Παιδί ταπεινών πολύτεκνων γονιών, με ισχυρή πίστη στην εκκλησία, χωρίς διπλώματα και δημόσιες σχέσεις, εργατικός και πεισματάρης, ο Σωκράτης Γκιόλιας έγινε γνωστός στους περισσότερους από τη μεγάλη κόντρα του με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, αλλά και από το «παιδί» του, τον πιο…
δημοφιλή ελληνικό ιστότοπο, το «troktiko».

Το σύνθημά του ήταν «εδώ τίποτα δεν γράφεται τυχαία» και πραγματικά μπορούσες να διαβάσεις αποκαλύψεις, σχόλια και παρασκήνια χωρίς φιοριτούρες και δημοσιογραφικές περικοκλάδες, αλλά και χωρίς υπογραφή (άρα με λιγότερες απαιτήσεις εξακρίβωσης και τεκμηρίωσης…).

Ο Σωκράτης Γκιόλιας δεν ήταν προβεβλημένος δημοσιογράφος, όπως, για παράδειγμα, ο Πρετεντέρης ή ο Χατζηνικολάου, αλλά μήπως ακριβώς για αυτό ένα δικό του σχόλιο εναντίον των τρομοκρατών ενοχλούσε περισσότερο εκείνους τους σκοτεινούς δολοφονικούς κύκλους που τελικά του αφαίρεσαν άνανδρα τη ζωή;


Το «βάπτισμα» στη δημοσιογραφική «Ζούγκλα»

Αθλητής του στίβου ο Σωκράτης Γκιόλιας, μπήκε στα βαθιά της δημοσιογραφίας όταν πριν από 19 χρόνια χτύπησε την πόρτα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Καθώς ήταν επίμονος, οργανωτικός και ακούραστος, εκτιμήθηκε από τον Τριανταφυλλόπουλο, που σύντομα τον έκανε δεξί του χέρι αναθέτοντάς του την αρχισυνταξία των εκπομπών «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα», αλλά και όλες τις δύσκολες δημοσιογραφικές αποστολές. Είχε άριστη επικοινωνία με τους άλλους δημοσιογράφους, υπομονή και διάθεση να βοηθήσει κάθε «πρωτάκι» που συχνά-πυκνά έφερνε ο Μάκης στην ομάδα, ενώ η σεμνότητά του (για μία εκπομπή που δεν διακρινόταν δα για τους χαμηλούς της τόνους) εντυπωσίαζε όσους έρχονταν σε επαφή μαζί του.

Συνεργασία με τον «μισητό αντίπαλο»

Όταν βγήκε το «Πρώτο Θέμα», ο Γκιόλιας επιμελούνταν τη σελίδα με τα εκκλησιαστικά θέματα. Μετά το τσούγκρισμα Θέμου – Μάκη και την αποχώρηση της ομάδας του Μάκη, ο Γκιόλιας συνέχισε για μερικές εβδομάδες να γράφει τη στήλη, μετά όμως το όνομά του αντικαταστάθηκε από κάποιον Βασίλη Αποστόλου. Πολλοί λένε ότι ήταν ψευδώνυμο και ο ίδιος συνέχισε τη συνεργασία του με την εφημερίδα, όπως άλλωστε ποτέ δεν σταμάτησε να εργάζεται στην αθλητική εφημερίδα «Πρωταθλητής» του Θέμου Αναστασιάδη καλύπτοντας το ρεπορτάζ του στίβου.

Αυτή η φανερή επαγγελματική σχέση που διατηρούσε ο Γκιόλιας με τον «μισητό αντίπαλο» είχε δημιουργήσει και τις πρώτες προστριβές του με τον Τριανταφυλλόπουλο. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε ούτε τον έναν ούτε τον άλλον να κάνουν κουμπαριά. Ο Μάκης ήταν εκείνος που βάφτισε πριν από δύο χρόνια το γιο του Γκιόλια. Και τον έβγαλε «Ευθύμιο», δηλαδή Μάκη…

Παραιτήθηκε καταγγέλλοντας απόπειρα φίμωσης

Η ύπαρξη του «troktiko» ήταν ουσιαστικά ο βασικός λόγος για το περιπετειώδες διαζύγιο Μάκη-Γκιόλια, που έκτοτε είχε μετατραπεί σε έντονο διαδικτυακό (και όχι μόνο) πόλεμο. Ήταν η εποχή που ο Μάκης έβγαζε στον ιντερνετικό αέρα τη «zougla», ενώ ο Γκιόλιας ήδη κέρδιζε το διαδίκτυο με το ανώνυμο «troktiko».

