Το αντηλιακό είναι ένα κρίσιμο μέσο προστασίας από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας, όπως το έγκαυμα και τον καρκίνο του δέρματος.

Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν η χρήση αντηλιακού επηρεάζει την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία παράγεται από τον οργανισμό μας, όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως. Παίρνουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, όταν προστατεύουμε το δέρμα μας από τον ήλιο;

Η βιταμίνη D και ο ρόλος της

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών, τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο οργανισμός μας μπορεί να την παράγει με φυσικό τρόπο όταν το δέρμα μας εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) του ήλιου. Αυτές οι ακτίνες αλληλεπιδρούν με την πρωτεΐνη 7-DHC, που βρίσκεται στο δέρμα και έτσι ξεκινά η διαδικασία παραγωγής βιταμίνης D3, της ενεργής μορφής της βιταμίνης D.

Παρ’ όλα αυτά, η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UVB μπορεί να οδηγήσει σε έγκαυμα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στο μέλλον. Επομένως, η χρήση αντηλιακού για την προστασία του δέρματος είναι σημαντική και συστήνεται από τους ειδικούς.

Μπλοκάρει το αντηλιακό την απορρόφηση της βιταμίνης D;

Αν και το αντηλιακό βοηθά να μπλοκάρουμε τις ακτίνες UVB, οι ειδικοί επισημαίνουν στο Health ότι η χρήση αντηλιακού δεν έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα βιταμίνης D.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση αντηλιακού δεν σχετίζεται με ανεπάρκεια στη βιταμίνη D. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι, ακόμη και με τη χρήση αντηλιακού, μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας UVB φτάνει στο δέρμα και είναι αρκετή για την παραγωγή βιταμίνης D.

Όπως εξηγούν οι δερματολόγοι, δεν χρειάζεται πολύ ηλιακό φως, για να παραχθεί η απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Επιπλέον, στην πράξη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν το αντηλιακό με απόλυτη ακρίβεια ή δεν το ανανεώνουν συχνά, γεγονός που επιτρέπει σε λίγες ακτίνες UVB να φτάνουν στο δέρμα.

Πόση βιταμίνη D παίρνουμε από τον ήλιο;

Η ποσότητα βιταμίνης D που παράγεται από το σώμα μας, όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το χρώμα του δέρματος, και το χρονικό διάστημα που περνάμε στον ήλιο. Άτομα με σκούρο δέρμα τείνουν να παράγουν λιγότερη βιταμίνη D, καθώς η μελανίνη στο δέρμα τους μειώνει την απορρόφηση της UVB ακτινοβολίας. Επίσης, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι και όσοι καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους με ρούχα έχουν μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D από τον ήλιο.

Η χρονική στιγμή που εκτίθεται κανείς στον ήλιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η παραγωγή βιταμίνης D είναι πιο αποτελεσματική γύρω στο μεσημέρι, όταν οι ακτίνες UVB είναι ισχυρότερες. Ωστόσο, ακόμα και λίγη έκθεση στον ήλιο, όπως όταν βγαίνουμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή βιταμίνης D.

Πώς να βελτιστοποιήσετε την απορρόφηση της βιταμίνης D με ασφάλεια

Η μη χρήση αντηλιακού για να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης D δεν είναι καλή ιδέα, καθώς η έλλειψη αντηλιακής προστασίας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες του δέρματος ή ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος.

Αντί να εκτίθεστε αλόγιστα στον ήλιο, προτιμήστε να περνάτε λίγο χρόνο στον ήλιο, όπως 10-15 λεπτά, αρκετές φορές την εβδομάδα, ειδικά στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια. Αυτός ο χρόνος είναι συνήθως επαρκής, για να διατηρηθούν τα επίπεδα βιταμίνης D χωρίς να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για το δέρμα.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D από την ηλιακή έκθεση, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψή της μέσω διατροφής και συμπληρωμάτων. Τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός και τόνος), τα μανιτάρια και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και φυτικά γάλατα είναι πλούσιες σε βιταμίνη D.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων βιταμίνης D είναι εξατομικευμένη υπόθεση. Η καλύτερη προσέγγιση, λοιπόν, είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις, για να ελέγξετε τα επίπεδα στο σώμα σας και να προσαρμόσετε τη διατροφή και την ηλιακή έκθεση ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Προτεινόμενο βιβλίο

Βιταμίνες
Εκδόσεις: Καρακώτσογλου