Ο Στιβ Τζομπς, συνιδρυτής της Apple και μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της τεχνολογικής βιομηχανίας, είχε πάντα έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης που τον ξεχώριζε. Πέρα από την καινοτομία και την αίσθηση του σχεδιασμού, ο Τζομπς πίστευε βαθιά σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που θεωρούσε ως το σημαντικότερο σημάδι υψηλής ευφυΐας.

Σύμφωνα με τον Στιβ Τζομπς λοιπόν, η πραγματική ευφυΐα δεν περιορίζεται μόνο στη εξειδικευμένη γνώση ή την ακαδημαϊκή επίδοση, όπως πολλοί πιστεύουν. Κατά τη διάρκεια μιας εμπνευσμένης ομιλίας του στην Ακαδημία Επιτευγμάτων το 1982, ο 26χρονος τότε Τζομπς παρουσίασε μία απροσδόκητη ένδειξη ευφυΐας.

Όπως είχε πει, η πραγματική ευφυΐα πηγάζει από την ικανότητα ενός ατόμου να βλέπει τη «μεγάλη εικόνα», να συνδέει φαινομενικά άσχετες ιδέες και να δημιουργεί κάτι νέο και καινοτόμο από αυτές. Ο Τζομπς συχνά έλεγε ότι οι άνθρωποι που είναι πραγματικά έξυπνοι μπορούν να δουν σχέσεις μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων και να τα συνδέσουν με τρόπους που δεν θα σκεφτόταν κανείς άλλος.

Ο ίδιος ο Τζομπς είχε αυτή την ικανότητα σε αφθονία. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι η έμπνευση του για την αισθητική σχεδίαση των προϊόντων της Apple από την καλλιγραφία. Κατά τη διάρκεια του κολεγίου, παρακολούθησε μαθήματα καλλιγραφίας που φαινομενικά δεν είχαν καμία σχέση με την τεχνολογία. Ωστόσο, αυτές οι γνώσεις για την ομορφιά της γραμματοσειράς και την προσεκτική τοποθέτηση των χαρακτήρων βρήκαν τον δρόμο τους, καθιστώντας την Apple, στις απαρχές των υπολογιστών, πρωτοπόρο στον τομέα της γραφικής διεπαφής χρήστη.

Δημιουργική σκέψη και καινοτομία

Η ικανότητα να συνδέεις διαφορετικές ιδέες απαιτεί δημιουργική σκέψη. Ο Τζομπς πίστευε ότι η καινοτομία δεν είναι απλώς αποτέλεσμα τεχνικών γνώσεων, αλλά της ικανότητας να βλέπεις το μεγαλύτερο σχέδιο και να κατανοείς πώς μπορούν να συνδυαστούν διαφορετικά στοιχεία για να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό.

Ο ίδιος είχε δώσει μάλιστα και ένα παράδειγμα: «Είναι σαν να κοιτάς την πόλη από τον 80ό όροφο, να την βλέπεις ολόκληρη από ψηλά, ενώ άλλοι στο έδαφος προσπαθούν να καταλάβουν πως θα φτάσουν από το σημείο Α στο σημείο Β κοιτώντας αυτούς τους ανόητους χάρτες. Ενώ εσύ μπορείς να δεις τα πάντα μπροστά σου».

«Μπορείς να κάνεις συνδέσεις επειδή μπορείς να δεις όλο το σκηνικό». Αυτή η ικανότητα για συσχετισμούς κάνει έναν άνθρωπο καινοτόμο σε σύγκριση με εκείνους που κολλούν στις προφανείς προοπτικές, σύμφωνα με τον Τζομπς. Και η δημιουργικότητα αυτή συχνά προέρχεται από την περιέργεια και την επιθυμία να εξερευνάς διάφορους τομείς, ακόμα και αν δεν φαίνονται άμεσα σχετικοί με το κύριο αντικείμενο της εργασίας σου.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον Στιβ Τζομπς να είναι η σύλληψη της ιδέας του iPhone, του πρώτου smartphone που εμφανίστηκε στην αγορά και άλλαξε τον κόσμο. Συνδυάζοντας στοιχεία από διάφορες τεχνολογίες και βιομηχανίες –από την τηλεπικοινωνία έως τον υπολογιστή και το design– κατάφερε να δημιουργήσει ένα προϊόν που έφερε επανάσταση, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι συνδέσεις αποτελεσματικές. Ο Τζομπς τόνισε ότι πρέπει να «συνδέσεις δύο εμπειρίες» που δεν έχουν σκεφτεί άλλοι, αλλιώς μπορεί να καταλήξεις στις ίδιες συνδέσεις με τους άλλους…

«Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αποκτήσεις διαφορετικές εμπειρίες», ανέφερε. Ως παράδειγμα, εξήγησε ότι οι άνθρωποι θεωρούν ότι το να πας στο λύκειο και να τελειώσεις το κολέγιο με επιτυχία είναι ο δρόμος προς την επιτυχία ή την ευφυΐα. Αλλά όλα αυτά είναι «συνηθισμένα». Τα πραγματικά ευφυή άτομα έχουν ποικιλία εμπειριών από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν στοιχεία για να προσπαθήσουν να λύσουν ένα πρόβλημα ή να αντιμετωπίσουν ένα συγκεκριμένο δίλημμα με μοναδικό τρόπο.

Η σημασία των εμπειριών

Κατά τον Στιβ Τζομπς, η ευρεία γκάμα εμπειριών μπορεί να καλλιεργήσει αυτήν την ικανότητα σύνδεσης διαφορετικών ιδεών και τελικά την ευφυία. Για τον λόγο αυτό, ενθάρρυνε τους ανθρώπους να εξερευνούν διαφορετικά πεδία, να ταξιδεύουν, να διαβάζουν και να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα. Έτσι δημιουργούνται οι βάσεις για μια πλούσια δεξαμενή γνώσεων από την οποία μπορεί να αντλήσει κανείς νέες ιδέες και με τη δημιουργική σύνθεση να πυροδοτήσει την καινοτομία και την πρόοδο. Αυτό, κατά τον Τζομπς, είναι που ξεχωρίζει τους πραγματικά ευφυείς ανθρώπους.

Προτεινόμενο βιβλίο

Steve Jobs, η επίσημη βιογραφία
Συγγραφέας: Walter Isaacson
Εκδότης: Ψυχογιός

Κεντρική φωτό: Castleski / Shutterstock