Σε τριετή φυλάκιση καταδίκασε σήμερα τουρκικό δικαστήριο έναν δημοσιογράφο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet με την κατηγορία της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας σε σχέση με ένα τουίτ το οποίο η εφημερίδα ανήρτησε για λίγο τον περασμένο Μάιο, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, Ογκούζ Γκιουβέν, κατηγορείτο ότι δυσφήμισε τον αγώνα της Άγκυρας εναντίον των υποστηρικτών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και σύμφωνα με την κυβέρνηση ενορχήστρωσε την περσινή αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Το τουίτ αναφερόταν σε έναν εισαγγελέα που σκοτώθηκε σε τροχαίο, χρησιμοποιώντας την έκφραση «τον θέρισε ένα φορτηγό». Η Cumhuriyet, επί μακρόν πυλώνας του κοσμικού κατεστημένου, υποστηρίζει πως το τουίτ αντικαταστάθηκε μέσα σε ένα λεπτό από ένα άλλο που έλεγε πως ο εισαγγελέας «πέθανε φρικτά σε ατύχημα με φορτηγό».
Ο εισαγγελέας που σκοτώθηκε κατά το ατύχημα είχε ετοιμάσει το κατηγορητήριο εναντίον του δικτύου του Γκιουλέν. Ο κληρικός αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως ο Γκιουβέν καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και ενός μήνα. Είχε προφυλακιστεί τον Μάιο αλλά αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο ενόψει της διεξαγωγής της δίκης του.
Περισσότεροι από δέκα δημοσιογράφοι και διοικητικά στελέχη της Cumhuriyet δικάζονται σε μια ξεχωριστή υπόθεση, όπου οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η εφημερίδα «καταλήφθηκε» από υποστηρικτές του Γκιουλέν και χρησιμοποιήθηκε για να στοχοποιηθεί ο Ερντογάν και να συγκαλυφθούν οι ενέργειες μαχητικών οργανώσεων.
Οι εισαγγελείς ζητούν ποινές φυλάκισης έως και 43 χρόνων για το προσωπικό της εφημερίδας, το οποίο κατηγορούν ότι στοχοποίησε τον Ερντογάν με «ασύμμετρες πολεμικές μεθόδους». Αρνούνται τις κατηγορίες.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και έχει κλείσει περισσότερα από 130 ΜΜΕ, προκαλώντας ανησυχίες στους δυτικούς συμμάχους της για επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.