Από το «φίλτρο» τριών επιτροπών αναμένεται να περάσουν έως το τέλος του χρόνου 3.027 μόνιμοι στην ΕΡΤ και άλλοι 500 συμβασιούχοι. Στόχος να μειωθεί αρχικά κατά 10% το μόνιμο προσωπικό (300-350 άτομα) και κατά 50% οι συμβασιούχοι (250). Σε δεύτερη φάση όσοι μείνουν θα αξιολογηθούν, ενώ έως το 2014 η ΕΡΤ δεν θα απασχολεί περισσότερους από 2.100 εργαζομένους, όπως αναφέρει το επιχειρησιακό πλάνο.
Το σχέδιο με τίτλο «Νέα δομή της Δημόσιας Τηλεόρασης», που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι σαφές: στην α’ φάση θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία το 10% των 3.000 μόνιμων εργαζομένων (300-350 άτομα). Η αξιολόγηση θα γίνει από τμηματάρχες, προϊσταμένους και γενικούς διευθυντές και υπό την εποπτεία «ανεξάρτητης επιτροπής» με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων κύρους, ίσως και ΕΡΤικών, που θα ορίσει το ΔΣ της ΕΡΤ “χωρίς πολιτικά και κομματικά κριτήρια”.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» θα ακολουθήσει νέα διαδικασία αξιολόγησης τον Οκτώβριο με βάση την αποδοτικότητα και την επάρκεια με τη βοήθεια συμβούλων εξωτερικής εταιρείας που θα προσληφθεί από την ΕΡΤ με διαγωνισμό και θα τεθεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Οι σύμβουλοι θα πρέπει να προσληφθούν έως τις 14/10 και να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους έως τις 14/11. Ζητούμενο αποτελεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα περάσει την πύλη εξόδου, μιας και δεν είναι γνωστό πόσοι θα έχουν συνταξιοδοτηθεί έως το 2014.
Οι ξένοι
Στη γ’ φάση θα οριστούν τα μέλη «ad hoc» επιτροπής που θα «τοποθετήσει» σε νέο οργανόγραμμα όσους παραμείνουν μετά την αξιολόγηση. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας πολιτών, καθηγητές πανεπιστημίου, ενώ συμβουλευτικό ρόλο ενδεχομένως να έχουν ένας εκπρόσωπος του BBC, ένας της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ZDF), ένας της γαλλικής (FT) και ένας της σουηδικής (SVT/STR/SR). Τα μέλη της επιτροπής δεν θα είναι αμειβόμενα και τα πορίσματα θα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, προκύπτουν διάφορα ζητήματα, ενώ ειδικά για τους δημοσιογράφους υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με τα τυπικά κριτήρια, καθώς στους μεσαίας ηλικίας «φτασμένους» δεν είχαν τεθεί κατά την ένταξή τους στο επάγγελμα όροι πρόσληψης (πτυχία κ.ά.). Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ της ΕΡΤ ζήτησε από τη νομική υπηρεσία να διευκρινιστεί:
-Εάν θα παραμένει υποχρεωτική η εφεδρεία σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.
-Εάν θα περιληφθούν στο 10% οι περίπου 100 εργαζόμενοι που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του Σεπτεμβρίου.
-Εάν η μείωση των αποδοχών στο 60% όσων ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία θα συνυπολογιστεί στον προσδιορισμό της και αν τα επικουρικά ταμεία θα θεωρήσουν ως «τελευταίο μισθό» το 60%.
-Αν θα αναζητηθεί πλεονάζον προσωπικό ανά υπηρεσιακή μονάδα ή ανά ειδικότητα, λαμβανομένων υπόψη και των συνταξιοδοτήσεων έως το 2014 και με δεδομένο τον στόχο μείωσης του προσωπικού σε 2.100 άτομα.