Κάποια φρούτα και λαχανικά έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για να μεταδώσουν τον ερωτισμό, αλλά στη μορφή emoji τους, φαίνεται ότι κάποιο έχει κερδίσει τις εντυπώσεις… Η Μελιτζάνα της Ταϊλάνδης είναι μικροσκοπική και στρογγυλή, κομψή στο χέρι. Η μελιτζάνα Αννίνα κρέμεται ίσια κάτω, σαν… καμπάνα. Η μελιτζάνα Πικάσο μοιάζει με σκούρο δάκρυ. Η βολβώδης μελιτζάνα Tango είναι άσπρη αλλά γίνεται κίτρινη όταν κοπεί. Υπάρχουν μελιτζάνες που μοιάζουν με υπερμεγέθη σταφύλια, με πορτοκάλια ακόμα και με κόκκινα κρεμμύδια. Ωστόσο, πιο συχνά στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ συναντάμε την ιταλική μελιτζάνα, αυτή με το βαθύ μωβ και «πλούσιο» εσωτερικό όπως επίσης και την «σφαιρική» μελιτζάνα, με το ίδιο σχήμα αλλά με κάτι που θυμίζει μπαλόνι – γνωστή, ίσως αναπόφευκτα, ως αμερικανική μελιτζάνα.
Ωστόσο, αυτή που ξεχωρίζει είναι η ιαπωνική μελιτζάνα, λεπτή και γυαλιστερή, που παρουσιάζεται με ανοδική κλίση, μοιάζει κάπως με σκυτάλη σαν να πρέπει να παραδοθεί στον επόμενο…. δρομέα. Η συγκεκριμένη μελιτζάνα είναι αυτή που απαθανατίστηκε στα emoji, η οποία μάλιστα έγινε η αγαπημένη στενογραφία του κόσμου, ένας τρόπος επικοινωνίας και απαλλαγής από τον κόπο της επικοινωνίας. Τα πρώτα emoji, που κυκλοφόρησαν από τον ιαπωνικό όμιλο τεχνολογίας SoftBank το 1997, είχαν ασπρόμαυρα pixel και περιλάμβαναν ένα σαξόφωνο, μια σπασμένη καρδιά, ένα κομμάτι κέικ φράουλα και το όρος Fuji, αλλά όχι μελιτζάνα. Όταν τελικά παρουσιάστηκε το 1999 – και πάλι, μόνο στην Ιαπωνία – το emoji μελιτζάνας θύμιζε ένα μωβ σκουλήκι με το σώμα του μισοσηκωμένο, κάνοντας πόζα κόμπρας. Η έκδοση της μελιτζάνας της Apple, η οποία ήταν διαθέσιμη στους Ιάπωνες χρήστες iPhone από το 2008 και διεθνώς σε όλες τις πλατφόρμες συσκευών το 2012, ήταν πιο «κομψή» και γι’ αυτό έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα, μεταδίδει η nytimes.
Πέρυσι, η μελιτζάνα ήταν το 165ο πιο δημοφιλές emoji (από τα 1.549 που μετρήθηκαν) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το Unicode Consortium, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ρυθμίζει τα πρότυπα για το ψηφιακό κείμενο, στην κατηγορία των τροφίμων και των ποτών,μόνο η τούρτα γενεθλίων (Νο. 25), ένα φλιτζάνι καφέ (Νο. 124), η μπύρα (Νο. 140) και τα τσουγκρίσματα σαμπάνιας (Νο. 155) το ξεπερνούν. Η γοητεία του είναι απλή και ελκυστική και μας βγάζει τον αιώνιο έφηβο όλων μας. Κατά κάποιον τρόπο δεν παλιώνει ποτέ, η «αυθάδεια» του να βλέπουμε σεξ σε αθώα, αβλαβή αντικείμενα σαν να ήταν πάντα στο μυαλό μας. Σαν να τα λαχταρούσαμε για κάποια πιο άμεση, ζωική ζωή… Όπως πχ. οι καλά τοποθετημένοι ανανάδες και πεπόνια, με τα οποία η Βρετανίδα ηθοποιός Elizabeth Hurley έκρυβε επιδέξια τη θέα στο στήθος της το 1997. Ή όπως στην κωμωδία «Austin Powers: International Man of Mystery» το αγγούρι που κόλλησε η Βρετανίδα καλλιτέχνης Σάρα Λούκας σε ένα στρώμα έτσι ώστε να στέκεται σχεδόν σε κατακόρυφο, που δεσπόζει πάνω από δύο πορτοκάλια, στο γλυπτό της το 1994 «Au Naturel».
