Η μυωπία αναδεικνύεται σε ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Πρόσφατη μελέτη ανέφερε ότι έως το 2050, περισσότεροι από 740 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι θα εμφανίζουν μυωπία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Ophthalmology, βασίζονται σε ανάλυση 311 μελετών που περιλάμβαναν περισσότερους από 5,4 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 50 χώρες.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen στην Κίνα, έδειξε ότι το ποσοστό των παιδιών και εφήβων με μυωπία αυξάνεται σταθερά από το 1990, ενώ αναμένονται ανησυχητικά υψηλά ποσοστά έως τα μέσα του αιώνα.

Ήδη πάνω από ένα στα τρία παιδιά έχει μυωπία

Η μυωπία επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να βλέπει καθαρά αντικείμενα σε απόσταση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η παγκόσμια επικράτηση της μυωπίας έχει αυξηθεί από περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών και εφήβων το 1990, σε πάνω από το ένα τρίτο.

Η έρευνα προβλέπει μια αύξηση 9% στη συνολική επικράτηση της μυωπίας έως το 2050, με την ηλικιακή ομάδα 13-19 ετών να επηρεάζεται περισσότερο σε σύγκριση με την ομάδα 6-12 ετών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιμράν Τζαουάιντ, παιδοφθαλμίατρο στο Moorfields Eye Hospital στο Ντουμπάι, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς η μυωπία στα νεότερα άτομα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές αργότερα στη ζωή. Όσο πιο νωρίς εμφανίζεται η μυωπία, τόσο επιδεινώνεται το πρόβλημα μεγαλώνοντας.

Οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη γνωστός ο ακριβής λόγος εμφάνισης της μυωπίας, η μελέτη εντόπισε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Η ασθένεια εμφανίζεται περισσότερο σε αστικά περιβάλλοντα. Οι ερευνητές, σύμφωνα με το euronews, αποδίδουν την τάση αυτή, εν μέρει, στις αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις απαιτήσεις της εκπαίδευσης.

Η διαρκής χρήση οθονών, η ανάγνωση και ο περιορισμός της έκθεσης σε εξωτερικούς χώρους φαίνεται να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι ανησυχίες για την υγεία των ματιών των παιδιών εντάθηκαν λόγω των lockdowns που μείωσαν τον χρόνο που περνούσαν εκτός κλειστών χώρων.

Επιπτώσεις στην υγεία και πρόληψη της μυωπίας

Η μυωπία πλέον αναγνωρίζεται ως ασθένεια και όχι απλώς ως μια ατέλεια της όρασης. Η αυξημένη μυωπία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και η μυωπική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης. Η κατανόηση των αιτίων και της πρόληψης της μυωπίας έχει συνεπώς ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια υγεία.

Οι ειδικοί συνιστούν διάφορα προληπτικά μέτρα για την προστασία των παιδιών. Ο καθηγητής Ιμράν Τζαουάιντ προτείνει την αύξηση του χρόνου που τα παιδιά περνούν σε εξωτερικούς χώρους και την αποφυγή της συνεχούς εστίασης σε οθόνες ή βιβλία σε απόσταση μικρότερη των 30 εκατοστών. Ο χρόνος σε εξωτερικό χώρο, τουλάχιστον για μία με δύο ώρες την ημέρα, έχει συνδεθεί με τη μείωση της εμφάνισης μυωπίας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον φόρτο της σχολικής εργασίας και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασχοληθούν με φυσική δραστηριότητα, περιορίζοντας τον χρόνο που ξοδεύουν σε οθόνες και διαδικτυακά παιχνίδια. Εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί, ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων με μυωπία θα αυξηθεί δραματικά, αυξάνοντας και τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στην όραση κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.