Πολωνία και Ουγγαρία θυμίζει σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κύρτσο ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Το μόνο που θυμίζει η μεθοδολογία της κυβέρνησης είναι λίγο Πολωνία και λίγο Ουγγαρία. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται με αυτές τις χώρες. Δηλαδή, θεωρείται ότι υπάρχουν παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη και στα μέσα ενημέρωσης, γιατί έχουν ένα σκληρό κομμουνιστικό παρελθόν και μπορεί τώρα να έχουν σκληρές δεξιές κυβερνήσεις, αλλά έχουν μία μεθοδολογία σε αυτές τις χώρες» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 fm.
Ανέφερε ακόμη πως όλα όσα γίνονται «θα μπορούσαν να έχουν ένα ενδιαφέρον και να ήταν ευρωπαϊκού επιπέδου αν γινόντουσαν μέσα από ανεξάρτητες Αρχές, αν είχαν εξασφαλιστεί με την αναγκαία συνεννόηση».
Όπως είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, «πολιτική συναίνεση δεν υπήρξε» στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, «τα πήρε όλα πάνω της η κυβέρνηση, παρέκαμψε την αρμόδια Αρχή».
Εκτίμησε δε πως όλα αυτά, σε κάποια φάση θα πέσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στα θέματα των μίντια. Κακώς η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε τη δημόσια τηλεόραση -είναι θέση μου αυτή. Πριν είχαμε άλλες παρεμβάσεις […] οι ρόλοι αλλάζουν, αλλά υπάρχει μία σταθερά, μία παρέμβαση και στον χώρο των μέσων ενημέρωσης από την πλευρά τής εκάστοτε κυβέρνησης».
Σε ό,τι αφορά το ίδιο το «οικοδόμημα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε πως «δεν είναι μία περίοδος κατά την οποία η η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να οργανώσει την επανεκκίνησή της» αλλά «θα παίξει άμυνα για να δούμε πόσα γκολ θα φάμε».
«Έχουμε μία περίοδο μπροστά μας που θα προσπαθήσουμε ή να περιορίσουμε τις απώλειες, δηλαδή να μην ακολουθήσει κάποιος άλλος το παράδειγμα του Brexit, μην ξεφύγει ο πολιτικός έλεγχος. Η σκληρή και η άκρα δεξιά ενισχύονται σε μία σειρά από χώρες και κρατάνε αποστάσεις από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης ή είναι εντελώς αντίθετες» εξήγησε.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί πολιτικών επιρροών τής εκάστοτε κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ -μεταξύ άλλων- σχολίασε: «Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν επιρροές και διάδρομοι […] Εγώ το σχόλιο το έκανα με αφορμή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου. Θεωρώ πως όλη αυτή η πρωτοβουλία που πήρε η ανώτατη δικαστικός έχει ζημιώσει τα συμφέροντα της χώρας, έχει κάνει πολύ πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση, έχει αποξενώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε κι είχαμε έναν βασικό σύμμαχο που μας κράτησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Σχοινάς έχουν παίξει πολύ θετικό ρόλο για την Ελλάδα και έχουμε φτάσει στο σημείο, τώρα, να τους αποξενώνουμε κι αυτούς».