Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης (8/9) η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ πως οι γιατροί της Βασίλισσας Ελισάβετ ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας της. Όλη η βασιλική οικογένεια έχει μεταβεί στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να βρεθούν δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει τα νέα.
Τι θα συμβεί όμως στη Μεγάλη Βρετανία αν η βασίλισσα Ελισάβετ πεθάνει; «Πρωθυπουργέ, η γέφυρα του Λονδίνου… έπεσε». Με αυτό το κωδικοποιημένο και συνάμα συγκινητικό μήνυμα αναμένεται να ανακοινώσει στην πρωθυπουργό της Βρετανίας ο προσωπικός γραμματέας της Ελισάβετ Β’ χαμό της μακροβιότερης βασίλισσας στην παγκόσμια ιστορία, όταν επέλθει το μοιραίο.
Μέριμνα για την απώλειά της από το… 1960
Η επί 70 χρόνια κάτοχος του στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, αρχηγός της Κοινοπολιτείας των Εθνών (που περιλαμβάνει 54 κράτη ανά τον κόσμο, πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) και υπέρτατη κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας, διανύει το 96ο έτος της ηλικίας της και όπως είναι λογικό, στην Αγγλία έχουν φροντίσει για όλα όσα θα πρέπει να γίνουν τα πρώτα λεπτά μετά τον θάνατό της, ακόμη και εάν αυτός αργήσει πολύ ακόμη.
Άλλωστε το πρωτόκολλο για την D-Day, όπως έχει ονομαστεί η ημέρα του θανάτου της, επικαιροποιείται συνεχώς, προκειμένου να συμβαδίζει με τα δεδομένα της εποχής, καθώς το πρώτο απ’ αυτά είχε συνταχθεί το μακρινό 1960 όταν η συνταγματική μονάρχης ήταν μόλις 34 ετών.
Ως γνωστόν, οι Βρετανοί δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του. Έχουν μεριμνήσει για όλα όσα θα πρέπει να γίνουν με κάθε λεπτομέρεια, σε συνεργασία μάλιστα με την ίδια την Ελισάβετ.
Ενημέρωση από μυστική τοποθεσία όλων των πρωθυπουργών του βασιλείου
Όπως προαναφέραμε, ο πρώτος που θα ενημερωθεί για το άσχημο νέο θα είναι ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας και μέσω διαβαθμισμένων συνδέσεων, το σήμα ότι «η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» θα μεταφερθεί αμέσως μετά από το ειδικό κέντρο του Foreign Office, που βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία του Λονδίνου, στους πρωθυπουργούς όλων των χωρών που η Ελισάβετ Β’ είναι αρχηγός του κράτους. Από τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μέχρι τη Τζαμάικα, τις Μπαχάμες και την Παπούα Νέα Γουινέα.
Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, που κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα, αφού ενημερωθούν οι πρόεδροι των κυβερνήσεων, ένας υπάλληλος από το τα Ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ φορώντας πένθιμη περιβολή θα θυροκολλήσει την αγγελία του θανάτου της βασίλισσας στις πύλες του επιβλητικού Παλατιού, ενώ η επίσημη ιστοσελίδα του Παλατιού θα αλλάξει σε μαύρο χρώμα.
Έτοιμα όλα τα μεγάλα αφιερώματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ταυτόχρονα η σχετική είδηση θα φτάνει στο BBC και εν ριπή οφθαλμού θα διαδοθεί με τη δύναμη της τεχνολογίας στα μέσα ενημέρωσης ολόκληρου του πλανήτη. Εννοείται πως όλα τα μεγάλα δίκτυα έχουν έτοιμα εδώ και πολύ καιρό τα σχετικά αφιερώματα. Όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά από την ευρείας κυκλοφορίας βρετανική εφημερίδα «The Guardian», υπάρχει μια έκδοση σχεδόν εξ ολοκλήρου έτοιμη να φύγει για το τυπογραφείο ανά πάσα στιγμή, ενώ οι Times του Λονδίνου έχουν έτοιμο υλικό που μπορεί να καλύπτει την εφημερίδα για έντεκα μέρες συν αυτά που θα γραφτούν όταν επέλθει το μοιραίο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο του Sky News και η κολοσσιαία εταιρεία παραγωγής ITN έχουν κάνει δοκιμαστικές εκπομπές εδώ και πολύ καιρό καθώς επίσης και πρόβες για την κάλυψη των 9 ημερών που θα μεσολαβήσουν από τον θάνατο της Ελισάβετ έως την κηδεία της. Έχουν καταλήξει ακόμη και στις φράσεις που θα χρησιμοποιήσουν, στα κοστούμια που θα φοράνε οι άνδρες, στα ταγέρ των γυναικών παρουσιαστών και στα πρώτα αρχειακά πλάνα που θα προβληθούν. Αντιστοίχως οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, που θα προσαρμόσουν αμέσως το πρόγραμμά τους, έχουν καταλήξει στη λίστα με τα μουσικά κομμάτια που θα παίζουν επί εννέα ημέρες.
