Στο πλατό της εκπομπής «Στούντιο 4» της ΕΡΤ βρέθηκε καλεσμένος ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος μίλησε για την εκπομπή «Πρωταγωνιστές», την διάγνωση του με επιθετικό καρκίνο και τα παιδικά του χρόνια.
Για τα πρώτα χρόνια της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» ανέφερε: «Η εκπομπή ήταν καθημερινή βράδυ. Σήμερα το σκέφτομαι και λέω είναι αδύνατον αυτό που συνέβη.
Είναι αδύνατον να κάνεις μια καθημερινή ενημερωτική εκπομπή. Η πρώτη ζωντανή καθημερινή εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση τότε».
Σε ότι αφορά τη μάχη που έδωσε απέναντι στον καρκίνο, είπε: «Ήρθε πάρα πολύ απότομα. Έκανα ως αρχηγός περιοδεία στο Γενικό Ναυτικό Νοσοκομείο και μου λέει ένας γιατρός νεαρός ”να κάνουμε ένα τεστ;” και του λέω ”άσε ρε φίλε”. Μου λέει ”έχεις κάνει PSA τώρα τελευταία;” του λέω ”δεν ξέρω τώρα”. Με παίρνει σχεδόν βίαια, παρακαλετά βίαια και με πάει. Με παίρνει την επόμενη μέρα το πρωί και μου λέει ”μπορείτε να ξανά έρθετε να κάνετε την εξέταση γιατί έχει γίνει λάθος, είναι ένα νούμερο που δεν μπορεί να υπάρχει” και εκεί έγιναν όλα τα υπόλοιπα. Ήταν ένας καρκίνος πολύ επιθετικός αλλά τώρα είναι όλα καλά».
Ενώ πρόσθεσε: «Είχα πληγωθεί από το θάνατο του πατέρα μου. Πότε δεν ήμουν στα σύννεφα. Είχα μια σχέση με το θάνατο. Ήξερα ότι είναι κάτι που υπάρχει εκεί στη γωνία και μας απειλεί όλους. Δεν έχω καταφέρει να αλλάξω αυτό το μόνιμο άγχος που έχω για τη ζωή μου».
Τα παιδικά του χρόνια
«Είναι μεγάλη ευτυχία που γνώρισα τη ζωή μέσα από τη φτώχεια γιατί μετά εσύ τα ανακαλύπτεις και τα κατορθώνεις όλα. Είναι και λίγο κατάρα να έχεις βρει πάρα πολλά πράγματα έτοιμα από τους δικούς σου γιατί μετά τι θα προσθέσεις εσύ;» αναρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Σε ότι αφορά τα μαθητικά του χρόνια, ανέφερε: «Έπαιρνα την εφημερίδα του πατέρα μου και την έκρυβα στο βιβλίο γιατί βαριόμουν να διαβάσω το βιβλίο και διάβαζα την εφημερίδα. Στο σχολείο έπεφτε χάρακας, τιμωρία με το ένα πόδι να κοιτάς τον τοίχο… Μου κοκκίνιζαν συχνά τα χέρια.. Ήμουν δυσλεκτικός αλλά τότε δεν υπήρχε αυτό. Το βράδυ διάβαζα και την επόμενη μέρα μου έλεγε ο δάσκαλος 5 Χ 8 και τίποτα και με χτύπαγε το κεφάλι στο θρανίο επειδή νόμιζε ότι τον κοροϊδευα. Η Αγία Βαρβάρα όπου μεγάλωσα ήταν περιοχή ανεπιθυμήτων. Έφερναν καθηγητές και δασκάλους που είχαν πολλά προβλήματα».
Για τις σχέσεις με τους τσιγγάνους δήλωσε: «Οι φίλοι μου στην Αγία Βαρβάρα θέλουν να τους φωνάζω γύφτους για να απενοχοποιηθεί η λέξη. Να μην λες ”άντε ρε γύφτε” αλλά ”ε γύφτε τι κάνεις;”» και πρόσθεσε: «Ο πρώτος μου έρωτας ήταν μια τσιγγάνα στο σχολείο. Ζούσα σε ένα περιβάλλον όπου ήμασταν στο σχολείο τσιγγάνοι. Δεν ήταν κάτι ξένο για εμάς».
Τι περιέχει το περιβόητο σακίδιο πλάτης
Μια από τις πιο συνηθισμένες εικόνες του Σταύρου Θεοδωράκη είναι αυτή με το σακίδιο στην πλάτη του. Τι περιέχει όμως; Ο ίδιος αποκάλυψε στους Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάση Αναγνωστόπουλο ακριβώς τι μεταφέρει με το σακίδιο του.
- Ένα κόκκινο τετράδιο
- Πολλά στυλό και μολύβια
- Ξύστρες και γόμες
- Εξελιγμένη φωτογραφική μηχανή που τράβαγε και βίντεο
- Έναν φακό
- Σουγιά για το καθάρισμα των φρούτων
- Ξηρούς καρπούς
«Έπαιρνα πολλά φθηνά κόκκινα τετράδια σε όλα τα μεγέθη, γιατί ήθελα όταν κάθομαι σε ένα τραπέζι να ξεχωρίζει το σημειωματάριο», εκμυστηρεύεται ο Σταύρος Θεοδωράκης.