Για την ανάγκη συγκρότησης του ΕΣΡ και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών μίλησε ο υπ. Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
«Έχουμε μια σταθερή προσήλωση στην ανάγκη συγκρότησης του ΕΣΡ. Ο πρόεδρος της Βουλής από την προηγουμένη περίοδο έκανε τρεις αποτυχημένες απόπειρες να το συγκροτήσει», δήλωσε ο κ. Παππάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ και κάλεσε τη ΝΔ «να το ξανασκεφτεί».
«Θα ήταν προτιμότερο να έχει συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να διεξάγει αυτό το διαγωνισμό», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα».
Παράλληλα, έκανε λόγο για θεσμικό αδιέξοδο, ενώ τόνισε ότι κατέρρευσαν οι αιτιάσεις, βάσει των οποίων η κυβέρνηση επιθυμούσε να λάβουν άδειες επιχειρηματίες προσκείμενοι σε αυτήν.
«Η μη βιωσιμότητα των καναλιών ήταν η ρίζα της διαπλοκής. Ήταν το τρίγωνο της διαπλοκής», τόνισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι στην εξεταστική επιτροπή για τα χρέη ΜΜΕ και κομμάτων «έχουν βγει σημεία και τέρατα», σε ένα «λασπερό υπόβαθρο που είχαν αφήσει οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες». Ο ίδιος κάλεσε επιπλέον τη ΝΔ να απαντήσει γιατί δεν διεξήγαγε διαγωνισμό τα προηγούμενα χρόνια.
Απαντώντας στις κατηγορίες ότι χάνονται θέσεις εργασίας με το κλείσιμο των καναλιών, ο κ. Παππάς απάντησε ότι είχε παρατηρηθεί εδώ και χρόνια η μείωση της απασχόλησης. Ωστόσο, όπως είπε, «τα κανάλια τα βιώσιμα θα μπορούν να αυξήσουν την απασχόλησή τους. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, η μειούμενη απασχόληση να σταματήσει, να μπει ένα φρένο».
«Εμείς δεν νομοθετούμε για να προασπίσουμε το συμφέρον ενός ή του άλλου επιχειρηματία. Οι επιχειρηματίες βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Όταν ρωτήθηκε για την τροπολογία με την οποία θα πέσει «μαύρο» στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, ο κ. Παππάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών προκειμένου να υπάρξουν «ευρύτερες συναινέσεις». «Θα είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο που θα έρθει η τροπολογία. Όλοι μπορούν να συναινέσουν αρκεί να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να δίνουν μάχες οπισθοφυλακής και καταλάβουν ότι το Δημόσιο έχει ήδη επωφεληθεί από το διαγωνισμό για τις άδειες».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός, είπε ότι τότε «γυρνάμε στην προηγούμενη κατάσταση» καθώς θα πρέπει να αναλάβει την αρμοδιότητα το ΕΣΡ. «Αν αφαιρεθεί η δυνατότητα διεξαγωγής διαγωνισμού από το υπουργείο, δεν θα μπορώ να κάνω κάτι», όπως είπε. «Ο Θεός ξέρει τι θα γίνει… Ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση, τα κανάλια θα διεκδικήσουν τα λεφτά τους, και δικαίως, και θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους νεοεισερχόμενους».
Εν συνεχεία, έκανε λόγο για πιέσεις προς τους δικαστές από συγκεκριμένους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, αλλά και για δελτία ειδήσεων «που κάθε άλλο παρά δελτία ειδήσεων είναι».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ επιπλέον δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα δικαιωθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο «όπως δικαιώνεται στη συνείδηση του λαού».