Στους Αμερικανούς αρέσει να στέλνουν μηνύματα που να περιέχουν μελιτζάνες αλλά όχι να τις τρώνε
Αλλά η πραγματική μελιτζάνα, αυτή που μπορείτε να αγγίξετε αλλά και να τη ψήσετε μέχρι να γίνει τρυφερή και πλούσια, παραμένει ένα λουλούδι που «αγνοείται» και υποτιμάται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α., το 2020, οι Αμερικανοί κατανάλωσαν περισσότερες από 10.000 πατάτες κατά κεφαλήν, αλλά περιόρισαν την όρεξη τους μόνο με λίγα κιλά μελιτζάνας. Το συμπέρασμα είναι πως στους Αμερικανούς αρέσει να στέλνουν μηνύματα που να περιέχουν μελιτζάνες αλλά όχι να τις τρώνε. Αν μη τι άλλο, η ιδιότητα του «αουτσάιντερ» της μελιτζάνας, η ίδια η έλλειψη σημασίας της στην αμερικανική ζωή, το έκανε πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί με άλλα νοήματα… Πιο σέξι….
Κάποιοι θεωρούν πως ένα φρούτο είναι απλώς ένα φρούτο. Ωστόσο από την αρχή της καταγεγραμμένης ανθρώπινης σκέψης, επιμείναμε στο φρούτο ως σεξουαλική μεταφορά. «Πάντρεψέ με, / δώσε μου τον καρπό του σώματός σου!» η θεά Ishtar διατάζει τον ήρωα στο έπος «Gilgamesh», το οποίο ήταν εγγεγραμμένο στο παλαιότερο γνωστό σύστημα γραφής, σε μια πήλινη πλάκα πριν από σχεδόν 4.000 χρόνια. Στη Γένεση, η Εύα παίρνει μια μπουκιά από το “p’ri”, το εβραϊκό για το “φρούτο” – κάθε είδους: Η προδιαγραφή του μήλου ήταν ένα μεταγενέστερο λατινικό λογοπαίγνιο, “malus” που σημαίνει κακό και “malum” που σημαίνει μήλο.
Τον 16ο αιώνα η μελιτζάνα ονομαζόταν «mala insana» («τρελό μήλο»), καθώς και «poma amoris» («μήλο της αγάπης»), ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ντομάτα. Για όλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά, από αρχαιοτάτων χρόνων αυτό που είχε σημασία δεν ήταν τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά τους αλλά ενσάρκωναν την αφθονία, την υπερβολή, τη χυμώδης φύση του φυσικού κόσμου. Παντού όπου κοιτούσαν οι πρόγονοί μας, στο δέντρο, στο κλήμα, στο θάμνο, στο πιάτο, υπήρχαν στοιχεία ότι η ζωή διαιωνιζόταν: η «ενσαρκωμένη» γονιμότητα.
«Μοιράζομαι το ροδάκινο»… Η ιστορία του φρούτου για ομοφυλόφιλους άντρες
Παρόλα αυτά, η μελιτζάνα είναι σχετικά νεοφερμένη, ως σεξουαλικό σύμβολο και έχει γίνει γνωστή τελευταία χάριν του emoji. Καμία τέτοια σύγχυση δεν περιβάλλει το ροδάκινο, με την ενδεικτική του σχισμή. Στην Κίνα, η φράση «μοιράζομαι το ροδάκινο» έχει από καιρό μεταφέρει την επιθυμία των ομοφυλόφιλων ανδρών.
Μια ιστορία από τον τρίτο αιώνα π.Χ. αφηγείται πώς ένας νεαρός δάγκωσε ένα ροδάκινο και μετά το έδωσε στον ευγενή αφέντη του, ο οποίος, αντί να το εκλάβει ως προσβολή, το κατάλαβε ως πράξη οικειότητας και σεξουαλικού περιεχομένου – ένα θέμα που επαναλαμβάνεται πιο ξεκάθαρα στην ταινία του 2017 του Ιταλού σκηνοθέτη Luca Guadagnino, «Call Me by Your Name». Το μήνυμα του συγκεκριμένου φρούτου ταξίδεψε στην Ιταλία της Αναγέννηση, στις αρχές του 17ου αιώνα, όπως έχει σημειώσει ο ιστορικός τέχνης και τροφίμων John Varriano, όταν το «dare le pesche» (κυριολεκτικά, «να δώσεις το ροδάκινο») μεταφράστηκε ως «να δώσεις τον αλήτη σου». Το 2016, η Apple αποκάλυψε ένα επανασχεδιασμένο emoji ροδάκινου με τη σχισμή πιεσμένη απαλά προς τα δεξιά, σχεδόν εκτός οπτικού πεδίου. Οι χρήστες όμως εξέφρασαν απογοήτευση. Η σχισμή αποκαταστάθηκε στη θέση της.