Για το διαζύγιο ο ίδιος ο Σωκράτης έχει γράψει: «Παραιτήθηκα από την εκπομπή σου, αγαπητέ Μάκη, στις 27 Οκτωβρίου όταν ήσουν στη Θεσσαλονίκη, με έκτακτη σύσκεψη που έκανα στο γραφείο. Ο λόγος ήταν ότι από το διαδίκτυο ένας άνθρωπος, που ήταν συνεργάτης του φίλου σου Νίκου Χατζηνικολάου, με συκοφαντούσε χυδαία και δεν έβλεπα καμία κίνηση από μέρους σου που να δείχνει την έμπρακτη στήριξη του συνεργάτη σου. Όχι βέβαια προς τον κ. Παπαγιάννη -και το τόνισα– αλλά προς τον κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος θα μπορούσε να πει στο συνεργάτη του να συνεχίσει την αυστηρή κριτική αλλά όχι τη συκοφαντία σε βάρος μου. Στις 26 Οκτωβρίου το απόγευμα μου είπες να μη δίνω σημασία σε αυτά τα πράγματα και να παρακαλέσω τα παιδιά στο “troktiko” (με τα οποία υπάρχει επικοινωνία με e-mail) να μη γράφουν τίποτα για τον Νίκο Χατζηνικολάου, το Alter και τα πλαστά τιμολόγια. Μάλιστα τέθηκε το δίλημμα ότι, αν δεν κατεβάσει το “troktiko” το θέμα με τα πλαστά τιμολόγια, θα… έσπαγε το συμβόλαιό σου με το κανάλι!…».

Ανείπωτες ύβρεις και χαρακτηρισμοί

Οι κατηγορίες ήταν βαρύτατες εναντίον του Τριανταφυλλόπουλου, που μέχρι τότε εμφανιζόταν άμεμπτος, ανεξάρτητος και αδέκαστος. Δεν τις άφησε βέβαια αναπάντητες, προχωρώντας σε σκαιότατες επιθέσεις εναντίον του πρώην συνεργάτη του, θεωρώντας τον «πουλημένο» στους εχθρούς του. Δεν θέλουμε να αναπαραγάγουμε τους χαρακτηρισμούς με τόσο νωπή τη δολοφονία.

Στις 10.13 π.μ. της περασμένης Δευτέρας, πάντως, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ανήρτησε στη «zougla» το αποχαιρετιστήριο κείμενο για τον πρώην συνεργάτη του, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι ουδέποτε αναπαρήχθη από το «troktiko».

«Είχε περάσει σε αντίπαλο στρατόπεδο»

Σε σχέση με το επαγγελματικό τους διαζύγιο, ο Μάκης αναφέρει: «Δεν μπορώ και δεν χρειάζεται να πω σε κανέναν περισσότερα πράγματα για την τελευταία μας συνάντηση. Ήταν τραυματική για όλους. Εμένα, τη σύζυγό μου, που ήταν παρούσα, και τους πολύ στενούς συνεργάτες μου που γνωρίζουν. Έμελλε, όμως, να είναι η τελευταία, και μία κουβέντα που την πήρε ο άνεμος έμελλε να επαληθευτεί με τον πιο άγριο τρόπο δύο χρόνια αργότερα. Πικράθηκα, πήρα την απόφαση με βαθύ πόνο και με βαθύτερο τον αποχαιρετώ σήμερα». Ακόμα, ο Τριανταφυλλόπουλος ανέφερε ότι ο «ξεχωριστός για μένα Σωκράτης, ο μοναχικός Σωκράτης, ο Σωκράτης της ηρεμίας και της φουρτούνας, ο δικός μου Σωκράτης, πέρασε σε αντίπαλα στρατόπεδα, διαφορετικής φιλοσοφίας και πρακτικής. Χωρίς υπογραφή και πρόσωπο».

