Είναι γεγονός ότι στη μάχη του γαλαζοαίματου πλούτου μεταξύ Ευρώπης και Αραβίας οι δυτικοί βασιλιάδες χάνουν καθοριστικά.
Την ώρα που οι ευρωπαίοι μονάρχες τα βγάζουν πέρα με μερικά εκατομμυριάκια(!) μέσα στις δημοκρατίες που κυκλοφορούν «διακοσμητικοί», διαθέτοντας φήμη όχι όμως και πραγματική εξουσία, οι άραβες ομόλογοί τους κυβερνούν με σιδερένια πυγμή τις χώρες τους τσεπώνοντας φυσικά αρκετά δισεκατομμύρια στην πορεία.
Κι έτσι η πλάστιγγα γέρνει αναγκαστικά υπέρ τους, καθώς τα πετροδόλαρα τρέχουν από την κάνουλα και τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία τους.
Κι έτσι ο φυσικός πλούτος των ηγεμόνων των Αραβικών Εμιράτων δεν μπορεί να συγκριθεί με τις επενδυτικές κινήσεις της βασίλισσας της Αγγλίας, για παράδειγμα, καθώς το «πρόβλημα» με τους δυτικούς βασιλιάδες είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο αγοραπωλησίας.
Κι έτσι η Ελισάβετ Β’ τα βγάζει πέρα με μόλις 11,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο που είναι ο μισθός της, «ψίχουλα» δηλαδή σε σχέση με την αμύθητη περιουσία των ανατολικών ηγεμόνων! Αν μπορούσε βέβαια να πουλήσει το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, που κοστολογείται στα 5 δισ. δολάρια, τότε η θέση της στην κατάταξη θα βελτιωνόταν δραστικά. Κι έτσι με τα 450 εκατ. ευρώ της περιουσίας της ούτε τελευταία δεν μπαίνει στη λίστα με τους ζάμπλουτους γαλαζοαίματους.
Με αυτά τα ηγεμονικά προβλήματα υπόψη, ας δούμε ποιοι κόβουν πρώτοι το νήμα σε όρους εξωφρενικού πλούτου…
Σουλτάνος Καμπούς μπιν Σαΐντ αλ Σαΐντ του Ομάν: 625 εκατ. ευρώ
Ο απόλυτος μονάρχης του Ομάν κατάφερε να τα έχει καλά τόσο με τις ΗΠΑ όσο και το Ιράν, αν και για να το πετύχει αυτό συνωμότησε για την ανατροπή του πατέρα του από τον θρόνο. Πλέον όμως έχει βελτιώσει δραστικά τις σχέσεις του κρατιδίου του στη διεθνή διπλωματική αρένα, κάτι που μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη περιουσία…
Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό: 895 εκατ. ευρώ
Ο γιος του πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ και της Γκρέις Κέλι διαθέτει κτήματα και εκτάσεις τόσο στο Μονακό όσο και τη Γαλλία, αλλά και μετοχές στη βιομηχανία τζόγου του πριγκιπάτου του. Οι επενδύσεις που κάνει πάνε πολύ καλά, κι έτσι δεν έχει τίποτα να φοβάται στο μέλλον…
Βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ του Μαρόκου: 2,25 δισ. ευρώ
Ο απόλυτος ηγεμόνας του Μαρόκου κληρονόμησε τον θρόνο το 1999, κάτι που τον μετέτρεψε στο Νο 1 επιχειρηματία, κτηματία, τραπεζίτη και μεγαλοπαραγωγό της χώρας. Τα καθημερινά έξοδα συντήρησης των 12 παλατιών του λέγεται ότι ανέρχονται στα 850.000 ευρώ!
Πρίγκιπας Χανς-Άνταμ Β’ του Λιχτενστάιν: 3,1 δισ. ευρώ
Ο πρίγκιπας του Λιχτενστάιν δεν είναι καθόλου «διακοσμητικός», διαθέτοντας σχεδόν απόλυτη εξουσία στο κρατίδιό του. Είναι ο πλουσιότερος μάλιστα ευρωπαίος μονάρχης και ένας από τους πλουσιότερους ηγέτες κράτους στον πλανήτη. Ακόμα και όμιλο τραπεζών έχει στην κατοχή του…
Εμίρης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μαχτούμ, σεΐχης του Ντουμπάι: 3,6 δισ. ευρώ
Ο κυβερνήτης του Ντουμπάι και πρωθυπουργός (αλλά και αντιπρόεδρος) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το 2006 είναι ο δεύτερος ισχυρότερος άντρας της περιοχής, με την προσωπική του περιουσία να έχει εκτιναχθεί πλέον στα ύψη. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ο κάτοχος της θεόρατης θαλαμηγού «Ντουμπάι» των 152 μέτρων!
