Η βρετανική βασιλική ιστορία έχει διαμορφωθεί από «ύπουλους» γιους, πατεράδες, θείους, αδέλφια, φίλους, δούκες, οι οποίοι προσπαθούσαν να είναι οι «πραγματικοί» εξουσιαστές πίσω από το θρόνο. Ωστόσο, το να το βλέπεις από κοντά και προσωπικά είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Αυτό συνέβη αυτήν την εβδομάδα, όταν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παραχώρησε μια σημαντική συνέντευξη στην οποία περιέγραψε το όραμά του για τη βασιλική εξουσία, ρίχνοντας ουσιαστικά σκιά στον βασιλιά Κάρολο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η βασιλεία του είναι «λίγο αδύναμη».
Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα στη Νότια Αφρική για το Earthshot Prize, όπου παρουσίασε το σχέδιό του για το μέλλον, όταν θα αναλάβει τον θρόνο. Το όραμά του αφορά την εισαγωγή μιας νέας εποχής «μικρού» βασιλιά, ένα όρο που φαίνεται να είναι περισσότερο άχρωμος και γεμάτος εντυπωσιασμούς παρά με σαφές περιεχόμενο.
«Προσπαθώ να το κάνω διαφορετικά και για την γενιά μου», δήλωσε ο Ουίλιαμ, εξηγώντας ότι θα το κάνει με ένα «μικρότερο» «R» στο «royal», κάτι που θα επικεντρώσει στην επιρροή, στη φιλανθρωπία, τη συνεργασία, την ενότητα και τη βοήθεια προς τους ανθρώπους. «Περίπου, να φέρουμε περισσότερη ενσυναίσθηση. Πιστεύω ότι ο κόσμος χρειάζεται ηγεσία με περισσότερη ενσυναίσθηση», προσέθεσε.
Αυτό το μήνυμα, αν και θετικό, μοιάζει με έμμεση κριτική προς τον βασιλιά Κάρολο και τη μέχρι τώρα βασιλική του πρακτική. Η φράση «χρειαζόμαστε περισσότερη ενσυναίσθηση στη ηγεσία» φαίνεται να υπονοεί ότι η τρέχουσα ηγεσία του βασιλιά Κάρολου δεν έχει επαρκή ενσυναίσθηση, πράγμα που αμφισβητεί την προσφορά του βασιλιά στον τομέα της φιλανθρωπίας και της επιρροής.
Σύμφωνα με την nypost αυτή η δημόσια αναφορά του πρίγκιπα Ουίλιαμ ως υπέρμαχο της «μικρής» βασιλείας και η προσπάθειά του να δείξει έναν πιο φιλικό και προοδευτικό τρόπο βασιλείας, ενδεχομένως να αντανακλά τις εντάσεις και την αβεβαιότητα εντός της βασιλικής οικογένειας. Οι αποκαλύψεις ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ανέφερε τη στρατηγική του για το μέλλον των βασιλικών καθηκόντων, εν μέσω του προσωπικού πολέμου του Καρόλου με τον αδελφό του, πρίγκιπα Άντριου, δείχνουν μια βασιλική οικογένεια υπό πίεση.
Ο βασιλιάς Κάρολος έχει εμπλακεί σε μια δημόσια σύγκρουση με τον αδελφό του, τον δούκα του Γιορκ, για την κατοικία του στον Royal Lodge. Ενώ ο βασιλιάς προσπαθούσε να τον εξαναγκάσει να φύγει από το Royal Lodge, η αντίσταση του πρίγκιπα Άντριου ήταν σθεναρή. Παρά τις προσπάθειες του Κάρολου να σταματήσει την χρηματοδότηση για την πολυτελή ζωή του Άντριου, ο δούκας κατάφερε τελικά να παραμείνει στην έπαυλη, κάτι που αναδεικνύει τη δυσκολία του βασιλιά Κάρολου να διατηρήσει τον έλεγχο εντός της οικογένειας του.
Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες και το αίσθημα αυτονομίας υπερισχύουν, με τον Ουίλιαμ και τον Άντριου να δρουν ανεξάρτητα από τον Κάρολο. Η δημόσια εικόνα του Ουίλιαμ, που εμφανίζεται να υπερασπίζεται τη «μικρή» βασιλεία, και η ιδέα ότι η βασιλική εξουσία θα είναι πιο «ευαίσθητη» και «συνεργατική», ενδέχεται να προκαλούν ανησυχία στον Κάρολο.
Η σχέση των βασιλικών μελών και η ένταση μεταξύ τους, σε συνδυασμό με τις διαφορές στις απόψεις για το μέλλον της μοναρχίας, αναδεικνύουν τις διαφορές εντός της οικογένειας, με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ να δηλώνει έτοιμος να ακολουθήσει έναν πιο καινοτόμο και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο δρόμο για τη βασιλεία.