Στη συνεχιζόμενη μάχη κατά της παχυσαρκίας δύο ισχυροί σύμμαχοι έχουν εμφανιστεί: η σεμαγλουτίδη (Ozempic και Wegovy) και η τριζεπατίδη (Mounjaro). Αυτά τα ενέσιμα φάρμακα, μέλη της κατηγορίας των αγωνιστών των υποδοχέων GLP-1, έχουν δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και η δημοφιλία τους έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Ποια από τις δύο δραστικές ουσίες, όμως, είναι πιο αποτελεσματική; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Internal Medicine» επιχείρησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, κάνοντας τη σύγκριση σε πραγματικές συνθήκες.

Η μάχη κατά της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία αποτελεί μια σημαντική υγειονομική ανησυχία, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Ενώ η διατροφή και η άσκηση παραμένουν οι θεμέλιοι λίθοι της διαχείρισης του βάρους, για πολλούς ανθρώπους αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές. Εκεί έρχονται τα φάρμακα, όπως η σεμαγλουτίδη και η τριζεπατίδη, οι οποίες -αν και ξεκίνησαν ως φάρμακα για τον διαβήτη- έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.

Πώς δουλεύουν;

Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν μιμούμενα τις ορμόνες στο σώμα μας, που ρυθμίζουν την όρεξη και τον μεταβολισμό. Βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χορτάτοι για περισσότερο και μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο, με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη και το λίπος.

Η σεμαγλουτίδη, που πωλείται με την εμπορική ονομασία «Ozempic» και «Wegovy», έχει γίνει εδώ και καιρό πρωτοσέλιδο για την αποτελεσματικότητά της. Η τριζεπατίδη, που διατίθεται με την εμπορική ονομασία «Mounjaro», είναι ένα νεότερο φάρμακο που σχετίζεται με έναν επιπλέον υποδοχέα ορμόνης, προσφέροντας, πιθανώς, ακόμη μεγαλύτερα οφέλη.

Ozempic, Wegovy, Mounjaro: Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές της Truveta Inc. και του Providence Health System, εξέτασε πάνω από 40.000 ενήλικες με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, που ξεκίνησαν να λαμβάνουν είτε σεμαγλουτίδη είτε τριζεπατίδη μεταξύ Μαΐου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023. Μετά την ταύτιση των ασθενών, για να διασφαλίσουν μια δίκαιη σύγκριση, κατέληξαν σε δύο ομάδες περίπου 9.200 ατόμων η κάθε μία.

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: και τα δύο φάρμακα οδήγησαν σε σημαντική απώλεια βάρους, αλλά η τριζεπατίδη ξεπέρασε τη σεμαγλουτίδη.

Ύστερα από ένα χρόνο θεραπείας, το 81,8% των ανθρώπων που λάμβαναν τριζεπατίδη έχασαν τουλάχιστον 5% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με το 66,5% αυτών που λάμβαναν σεμαγλουτίδη.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι το 42,3% της ομάδας με την τριζεπατίδη έχασαν 15% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους, έναντι 18,1% στην ομάδα της σεμαγλουτίδης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως για κάποιον που ζυγίζει περίπου 90 κιλά, η απώλεια του 15% μεταφράζεται σε περίπου 14 κιλά. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέγεθος που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις στην υγεία, όπως καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις.

Η μέση απώλεια βάρους έναν χρόνο αργότερα ήταν επίσης αξιοσημείωτη: 15,3% για την τριζεπατίδη και 8,3% για τη σεμαγλουτίδη, δηλαδή οι χρήστες της τριζεπατίδης έχασαν κατά μέσο όρο σχεδόν το διπλάσιο βάρος.

Παρενέργειες και προκλήσεις

Ένα ζήτημα με τα φάρμακα για την απώλεια βάρους είναι οι παρενέργειες, ιδιαίτερα οι γαστρεντερικές, όπως ναυτία ή δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στα ποσοστά αυτών των παρενεργειών μεταξύ των δύο φαρμάκων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα φάρμακο δεν είναι μαγική λύση. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη διέκοψαν τη θεραπεία πριν από το τέλος του έτους, επισημαίνοντας τις προκλήσεις της μακροχρόνιας χρήσης. Επιπλέον, αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι ακριβά και ενδέχεται να μην καλύπτονται από την ασφάλιση για την απώλεια βάρους, ειδικά για εκείνους χωρίς διαβήτη.

Μια νέα εποχή

Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται, η ύπαρξη αποτελεσματικών ιατρικών θεραπειών είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι τόσο η σεμαγλουτίδη όσο και η τριζεπατίδη μπορούν να είναι πολύτιμα εργαλεία στη διαχείριση του βάρους, με την τριζεπατίδη να προσφέρει ένα υψηλότερο πλεονέκτημα στην αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, όπως με κάθε ιατρική θεραπεία, η επιλογή μεταξύ αυτών των φαρμάκων πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με έναν επαγγελματία υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ανάγκες και τις περιστάσεις του ασθενή.

Η μάχη κατά της παχυσαρκίας είναι μακρά και πολύπλοκη, αλλά με την πρόοδο της επιστήμης και την ανάπτυξη νέων θεραπειών, υπάρχει ελπίδα για καλύτερα αποτελέσματα και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που παλεύουν με το βάρος τους.