Η άνοια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας παγκοσμίως, καθώς μάλιστα ο αριθμός των ατόμων που ζουν με αυτήν προβλέπεται ότι θα τριπλασιαστεί έως το 2050, φθάνοντας τα 153 εκατομμύρια.
Παράλληλα, το ετήσιο κόστος υγείας και κοινωνικής φροντίδας που συνδέεται με την άνοια ξεπερνά τα 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη με τη σφραγίδα 27 εκ των κορυφαίων ειδικών στην άνοια στον κόσμο, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet φέρνει ελπίδα, καθώς αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισές περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν, εάν αντιμετωπιστούν 14 τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Οι 14 τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου
Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ, τονίζει, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η αντιμετώπιση των παρακάτω 14 παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να αποτρέψει ή να καθυστερήσει το 45% των περιπτώσεων άνοιας:
- Υψηλή χοληστερόλη
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Κάπνισμα
- Παχυσαρκία
- Κατάθλιψη
- Διαταραχές και προβλήματα όρασης
- Προβλήματα στην ακοή
- Μη άσκηση – Σωματική αδράνεια
- Διαβήτης
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
- Ατμοσφαιρική ρύπανση
- Κοινωνική απομόνωση
- Χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο από αυτούς τους παράγοντες –η υψηλή χοληστερόλη και η μη θεραπευθείσα απώλεια όρασης– έχουν προστεθεί πρόσφατα στη λίστα, καθώς ευθύνονται για το 9% των περιπτώσεων άνοιας.
Συγκεκριμένα, το 7% των περιπτώσεων συνδέεται με την υψηλή χοληστερόλη στη μέση ηλικία, ενώ το 2% οφείλεται στη μη αντιμετωπισμένη απώλεια όρασης.
Η σημασία της πρόληψης σε κάθε στάδιο της ζωής
Η καθηγήτρια, Gill Livingston, επικεφαλής της έρευνας από το University College London, δήλωσε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα σε κάθε στάδιο της ζωής τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Οι υγιεινές συνήθειες όπως η τακτική άσκηση, η αποφυγή καπνίσματος, η πνευματική δραστηριότητα στη μέση ηλικία και η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν όχι μόνο να καθυστερήσουν την άνοια, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της.
Συμπεράσματα και προτάσεις
Η έκθεση του Lancet προσφέρει ελπίδα, τονίζοντας ότι ο ρόλος της πρόληψης είναι πολύ σημαντικός, με σχεδόν τις μισές περιπτώσεις άνοιας να μπορούν θεωρητικά να προληφθούν. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν επίσης ότι τα άτομα που ακολούθησαν υγιεινό τρόπο ζωής καθυστέρησαν την εξέλιξη της άνοιας.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν και τη σημασία της διαμόρφωσης δημόσιων πολιτικών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως η κοινωνική απομόνωση, οι ανισότητες στην εκπαίδευση και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ανάγκη για συντονισμένες δράσεις είναι πιο επιτακτική από ποτέ, για να μειωθεί η καταστροφική επίδραση της άνοιας στην κοινωνία.