Όλοι γνωρίζουμε ότι η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική σωματική άσκηση. Αλλά γνωρίζατε ότι ακόμα και μόνο παρατηρώντας ένα υδάτινο τοπίο, μπορείτε να αποκομίσετε ψυχικά οφέλη;

Αυτή είναι η Blue Mind Theory, που έγινε δημοφιλής από τον θαλάσσιο βιολόγο, Dr. Wallace Nichols. Η εν λόγω θεωρία, που αποτελεί επίσης το κύριο θέμα του βιβλίου του, που δημοσιεύθηκε το 2014, αναγνωρίζει την ευεργετική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και του υδάτινου στοιχείου.

Τι είναι η Blue Mind Theory;

Η Blue Mind Theory, που συνάδει με τη βιοφιλία, δηλαδή την εγγενή σύνδεση των ανθρώπων με τη φύση, αναφέρεται στη διαλογιστική κατάσταση στην οποία εισέρχονται οι άνθρωποι όταν βρίσκονται μέσα, πάνω ή κοντά στο νερό. Αν έχετε νιώσει πιο ήρεμοι αλληλεπιδρώντας με το νερό, έχετε βιώσει την Blue Mind κατάσταση, η οποία όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την ευεξία μας, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας.

Ο Nichols αναφέρει ότι η «Blue Mind» αντιπαρατίθεται με την «Red Mind» κατάσταση, η οποία σχετίζεται με την αγχωτική και υπερδιεγερμένη συνθήκη της σύγχρονης ζωής. Η «Red Mind», όπως λέει, προκαλεί τοξικό στρες, ενώ αντίθετα περνώντας χρόνο κοντά στο νερό αποσυνδεόμαστε από τον τεχνολογικό κόσμο και επανασυνδεόμαστε με τη φύση και τον εαυτό μας.

Πώς λειτουργεί η Blue Mind;

Η παρουσία του υδάτινου στοιχείου προάγει την απελευθέρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη διάθεσή μας, ενώ οι αισθήσεις της όρασης, της ακοής και της αφής παίζουν επίσης τον δικό τους σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με την Blue Cross Blue Shield, εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους το νερό, ειδικά το μπλε υδάτινο τοπίο, μας ωφελεί σωματικά και ψυχικά:

  • Ως πηγή δέους διευρύνει την κατανόηση και την ευσπλαχνία μας.
  • Αυξάνει την ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη, την οξυτοκίνη και μειώνει την κορτιζόλη.
  • Ο ήχος, το χρώμα και η αίσθηση του νερού μπορεί να αυξήσουν την ηρεμία μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό.
  • Προκαλεί ακούσια προσοχή, που αποσπά το μυαλό από διάφορες αγχώδεις σκέψεις, βελτιώνοντας τη δημιουργικότητα και συμβάλλοντας στην επίλυση προβλημάτων.

Επιστημονική βάση της Blue Mind Theory

Ο Nichols προτείνει ότι ένας από τους λόγους πίσω από τα θετικά ψυχολογικά αποτελέσματα του νερού έχει να κάνει με το πώς εξελίχθηκε ο εγκέφαλός μας.

Υποστηρίζει ότι οι εγκέφαλοί μας είναι προγραμματισμένοι να βρίσκονται σε κατάσταση επιβίωσης και τα αμετάβλητα περιβάλλοντα δημιουργούν μια άβολη συνθήκη. Οι υδάτινες επιφάνειες, μέσω της αέναης κίνησής τους, αλλάζουν, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν ίδιες, υπάρχουν δηλαδή σε μια ταυτόχρονη κατάσταση σταθερότητας και αλλαγής, επιτρέποντας στον εγκέφαλό μας να χαλαρώσει.

Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν τα ψυχικά οφέλη του να βρίσκεσαι στη φύση. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Extreme Physiology and Medicine διαπίστωσε ότι η άσκηση στη φύση προσφέρει περισσότερα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη σε σύγκριση με την άσκηση σε εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, το CDC αναγνωρίζει τη σύνδεση μεταξύ νερού και ψυχικής υγείας, προτείνοντας την υδροθεραπεία ή την κολύμβηση ως αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης της κατάθλιψης και της μείωσης του άγχους.

Πώς να εφαρμόσετε την Blue Mind στη ζωή σας

Περάστε χρόνο κοντά στο νερό. Περπατήστε κατά μήκος της ακτογραμμής, κολυμπήστε, βγείτε με μια βάρκα ή απλά χαλαρώστε σε μια ξαπλώστρα. Δεν έχει σημασία το πώς ακριβώς, αλλά το να βρίσκεστε κοντά ή μέσα στο νερό.

Ενσωματώστε το νερό στο περιβάλλον σας. Αν δεν μπορείτε να πάτε στη θάλασσα, φέρτε το νερό σε εσάς. Μπορείτε να:

  • Απολαύσετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
  • Κάνετε έναν περίπατο κοντά σε μια λίμνη ή ένα τοπικό ρυάκι.
  • Επισκεφτείτε ένα ενυδρείο.
  • Διαλογιστείτε στο νερό, είτε σε μια μπανιέρα είτε κολυμπώντας σε μια πισίνα.
  • Σχεδιάσετε το σπίτι σας βασισμένο στην Blue Mind, προσθέτοντας το υδάτινο στοιχείο στο περιβάλλον σας, όπως ένα ενυδρείο.

Η καθημερινή μας ζωή στον τεχνολογικό κόσμο γίνεται όλο και πιο χαοτική. Το άγχος και η κατάθλιψη, ή αλλιώς η «Red Mind» κατάσταση, εξαπλώνεται ραγδαία στις κοινότητές μας. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία να βρίσκεστε κοντά στο νερό και ενσωματώστε «μπλε» στοιχεία στην καθημερινότητά σας.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού μπορούν να προσφέρουν την ηρεμία και τη χαλάρωση που τόσο χρειαζόμαστε στην εποχή μας. Αφήστε το νερό να γίνει μέρος της ζωής σας και απολαύστε τα οφέλη του για την ψυχική και σωματική σας ευεξία.