Πρίγκιπας Αμπντούλ Αζίμ του Μπρουνέι: 4,5 δισ. ευρώ
Γνωστός ως «πλεϊμπόι εμίρης», ο Αζίμ είναι τρίτος στη διαδοχή του θρόνου του κρατιδίου, όχι ότι αυτό του στερεί βέβαια τη δυνατότητα να ξοδεύει αμύθητες περιουσίες για τα διαβόητα πάρτι του. Τα λένε συνήθως «τα πάρτι της χρονιάς» καθώς εκεί μαζεύονται όλα τα celebrities της οικουμένης…
Σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ-Ναγιάν του Αμπού Ντάμπι: 13,5 δισ. ευρώ
Ο κληρονομικός ηγεμόνας του Αμπού Ντάμπι και πρόεδρος των Αραβικών Εμιράτων έχει στην κατοχή του αποθέματα πετρελαίου που φτάνουν στα 97,8 δισ. βαρέλια. Κι αυτή δεν είναι καν η μόνη πηγή πλουτισμού του, καθώς διαχειρίζεται και το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο των 560 δισ. ευρώ! Θέλετε κι άλλα;
Βασιλιάς Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας: 15,2 δισ. ευρώ
Ο απόλυτος ηγεμόνας της Σαουδικής Αραβίας απεβίωσε σήμερα ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης μιας από τις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου και αποκλειστικός διαχειριστής του μεγαλύτερου κοιτάσματος πετρελαίου του πλανήτη. Ο «μεταρρυθμιστής», όπως πέρασε πλέον στην Ιστορία, μονάρχης οδήγησε με πυγμή τη χώρα του καταμεσής της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, ενώ ακόμα και η Αραβική Άνοιξη δεν φάνηκε να επηρεάζει τον πλούτο και την εξουσία του…
Σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ του Μπρουνέι: 18 δισ. ευρώ
Πέρα από σουλτάνος, είναι και πρωθυπουργός του Μπρουνέι, κάτι που του δίνει τον απόλυτο έλεγχο στο τιμόνι της χώρας. Το χόμπι του είναι η μεγαλοπρεπής συλλογή αυτοκινήτων που κάνει, κι όταν έχεις τόσα δισεκατομμύρια τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν: σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντα καθώς κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα, η συλλογή με τα πολυτελή αμάξια του κυμαίνεται κάπου μεταξύ 3.000-6.000 αυτοκινήτων, στα οποία περιλαμβάνεται φυσικά και ο στόλος του με τις 600 Rolls Royce!
Πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας: 19,1 δισ. ευρώ
Ο «Γουόρεν Μπάφετ της Ανατολής», όπως τον λένε για τις δαιμόνιες επενδυτικές του κινήσεις, τα πήγε πολύ καλά στη διεθνή σκηνή και είδε τον πλούτο του να γνωρίζει πρωτοφανή επίπεδα. Πλέον είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές παγκοσμίως, έχοντας μέχρι πρότινος στο πλευρό του τον θείο του, τον εκλιπόντα πια βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει απειροελάχιστη πολιτική δύναμη στη χώρα του, ο πρίγκιπας ξέρει πώς να ξοδεύει την παραμυθένια περιουσία του…
Βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι της Ταϊλάνδης: 27 δισ. ευρώ
Ο εδώ και πολλά χρόνια πλουσιότερος ηγεμόνας του κόσμου τυχαίνει να είναι και ο μακροβιότερος βασιλιάς της Ταϊλάνδης. Με τα 68 χρόνια που έχει περάσει αισίως στον θρόνο της χώρας του, παραμένει ταυτοχρόνως και ο μακροβιότερος εν ζωή ηγέτης της υφηλίου. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται μάλιστα από τις σωστές επενδυτικές του κινήσεις σε κτηματομεσιτικό, τραπεζικό και κατασκευαστικό κλάδο. Το τι κάνει με τα λεφτά του παραμένει μυστήριο, αν και ξέρουμε στα σίγουρα ότι το παλάτι της Ταϊλάνδης ξοδεύει περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό δεκαπλάσιο δηλαδή από όσο σπαταλά η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας…