Όταν ο Χάρισον Φορντ άρχισε να ασχολείται με την υποκριτική, δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσε να γίνει σούπερ σταρ του Χόλιγουντ, ούτε καν διάσημος. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήμουν πρωταγωνιστής. Πραγματικά, ήλπιζα ότι θα μπορώ να βγάλω τα προς το ζην ως ηθοποιός και να μην χρειάζεται να συμπληρώνω το εισόδημά μου με κάποια άλλη παράλληλη εργασία. Σκεφτόμουν ότι θα ήμουν τυχερός να είχα έναν ρόλο σε μια κανονική τηλεοπτική σειρά», έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο περιοδικό «People» το 2023.

Λίγοι ηθοποιοί έχουν διατηρήσει την εικόνα του περιπετειώδη ήρωα για τόσα χρόνια όσα ο Χάρισον Φορντ. Ο ηθοποιός από το Ιλινόις έγινε γνωστός ενσαρκώνοντας τον γοητευτικό λήσταρχο Χαν Σόλο στον «Πόλεμο των Άστρων» του 1977. Η καριέρα του, όμως, εκτοξεύτηκε όταν έπαιξε τον περιπετειώδη αρχαιολόγο Ιντιάνα Τζόουνς, όπου τον υποδύθηκε για πρώτη φορά το 1981 στην ταινία «Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού».

Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, ήταν η δεύτερη επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμβληματικό franchise ταινιών. Ο Χάρισον Φορντ έχει παραδεχτεί πως η πρώτη επιλογή ήταν ο Τομ Σέλεκ, ο οποίος εκείνη την εποχή πρωταγωνιστούσε στη σειρά «Magnum P.I». «Πώς βρήκα τη δουλειά; Ο Τομ Σέλεκ είχε τον ρόλο, αλλά είχε επίσης την υποχρέωση να γυρίσει μια τηλεοπτική σειρά και δεν μπορούσε να διακόψει το συμβόλαιο», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ.

Χάρισον Φορντ

Με αφορμή τα 82α γενέθλια του Χάρισον Φορντ στις 13 Ιουλίου, σας παραθέτουμε 9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον διάσημο ηθοποιό που έχει πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις σημαντικότερες εμπορικές επιτυχίες των τελευταίων 40+ χρόνων.

1. Το χαρακτηριστικό σημάδι στο πιγούνι του Χάρισον Φορντ προέρχεται από ένα ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητό του το 1968, όταν προσπαθώντας να δέσει τη ζώνη ασφαλείας έπεσε επάνω σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο.

2. Όταν ρωτήθηκε τι θα ήθελε να γράφει στον τάφο του, ο Χάρισον Φορντ απάντησε πως θέλει μόνο δύο λέξεις: «Ήταν χρήσιμος». «Μια ταφόπλακα δεν έχει και πολύ χώρο έτσι κι αλλιώς», συμπλήρωσε.

Χάρισον Φορντ

3. Ο Χάρισον Φορντ λατρεύει τα αεροπλάνα και μάλιστα είναι εξαιρετικός πιλότος. Ο ηθοποιός πετάει αεροπλάνα και ελικόπτερα κάθε είδους στον ελεύθερο χρόνο του. Το 2015 ενεπλάκη σε αεροπορικό ατύχημα πιλοτάροντας ένα αεροπλάνο-αντίκα του B’ Παγκοσμίου πολέμου – ένα ατύχημα που τον άφησε με σπασμένη λεκάνη και αστραγάλους. «Πολλά άλλαξαν μετά από αυτό», θυμάται ο Φορντ. «Η γυναίκα μου δεν πετάει πια μαζί μου σε αντίκες. Δεν θα ήθελα να περάσω ξανά τα ίδια. Ήταν δύσκολο για μένα και την οικογένειά μου. Αλλά συνεχίζω να πετάω, γιατί το ατύχημα δεν ήταν δικό μου λάθος. Επρόκειτο για ένα τεχνικό πρόβλημα που δεν θα μπορούσα να είχα προβλέψει», έχει αναφέρει.

4. O Χάρισον Φορντ έχει ένα σκουλαρίκι στο αριστερό του αυτί. Ο ηθοποιός τρύπησε το αυτί του το 1997, στην ηλικία των 55 ετών. Ο λόγος που το έκανε ήταν επειδή μια μέρα καθόταν με φίλους και παρατήρησε ότι ήταν ο μόνος που δεν φορούσε σκουλαρίκι.

5. Προς τιμήν την αξιόλογης περιβαλλοντικής του δράσης, δύο έντομα και ένα φίδι έχουν πάρει το όνομά του. Πρόκειται για το μυρμήγκι «Pheidole harrisonfordi», την αράχνη «Calponia harrisonfordi» και το φίδι «Tachymenoides harrisonfordi» που εντοπίστηκε στο Περού.

6. Προτιμάει να είναι σε μια παγωμένη βουνοκορφή παρά να δίνει συνεντεύξεις. Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν αντιπαθεί τις συνεντεύξεις λόγω κάποιας αγχώδους διαταραχής, ο ηθοποιός απάντησε: «Δεν έχω αγχώδη διαταραχή! Έχω απέχθεια στις βαρετές καταστάσεις! Τις πρώτες μου φορές ήμουν πολύ ντροπαλός και κατατρομαγμένος – τα γόνατά μου έτρεμαν λόγω έλλειψης εξοικείωσης».

7. Έχει παντρευτεί 3 φορές: η πρώτη του σύζυγος, Μέρι Μάρκαρτ, ήταν ο πρώτος του έρωτας από τα σχολικά του χρόνια, η δεύτερη, η σεναριογράφος Μελίσα Μάθισον, την οποία γνώρισε στα γυρίσματα της ταινίας «Αποκάλυψη τώρα!», και η τρίτη είναι η ηθοποιός, Καλίστα Φλόκχαρτ, η οποία είναι 22 χρόνια νεότερή του και έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από την τηλεοπτική επιτυχία «Άλι ΜακΜπίλ», όπου κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο από το 1997 έως το 2002.

O Xάρισον Φορντ και η Καλίστα Φλόκχαρτ παντρεύτηκαν το 2010 και είναι γονείς του υιοθετημένου Λίαμ, 23 χρονών σήμερα. O ηθοποιός έχει τέσσερα ακόμα παιδιά από τους προηγούμενους γάμους. 

Χάρισον Φορντ

8. Σπούδασε φιλοσοφία στο «Ripon College» του Ουισκόνσιν και παρακολούθησε ένα μάθημα θεάτρου προς το τέλος του τελευταίου έτους με την ελπίδα να ξεπεράσει τη συστολή του.

9. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του έπαιρνε μόνο μικρούς ρόλους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση για τα στούντιο της Columbia και της Universal και αναγκαζόταν να δουλεύει ταυτόχρονα ως ξυλουργός, για να συμπληρώνει το εισόδημά του. Είχε ήδη δημιουργήσει οικογένεια με δύο παιδιά.