Άσκηση για να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες
Από τις πρώτες κινήσεις που ορίζει το πρωτόκολλο είναι επίσης η αποστολή ενός e-mail από Γραμματέα της Κυβέρνησης προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και μια σειρά από κρατικούς αξιωματούχους που θα αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά λύπης μου γράφω, προκειμένου να σας ενημερώσω για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας, της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’».
Μέσα στο επόμενο δεκάλεπτο από τη λήψη του e-mail θα πρέπει οι σημαίες στα κυβερνητικά κτίρια όλης της επικράτειας να κυματίζουν μεσίστιες. Θα πρέπει να τονίσουμε πάντως ότι σε σχετική άσκηση που είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια, είχαν διαπιστωθεί μικροπροβλήματα σε μια σειρά από υπηρεσίες ως προς το σκέλος αυτό, καθώς δεν υπήρχαν υπάλληλοι που να έχουν επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο καθήκον, ιδίως σε απομακρυσμένες υπηρεσίες.
Αναβάλλονται οι κοινοβουλευτικές εργασίες για 10 μέρες
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θλιβερού γεγονότος θα κληθεί να συνεδριάσει το βρετανικό Κοινοβούλιο καθώς επίσης και τα νομοθετικά σώματα της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Ακολούθως όλες οι συνεδριάσεις θα αναβληθούν για δέκα ημέρες.
Ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος που θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις θα είναι ο πρωθυπουργός, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη Γηραιά Αλβιώνα και όλες τις χώρες που επόπτευε η βασίλισσα.
Επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου
Από την πλευρά της η βασιλική οικογένεια θα ανακοινώσει το πρόγραμμα της κηδείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη δέκατη μέρα, ενώ το συντομότερο δυνατό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου της κυβέρνησης με τον διάδοχο του θρόνου, εν προκειμένω με τον πρωτότοκο γιο της Ελισάβετ, νυν πρίγκιπα της Ουαλίας και Δούκα της Κορνουάλης, Κάρολο, ο οποίος σήμερα είναι 73 ετών.
Οι δύο άνδρες θα παραστούν μαζί σε επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου που κατασκευάστηκε το 1675 στο κέντρο του Λονδίνου. Στον συγκεκριμένο ναό είχαν τελεστεί μεταξύ άλλων οι κηδείες του πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ, του πρώτου δούκα του Ουέλινγκτον Άρθουρ Γουέλσλι, του θρυλικού Βρετανού ναυάρχου του Βασιλικού Ναυτικού Οράτιου Νέλσον αλλά και ο γάμος της λαίδης Νταϊάνας Σπένσερ με τον πρίγκιπα Κάρολο.
Στέψη του νέου μονάρχη, Κάρολου
Και επειδή ως γνωστόν σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει η ρωμαϊκή φράση «ο βασιλιάς (εν προκειμένω η βασίλισσα) πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς» την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης του θανάτου της Ελισάβετ θα γίνει η ανακήρυξη του νέου μονάρχη, ο οποίος το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να συναντήσει τα μέλη της κυβέρνησης.
Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια πλειάδα λεπτομέρειες, από το ποιους θα χαιρετίσει πρώτους μέχρι το ότι οι υπουργοί θα πρέπει να φορούν κοστούμια με μαύρη γραβάτα οι άνδρες και πρωινά φορέματα οι γυναίκες, ενώ δεν θα πρέπει να συνοδεύονται από τους/τις συζύγους τους.
