Πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, η τουρκική αστυνομία περικύκλωσε σήμερα τα γραφεία της εταιρίας συμμετοχών (holding) Koza-Ipek, που πρόσκειται στον ορκισμένο εχθρό της τουρκικής κυβέρνησης Φετουλάχ Γκιουλέν, για να της κοινοποιήσει ότι τίθεται υπό επιτροπεία, ένα μέτρο που προκαλεί βίαιες διαδηλώσεις.
Οι δυνάμεις της τάξης χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να απομακρύνουν δεκάδες ανθρώπους που είχαν αποκλείσει την έδρα στην Άγκυρα της Koza-Ipek, η οποία διαθέτει έναν σημαντικό όμιλο μέσων ενημέρωσης που περιλαμβάνει κυρίως την εφημερίδα Bugűn και το τηλεοπτικό δίκτυο Kanaltűrk, μετέδωσε σήμερα το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε χθες να θέσει υπό επιτροπεία τον όμιλο, ο οποίος δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς της ενέργειας και της μεταλλουργίας και κατηγορείται από την κυβέρνηση για «χρηματοδότηση» και «προπαγάνδα» υπέρ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που διευθύνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα δίκτυο από ΜΚΟ, μέσα ενημέρωσης και επιχειρήσεις.
Πρώην σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γκιουλέν έγινε ο «υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος εχθρός του» μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που είχε στόχο συγγενικά πρόσωπα του ισχυρού άνδρα της χώρας και μελών της κυβέρνησής του στα τέλη του 2013.
Ο αρχηγός του κράτους κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι έχει συστήσει ένα «παράλληλο κράτος» για να τον ανατρέψει και έχει πολλαπλασιάσει τις δικαστικές διώξεις και τις εκκαθαρίσεις των οπαδών του.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου η αστυνομία είχε διεξαγάγει έρευνα στα γραφεία 23 εταιριών που ανήκουν στην Koza-Ipek στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής» έρευνας. Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν τότε, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια.
Ο ιδιοκτήτης του ομίλου Koza, ο Ακίν Ιπέκ, που βρίσκεται τώρα στο εξωτερικό, αρνήθηκε κατηγορηματικά σήμερα οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και έκανε λόγο για «ψεύδη».
Έπειτα από τη χθεσινή δικαστική απόφαση, διορίστηκαν νέοι διευθυντές των επιχειρήσεων του ομίλου.
Ανάμεσά τους βρίσκονται, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, πρώην αξιωματούχοι του ομίλου Turkuvaz στον οποίο ανήκουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Sabah και το τηλεοπτικό δίκτυο ATV.
Στην Κωνσταντινούπολη δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης για να καταγγείλουν το μέτρο να τεθεί ο όμιλος υπό επιτροπεία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Όταν το φάσμα των απόψεων που προσφέρεται στους πολίτες περιορίζεται, ιδίως πριν από εκλογές, είναι πηγή ανησυχίας», ήταν η αντίδραση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών με μήνυμα στον λογαριασμό της στο Twitter.