Τα οφέλη των βιταμινών στον οργανισμό μας δεν είναι μυστικό και οι προτροπές γιατρών και διατροφολόγων για πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων είναι διαρκείς.

Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, φαίνεται πως γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καλύψουμε αυτές τις διατροφικές ανάγκες. Για τα άτομα άνω των 50 ετών είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να λαμβάνουν τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμινών, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών αλλά και στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής απόδοσης, προάγοντας τη συνολική ευεξία.

Η καλύτερη βιταμίνη για άτομα άνω των 50

Η βιταμίνη που ξεχωρίζει περισσότερο για την ηλικιακή ομάδα άνω των 50 είναι η βιταμίνη D, που παίζει κεντρικό ρόλο στην υγεία των οστών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της φλεγμονής.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αυξάνει την τεστοστερόνη και βελτιώνει τη διάθεση. Μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με έρευνα του 2022, το 72,2% των Ελλήνων έχουμε έλλειψη βιταμίνης D.

Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε και πώς να την λαμβάνετε

Σύμφωνα με μια γενική αρχή, οι άνθρωποι ηλικίας 51 έως 70 ετών πρέπει να καταναλώνουν 15 mcg (600 IU) βιταμίνης D ημερησίως, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται στα 20 mcg (800 IU) ημερησίως μετά τα 70. Υπάρχουν, ωστόσο, και γιατροί που υπογραμμίζουν ότι οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως ενδεχομένως οι τρέχουσες συστάσεις να μην είναι αρκετές, ειδικά για την καρδιακή υγεία.

Είναι, όμως, ταυτόχρονα σημαντικό να μην υπερβαίνει κάποιος τα όρια πρόσληψης της βιταμίνης D, καθώς σε υψηλές δόσεις είναι τοξική. Tο ανώτερο επιτρεπτό όριο για τους ενήλικες είναι τα 100 mcg (4000 IU).

Πηγές βιταμίνης D

Πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι πολύ καλά για την υγεία του εγκεφάλου.

Άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D είναι οι κρόκοι αυγών και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα. Η έκθεση στον ήλιο είναι επίσης μια σημαντική πηγή βιταμίνης D, καθώς το σώμα τη συνθέτει όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ο γιατρός σας, μέσω εξετάσεων αίματος, μπορεί να σας ενημερώσει για τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας και, σε περίπτωση που έχετε έλλειψη, θα σας προτείνει τον καλύτερο τρόπο για να μπορέσετε να αυξήσετε την πρόσληψη, είτε μέσω της διατροφής είτε με συμπληρώματα είτε με την έκθεση στον ήλιο.

Άλλες σημαντικές βιταμίνες για άτομα άνω των 50

Εκτός από τη βιταμίνη D υπάρχουν και άλλες βιταμίνες που είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της υγείας μετά τα 50. Αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Βιταμίνη C: Υποστηρίζει την ανοσοποιητική λειτουργία και την υγεία του δέρματος (πορτοκάλια, φράουλες).
  • Βιταμίνη E: Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για την υγεία του δέρματος (αμύγδαλα, ηλιόσποροι).
  • Βιταμίνη Κ: Βοηθά στην πρόληψη θρόμβων αίματος και στην υγεία των οστών (λάχανο, σπανάκι).
  • Βιταμίνες Β (Β12, Β6 και φυλλικό οξύ): Για την παραγωγή ενέργειας, τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και την υγεία του εγκεφάλου (κρέας, φυλλώδη λαχανικά και όσπρια).
  • Μαγνήσιο: Ενισχύει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την παραγωγή ενέργειας (ξηροί καρποί, σπανάκι και μαύρα φασόλια).

Η λήψη των βιταμινών μέσω της διατροφής είναι πάντα προτιμότερη από τα συμπληρώματα. Οι γιατροί συνιστούν πρώτα να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες πριν καταφύγουμε σε αυτά. Συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό υγείας, για να καθορίσετε την καλύτερη προσέγγιση για τις δικές σας ανάγκες υγείας.