ. Παππάς. Κλείνοντας το θέμα και απαντώντας ξανά για τον εμπαιγμό των εργαζομένων του σταθμού, σημείωσε ότι το γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους μετόχους του καναλιού, έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΣτΕ ότι απορρίπτει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.
Μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι είναι το πρώτο με θετικές παρεμβάσεις. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του ΚΚΕ για τον συνδικαλιστικό νόμο, τις χαρακτήρισε επικοινωνιακές, γιατί, όπως υποστήριξε, το κομμουνιστικό κόμμα θέλει να παράξει εικόνα καθώς τώρα αμφισβητείται δομικά μια θεμελιώδης ιδέα του, ότι σε συνθήκες οικονομικής αγοράς λαμβάνονται μέτρα για τους ασθενέστερους.
Πρόσθεσε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος δεν αφορά τα πρωτοβάθμια σωματεία, την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις αντιδράσεις. Δίνουμε μάχη, συμπλήρωσε ο Ν. Παππάς, για να επιστρέψουμε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στην κανονικότητα στον χώρο της εργασίας, χώρος ο οποίος έχει απορρυθμιστεί πλήρως και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την μείωση της ανεργίας.
Σημείωσε ότι δεν θα λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ωστόσο «θα αυξηθούν οι βαθμοί ελευθερίας άσκησης πολιτικής σε μία κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει ότι κοιτάει εκεί που πρέπει για να απαλύνει τις πληγές του κόσμου».
Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για το κοινωνικό μέρισμα, για τη συμμετοχή των αγροτών στην εθνική σύνταξη, στις χαμηλότερες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, στα αυξημένα οικογενειακά επιδόματα. Εδώ ο κ. Παππάς είπε ότι δεν είναι μόνο οι τρίτεκνοι, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά που πρέπει να στηριχθούν και όχι μόνο εισοδηματικά αλλά με το κοινωνικό κράτος.
Τόνισε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2019 και ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα ολοκληρώσει την τετραετία μετά την κρίση.
Χαρακτήρισε όνειρα θερινής νυκτός την πτώση της κυβέρνησης από τον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο στο θέμα του Σκοπιανού, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει απολύτως ενιαία στάση στο ζήτημα. Να μας πει η κυρία Μπακογιάννη τι έκανε στο Βουκουρέστι, σχολίασε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ. Η χώρα έχει κρίσιμη γεωστρατηγική θέση και δεν μπορεί να ασκήσει την επιρροή της εάν έχει γυρισμένα τα νώτα της στον βορρά είπε ο κ. Παππάς, ενώ εξέφρασε άποψη ότι υπάρχουν και από τις δύο πλευρές κάποιοι που θέλουν να δυναμιτίσουν τη διαδικασία, ενώ δεν συμφώνησε ότι όποιος δεν θέλει το παράγωγο «Μακεδονία» στο όνομα είναι ακροδεξιός.
Πρέπει να συζητήσουμε με ψυχραιμία, ανέφερε ο Ν. Παππάς, σημειώνοντας ότι η θέση της εκκλησίας απαντήθηκε από τον πρωθυπουργό. Τέλος, είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών κάνει εξαιρετική δουλειά και θα ενημερώσει τους πάντες όταν υπάρξει κάτι.
Αναφορικά με τις αλλαγές στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου ενημέρωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με την κ. Γεροβασίλη, θα υπογράψουν το έργο για τη διάχυση του συστήματος ψηφιακών υπογραφών και διακίνησης εγγράφων σε όλο τον δημόσιο τομέα, με συνέπεια την άμεση εξοικονόμηση πόρων. Εξήγησε ότι υπάρχουν και άλλες αλλαγές για να γίνουν, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη η δουλειά για την ενοποίηση των μητρώων των πολιτών, για την διευκόλυνσή τους στην όποια συναλλαγή με το δημόσιο.
Τέλος, σχολιάζοντας την είδηση περί σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία την χαρακτήρισε θετική εξέλιξη, καθώς χρειάζεται πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Πρόσθεσε ότι είναι θετική η συμμετοχή του Μάρτιν Σουλτς στην κυβέρνηση και τόνισε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακραίες φωνές στο κυβερνητικό σχήμα.