Έδειχνε αμέσως τρομοκρατία…

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κατέληγε: «Σήμερα κάποιοι μας στέρησαν το δικαίωμα να ξαναβρεθούμε, να γελάσουμε ή να πικραθούμε, να διαφωνήσουμε και να εξηγηθούμε. Καλό ταξίδι, δικέ μου». Αίσθηση προκαλεί πάντως ότι πολύ πριν αποκαλυφθεί το αποτέλεσμα της βαλλιστικής έρευνας που αποδείκνυε ότι επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα και όταν όλοι…
έκαναν λόγο για «συμβόλαιο θανάτου» και ενδεχόμενο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος έσπευδε να γράψει στο αποχαιρετιστήριο κείμενο για τον Γκιόλια: «Ακούγοντας τις γελοιότητες ορισμένων Μέσων και τις ανακρίβειες, με το Τμήμα… ανθρωποκτονιών να αναζητά τους δράστες, αντιλαμβάνομαι πόσο μακριά είναι νυχτωμένοι όλοι αυτοί, μέσα στη χειμερία νάρκη ή τη θερινή τους ραστώνη».

Η προαναγγελία αποκάλυψης

Ακριβώς στις 5.16 το πρωί της Δευτέρας, δηλαδή δέκα λεπτά πριν τη δολοφονική επίθεση στον Γκιόλια, είχε γίνει ανάρτηση για τελευταία φορά στο «troktiko» με προαναγγελία για σημαντική υπόθεση διαφθοράς. «Αύριο θα δείτε πώς λειτουργεί το κράτος της διαπλοκής μεταξύ σωμάτων ασφαλείας και επιχειρηματία! Με φωτό και ντοκουμέντα», έγραφε το συγκεκριμένο post. Η ίδια ανάρτηση είχε πρωτοανέβει στις 11.16 μ.μ. της Κυριακής και είχε επαναληφθεί στη 1.38 μετά τα μεσάνυχτα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τις πρώτες ώρες το είχαν συσχετίσει με την άγρια επίθεση σε βάρος του. Πάντως, μέχρι την ώρα που κλείναμε ύλη, η σχετική αποκάλυψη στο μπλογκ δεν είχε γίνει…

Δεν υπήρχαν φανερά έσοδα

Επί σχεδόν τρία χρόνια το «troktiko» πορευόταν χωρίς διαφημίσεις και άρα φανερά έσοδα, αν και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι, για να υπάρχουν τόσες πολλές αναρτήσεις και επί εικοσιτετραώρου βάσεως, σε αυτό πρέπει να εργαζόταν ένας μίνιμουμ αριθμός ατόμων που προφανέστατα θα έπρεπε και από κάπου να πληρώνεται. Μόλις πρόσφατα, στις 7 Ιουλίου, ξεκίνησε να αποδέχεται διαφημίσεις μέσα από την πλατφόρμα διαφημίσεων της Google. Μάλιστα, από τότε το μπλογκ έχει μόνιμα και μία ανάρτηση που αναλύει βήμα προς βήμα τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος που επιθυμεί να διαφημιστεί στο «troktiko».

