Ο δημιουργός ντοκιμαντέρ, φυσιοδίφης και φυσικός ιστορικός Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο επέκρινε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για κλωνοποίηση της φωνής του.

Διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ φέρεται να χρησιμοποιούν τον χαρακτηριστικό τόνο της φωνής του για να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων σχετικά με ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εκλογών και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Έχοντας περάσει μια ζωή προσπαθώντας να πω αυτό που πιστεύω ότι είναι η αλήθεια, είμαι βαθιά αναστατωμένος που διαπιστώνω ότι αυτές τις μέρες, η ταυτότητά μου κλέβεται από άλλους και έχω μεγάλη αντίρρηση να τη χρησιμοποιούν για να πουν ό,τι θέλουν» τόνισε ο Ντέιβιντ Ατένμπορο στο BBC.

Το BBC News μετέδωσε σύγκριση ενός αυθεντικού φωνητικού τρέιλερ για τη σειρά ντοκιμαντέρ για τη φύση του Ντέιβιντ Ατένμπορο στην Ασία, που κυκλοφόρησε νωρίτερα τον Νοέμβριο και μια έκδοση που κατασκευάστηκε από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πολλοί θεατές θα δυσκολεύονταν να πουν ποιο ήταν το πραγματικό τρέιλερ.

«Οι νόμοι μας για το απόρρητο και τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι ενημερωμένοι με ό,τι αντιπροσωπεύει αυτή η νέα τεχνολογία, επομένως υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει ο Ντέιβιντ Ατένμπορο», είπε στον Guardian ο δρ. Ντόμινικ Λις ερευνητής και καθηγητής της κινηματογραφικής τέχνης.

Το BBC News κοινοποίησε επίσης απάντηση από τον ανώνυμο ιστότοπο από τον οποίο προήλθε το ψεύτικο κλιπ με τη φωνή του δημιουργού ντοκιμαντέρ.

Η απίστευτη απάντηση παραδόθηκε χρησιμοποιώντας το ίδιο μοντέλο φωνής του Ντέιβιντ Ατένμπορο που ακούστηκε στο deepfake κλιπ. «Δεν είμαι ο Ντέιβιντ Ατένμπορο. Είμαστε και οι δύο ανδρικές, βρετανικές φωνές σίγουρα. Ωστόσο, δεν είμαι ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, για όποιον εκεί έξω μπορεί να μπερδευτεί» ακούγεται.

Η τεχνολογία δημιουργίας φωνής με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη διεισδύσει σε βασικές δημιουργικές βιομηχανίες και έχει χρησιμοποιηθεί σε απάτες

Πηγή: AΠΕ