Κρίσιμο σημείο της διαδικασίας, η τοποθεσία που θα πεθάνει
Τη δεύτερη μέρα του θανάτου το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας θα τοποθετηθεί στο Ανάκτορο του Μπάκινγκχαμ. Σε περίπτωση που η Ελισάβετ πεθάνει στην ιδιωτική κατοικία της, στο Σάντρινγκχαμ της βόρειας κομητείας του Νόρφολκ, όπου συνηθίζει να περνάει περίπου δύο μήνες κάθε χειμώνα (σ.σ. εκεί έτυχε να αποβιώσουν ο πατέρας της Γεώργιος ΣΤ’ και ο παππούς της Γεώργιος Ε’), τότε η σορός θα μεταφερθεί με βασιλική αμαξοστοιχία στον σιδηροδρομικό σταθμό Σεντ Πάνκρας του Λονδίνου, και εκεί αναμένεται να την υποδεχθούν ο πρωθυπουργός με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σε περίπτωση τώρα που αποβιώσει στη Σκωτία, στο γραφικό Κάστρο Μπαλμόραλ της περιοχής του Αμπερντήνσαϊρ, τότε θα ενεργοποιηθεί η «Επιχείρηση Μονόκερος» που προβλέπει τη μεταφορά της σορού στο Λονδίνο με τρένο ή αεροπλάνο. Θα προηγηθεί όμως η τοποθέτηση του σώματος για λίγη ώρα στα Ανάκτορα του Χόλιρουντ, ένα καταφύγιο μέσα στην πόλη του Εδιμβούργου με περίτεχνα διαμορφωμένους κήπους, έπειτα θα μεταφερθεί για μια σύντομη δοξολογία στον καθεδρικό ιερό ναό της πόλης (καθεδρικός του Αγίου Αιγιδίου) και ύστερα θα καταλήξει στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Περιοδεία του νέου βασιλιά σε Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία
Κατά την τρίτη ημέρα, ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα δεχθεί συλλυπητήρια στην αίθουσα του Οεστμίνστερ που βρίσκεται στο μεγαλύτερο και βορειότερο κτίριο των παλαιών ανακτόρων του Ουεστμίνστερ (στο νυν Βρετανικό Κοινοβούλιο) που συνεδριάζει η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων και εν συνεχεία θα ξεκινήσει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρώτη στάση θα κάνει στο Εδιμβούργο, για να παραστεί σε λειτουργία στον καθεδρικό ναό και την επόμενη μέρα θα βρίσκεται στη Βόρεια Ιρλανδία όπου θα δεχθεί συλλυπητήρια στο Κάστρο του Χίλσμπορο.
Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι κάστρο. Πρόκειται για ένα αρχοντικό που χτίστηκε τον 18ο αιώνα και το 1922 πουλήθηκε στην βρετανική κυβέρνηση και αποτελούσε την κατοικία του κυβερνήτη της Βόρειας Ιρλανδίας έως το 1972. Ο Κάρολος θα παραστεί έπειτα σε θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννης, στην πόλη του Μπέλφαστ.
Από την «Επιχείρηση Μονόκερος» στην «Επιχείρηση Λιοντάρι»
Την πέμπτη ημέρα θα τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Λιοντάρι» που περιλαμβάνει πρόβα στο Λονδίνο, της μεταφοράς του φέρετρου από τα Ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ στο Παλάτι του Γουέστμίνστερ όπου θα τεθεί η σορός σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες. Θα εκτίθεται 23 ώρες το 24ωρο ενώ την έκτη ημέρα θα γίνει η πρόβα της εξόδιου ακολουθίας και την έβδομη ο Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία αυτή τη φορά, για να δεχθεί συλλυπητήρια στο εκεί Κοινοβούλιο και να παραστεί στη θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό της πόλης του Κάρντιφ.
Όλοι οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρωμένοι στο Λονδίνο
Εννοείται πως όλα αυτά τα εικοσιτετράωρα θα εργάζονται παράλληλα εκατοντάδες υπηρεσίες για την διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων, την αποστολή προσκλήσεων σε ηγέτες από όλο τον κόσμο για την κηδεία, τη λήψη μέτρων ασφαλείας από την Αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες και την κινητοποίηση σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας καθώς αναμένεται να αφιχθούν χιλιάδες επισκέπτες. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας εάν αναλογιστεί κανείς ότι θα βρεθούν στο Λονδίνο οι σημαντικότεροι ηγέτες του πλανήτη. Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες.
Στην ταινία «Το Λονδίνο έπεσε», το σενάριο θέλει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταβαίνει στη βρετανική πρωτεύουσα για την κηδεία του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, μαζί με τους σημαντικότερους ομολόγους του απ’ όλο τον κόσμο και να πέφτει θύμα μιας άνευ προηγουμένου τρομοκρατικής επίθεσης. Η Scotland Yard, η μυστική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙ6 που είναι επιφορτισμένη με την εθνική ασφάλεια και πλειάδα άλλων φορέων και υπηρεσιών, θα βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» εκείνες τις ημέρες χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέτρο. Σημειωτέον ότι το Λονδίνο είναι η πόλη με τις περισσότερες κάμερες ασφαλείας στον κόσμο.
Η ταφή δίπλα στον πατέρα της
Η νεκρώσιμος ακολουθία της βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί τη δέκατη ημέρα του θανάτου της, ημέρα αργίας και πένθους σε όλη την επικράτεια, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο οποίο παρεμπιπτόντως έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι στέψεις Άγγλων και Βρετανών μοναρχών από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή το 1066 έως και την Ελισάβετ Β’.
Αφού ολοκληρωθεί η λειτουργία, η εντυπωσιακή όπως αναμένεται πομπή, θα κατευθυνθεί στο Κάστρο του Ουίντσορ, στην κομητεία του Μπέρκσαϊρ, και αφού τελεστεί νέα ακολουθία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε τον 15ο αιώνα, θα ταφεί δίπλα στον πατέρα της Γεώργιο ΣΤ’, βασιλέα του Ηνωμένου βασιλείου και αυτοκράτορα των Ινδιών.