Ετοίμαζε έντυπο

Είναι φανερό ότι ο Γκιόλιας είχε καταλάβει ότι ο τίτλος «troktiko» αποτελούσε χρυσωρυχείο. Γι’ αυτό, όπως αποκαλύπτεται έστω και μετά το θάνατό του, τον είχε κατοχυρώσει και είχε σοβαρές σκέψεις να τον εκμεταλλευθεί και για την έκδοση… εφημερίδας. Σύμφωνα με το μπλογκ «fimotro», θα επρόκειτο για καθημερινό φύλλο με αποκαλύψεις και ρεπορτάζ που θα έκαιγαν κόσμο: «Η εφημερίδα θα κυκλοφορούσε από Δευτέρα έως Κυριακή με εξαίρεση το Σάββατο και θα κόστιζε μόνο 0,70 λεπτά», γράφει το μπλογκ, αναφέροντας ότι η πρώτη συνάντηση της συντακτικής ομάδας θα πραγματοποιείτο στις 17 Αυγούστου, με στόχο το νέο φύλλο να κυκλοφορήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε συνέχεια αυτής της πληροφορίας, το Mega παρουσίασε στο δελτίο της Τρίτης και έγγραφο, πηγαίνοντας το ρεπορτάζ ένα βήμα παρακάτω, το οποίο ήταν το καταστατικό της εταιρείας που είχε συστήσει ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος και στο οποίο αναφερόταν ότι αυτή είχε σκοπό, μεταξύ άλλων, την «έκδοση κάθε είδους εφημερίδων και περιοδικών είτε ημερήσιας είτε εβδομαδιαίας ή και μηνιαίας κυκλοφορίας». Οι βασικές συζητήσεις για την εφημερίδα του «troktiko» γίνονταν με τον Σωτήρη Πουλόπουλο, εκδότη του «Πρωταθλητή» (μαζί με τον Θέμο).

Πόλεμος με τους τρομοκράτες

Ήταν πολλά τα μέτωπα που είχε ανοίξει ο Σωκράτης Γκιόλιας με το «troktiko», αλλά το μοιραίο φαίνεται να ήταν εκείνο με τους τρομοκράτες. Οι πιο σκληρές αναρτήσεις εναντίον των ανεγκέφαλων που έκαψαν ζωντανούς τους εργαζομένους στη Marfin έγιναν μέσω του συγκεκριμένου μπλογκ, ενώ οι τόνοι σηκώθηκαν κατακόρυφα όταν στα Πατήσια έσκασε βόμβα στα χέρια του άτυχου νεαρού Αφγανού. Το «troktiko» ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων. Είχε συνεχείς αποκαλύψεις για την εξάρθρωση της ομάδας του Νίκου Μαζιώτη. Κάποια σχόλια μάλιστα για τη μορφή της συντρόφου του Μαζιώτη είχαν εξοργίσει τους αντιεξουσιαστικούς κύκλους, που ως γνωστόν έχουν επιλεκτικές ευαισθησίες μόνο όταν αφορούν σε πρόσωπα του χώρου τους. Η βεντέτα με το αντιεξουσιαστικό σάιτ «indymedia» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Ο Γκιόλιας χαρακτηριζόταν συνεργάτης της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής, υπηρέτης αφεντάδων και χαφιές. Μίσος και οργή εκτοξεύονταν από τους λειτουργούς του συγκεκριμένου διαδικτυακού χώρου που χρησιμεύει στο συντονισμό των αναρχικών ομάδων και τη δημοσίευση προκηρύξεων μετά από δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Όλοι οι δημοσιογράφοι μαζί!

Ο Σωκράτης Γκιόλιας δεν ήταν άγιος. Η εμμονή του να στηρίζει τους Βατοπεδινούς και όλο το κύκλωμα των ντοπαρισμένων αθλητών, η ιδιότητα του «συμβούλου επιχειρηματία» (Κοντομηνά) δεν ήταν τίτλοι δημοσιογραφικής τιμής. Κανένα όμως ελάττωμα ή αστοχία δεν θα νομιμοποιούσε οποιονδήποτε να του αφαιρέσει τη ζωή. Όλη η πιάτσα των δημοσιογράφων (όσοι από εμάς έχουν κάνει ρεπορτάζ, έχουν μπει στη διακεκαυμένη ζώνη, εκφέρουν άποψη και δεν γράφουν απλώς life style σαχλαμάρες ή παρουσιάζουν τη… Γιουροβίζιον) είναι συγκλονισμένοι και, είτε εκτιμούσαν τον Σωκράτη είτε κρατούσαν αποστάσεις από τη διαδρομή του, θα τον θυμούνται πλέον με συγκίνηση. Και βέβαια θα απαιτούν χωρίς υποσημειώσεις την τιμωρία των δολοφόνων του!

Πηγή: Στο Καρφί