Γιατί η μελιτζάνα… «κέρδισε» τη μπανάνα
Η μπανάνα που έχει μια παρόμοια… αύρα, παρουσιάστηκε ως πρόκληση όταν μπήκε στην αμερικανική φαντασία μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Τόσο προφανές ήταν το σχήμα της μπανάνας, με τα εγχειρίδια εθιμοτυπίας να απαιτούν να κόβεται με μαχαίρι και να τρώγεται με πιρούνι αντί να τρώγεται ολόκληρη. Ένας εισαγωγέας μάλιστα αναγκάστηκε να τυπώσει και να διανείμει καρτ-ποστάλ με γυναίκες που τρώνε μπανάνες με… ηρεμία, για να δείξει ότι ήταν κοινωνικά και ηθικά αποδεκτό να το κάνουν. Έναν αιώνα αργότερα, η μπανάνα έγινε ένα εύχρηστο εργαλείο για μαθήματα σεξ, ως μοντέλο επίδειξης για τη χρήση του προφυλακτικού. Πώς λοιπόν, η μελιτζάνα αντικατέστησε τη μπανάνα ως το πιο φαλλικό φρούτο, τουλάχιστον στην ψηφιακή σφαίρα; Ένας χρήστης emoji είπε ότι αυτό οφείλεται στο ότι η έκδοση emoji δείχνει το φρούτο μισοξεφλουδισμένο – και σίγουρα αυτό το κάνει πιο «καυτό», ξετυλιγμένο με χαρά. Ένας άλλος σημείωσε ότι η καμπύλη του emoji της μπανάνας δεν ήταν σωστή, ήταν πολύ ρεαλιστική. Η φαντασία πρέπει να κυριαρχεί και η γλώσσα του φαγητού πλησίαζε πάντα επικίνδυνα την ερωτική.
Κάποιοι μπορεί να φοβούνται ότι η εξάρτησή μας από τα emojis σηματοδοτεί ένα βήμα προς τα πίσω στον πολιτισμό, μια επιστροφή στην εικονογραφία και τα όρια της αναπαράστασης. Αλλά, φυσικά, η μελιτζάνα δεν είναι μελιτζάνα; δεν είναι καν πέος. Θα μπορούσε να είναι ένα μπαλόνι, ένα άστοχο μήνυμα από κάποιον με πολλές μελιτζάνες στη φωτιά, ή μια ειλικρινής πρόσκληση, ο τόνος επιδεικτικός, θριαμβευτικός, απερίσκεπτα ελπιδοφόρος, ακόμη και ανούσιος…. Ωστόσο, το Facebook και το Instagram θεώρησαν σκόπιμο, από το 2019, να περιορίσουν τη χρήση «συγκεκριμένων με βάση τα συμφραζόμενα και συνήθως σεξουαλικά emoji» σε σχέση με ερωτικές προσφορές ή αιτήματα, «επειδή ορισμένα είδη κοινού στην παγκόσμια κοινότητά μας ενδέχεται να είναι ευαίσθητα σε αυτό το είδος περιεχομένου. Για να αποφύγουν τη λογοκρισία στο TikTok, οι χρήστες χρησιμοποίησαν το emoji του καλαμποκιού ως ομοιοκαταληξία για το “πορνό” (και ένα φαλλικό αντικείμενο από μόνο του). Δεν έχει σημασία: Υπάρχουν περισσότερα φρούτα στα δέντρα. Επεκτείνετε το emojilexicon σας. Κοιτάξτε το κακώς χρησιμοποιημένο emoji μάνγκο, Νο. 542 στη λίστα της Unicode, που κοκκινίζει και κολλάει ή το βουτυρένιο, γήινο κάστανο με τις μύτες της θηλής, στο Νο. 799. Μπορεί να υπάρχει αταξία στο ακτινίδιο, κίνδυνος στο μανταρίνι… ; καταλήγει το ρεπορτάζ.