Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι η φυσική κατάσταση έχει μεγαλύτερη σημασία για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία από το βάρος του ατόμου.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με καλή φυσική κατάσταση είχαν παρόμοιο κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI).
Αντίθετα, τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα βάσει του δείκτη BMI που γυμνάζονταν με αερόβια άσκηση είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άτομα με φυσιολογικό βάρος αλλά χαμηλή φυσική κατάσταση.
Η σημασία της φυσικής κατάστασης
Ο Siddhartha Angadi, PhD, βασικός συγγραφέας της μελέτης και εργοφυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, τόνισε ότι ο κίνδυνος της χαμηλής φυσικής κατάστασης είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο της ύπαρξης επιπλέον κιλών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί θεωρούν την άσκηση ως απλό μέσο καύσης θερμίδων, ενώ στην πραγματικότητα προσφέρει πολλά οφέλη στη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του μεταβολισμού, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει απώλεια βάρους.
Η στρεβλή εικόνα του δείκτη BMI
Η μελέτη ενισχύει τη θέση πολλών ερευνητών ότι ο BMI, δηλαδή ο Δείκτης Μάζας Σώματος, δεν αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο δείκτη αξιολόγησης της παχυσαρκίας και των σχετικών κινδύνων υγείας.
Έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Lancet Diabetes & Endocrinology αναφέρει ότι η αξιολόγηση της παχυσαρκίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη πολλαπλούς παράγοντες, όπως τις συνοδές παθήσεις του ατόμου και όχι μόνο τη σχέση βάρους και ύψους.
Η καλή αερόβια φυσική κατάσταση αντανακλά το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί το σώμα. Το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα, οι μύες είναι πιο δυνατοί, η καρδιά και οι πνεύμονες λειτουργούν καλύτερα και ο εγκέφαλος λαμβάνει τα συστατικά που χρειάζεται, σημειώνουν ειδικοί στο Health.
Αυτοί οι παράγοντες παρέχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της υγείας από το βάρος. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί τελικά να δίνει μια στρεβλή εικόνα επειδή άτομα με σημαντική μυϊκή μάζα είναι πιθανόν να εμφανίζονται ως υπέρβαρα. Ωστόσο δεν σημαίνει πως θα πρέπει να καταργηθεί πλήρως ο BMI. Παραμένει ένας δείκτης κινδύνου, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί και «ευαγγέλιο» για την υγεία ενός ατόμου.
Η σημασία της αερόβια άσκησης
Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, αναλύθηκαν τα δεδομένα από σχεδόν 400.000 άτομα και αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ BMI, φυσικής κατάστασης και κινδύνου θανάτου.
Η φυσική κατάσταση μετρήθηκε μέσω του δείκτη μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2 max), ο οποίος αξιολογεί την ικανότητα του οργανισμού να μεταφέρει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Πρόκειται για τον σημαντικότερο δείκτη της αερόβιας αντοχής και συνδέεται με την αερόβια άσκηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άτομα με υψηλό VO2 max είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από το αν ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα βάσει του δείκτη BMI.
Πώς να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση
Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης δεν απαιτεί δραστικές αλλαγές. Η ειδικός Megan Wroe, μιλώντας στο Health, προτείνει μικρά, εφικτά βήματα, όπως το περπάτημα για 20 λεπτά την ημέρα. «Ακόμα και οι σύντομοι περίπατοι μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία», συμφωνεί ο Siddhartha Angadi.
Ωστόσο, η σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας και η συνέπεια είναι σημαντικές για την επίτευξη μακροχρόνιων οφελών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης εβδομαδιαίως ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.
Η έρευνα αποδεικνύει ότι η φυσική κατάσταση είναι πιο σημαντική από το βάρος όσον αφορά τη μακροζωία και την καρδιαγγειακή υγεία. Αντί λοιπόν να εστιάζουμε αποκλειστικά και εμμονικά στη ζυγαριά, είναι πιο ουσιαστικό να δίνουμε έμφαση στη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης μέσα από τη συστηματική αερόβια άσκηση.