Στις ηλιόλουστες ημέρες, καλοκαίρι και χειμώνα, είναι πάντα σημαντικό να φοράμε γυαλιά ηλίου για να προστατεύουμε τα μάτια μας από τις ακτίνες UV του ήλιου. Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλου ζευγαριού δεν είναι απλώς ζήτημα μόδας και αισθητικής.

Τα κριτήρια σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία των ματιών σας έχουν επισημανθεί σε προηγούμενο άρθρο. Εδώ θα εξετάσουμε τα χρώματα των φακών, που έχουν μεγαλύτερη σημασία από όσο νομίζετε, καθώς οι διαφορετικοί χρωματισμοί προορίζονται για διαφορετικές χρήσεις.

Το χρώμα των φακών επηρεάζει τον τρόπο που φιλτράρεται το ηλιακό φως και ανάλογα με τη δραστηριότητα που κάνετε ορισμένες αποχρώσεις μπορεί να είναι καλύτερες από άλλες. Αυτός είναι ο λόγος που η προσεκτική επιλογή του χρώματος μπορεί να σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη που προσφέρουν τα γυαλιά ηλίου.

Καφέ ή κεχριμπαρένιοι φακοί

Καλύτεροι για: σπορ και δραστηριότητες που απαιτούν καθαρή όραση και οπτική οξύτητα.

Οι πιο σκούροι φακοί, όπως οι καφέ, είναι κατάλληλοι για καθημερινή χρήση. Προσφέρουν πολλαπλά οφέλη που τους καθιστούν δημοφιλείς: βοηθούν στην προστασία των ματιών σας, μειώνοντας την αντανάκλαση και την κόπωση, ενώ ενισχύουν τα ζεστά χρώματα και φωτίζουν την όρασή σας. Η υψηλή αντίθεση που παρέχουν αυτοί οι φακοί διασφαλίζει ότι τα αντικείμενα φαίνονται πιο καθαρά, ακόμη και από απόσταση, καθιστώντας τους εξαιρετική επιλογή για αθλήματα και υπαίθριες δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη όραση.

Κίτρινοι ή πορτοκαλί φακοί

Καλύτεροι για: gamers, πιλότους και κυνηγούς.

Οι κίτρινοι ή πορτοκαλί φακοί είναι ιδανικοί για συνθήκες μέτριου έως χαμηλού φωτισμού. Είναι χρήσιμοι σε ομιχλώδη, θολά ή συννεφιασμένα καιρικά φαινόμενα, καθώς ενισχύουν την αντίθεση και την καθαρότητα. Αυτή η απόχρωση φακών διευκολύνει την εστίαση των ματιών σας σε κινούμενα αντικείμενα, καθιστώντας την ιδανική για gamers, πιλότους, κυνηγούς και αθλητές χειμερινών αθλημάτων.

Μπλε ή μωβ φακοί

Καλύτεροι για: αθλήματα στο νερό, χιονοδρομικές δραστηριότητες και υγρές ή ομιχλώδεις συνθήκες.

Οι μπλε ή μωβ φακοί βοηθούν στη μείωση της αντανάκλασης σε φωτεινές, ηλιόλουστες συνθήκες και περιβάλλοντα, ελαχιστοποιώντας την ενόχληση που προκαλείται από τις έντονες αντανακλάσεις. Βελτιώνουν, επίσης, την αντίληψη των χρωμάτων και των περιγραμμάτων, καθιστώντας τους ιδανικούς για αθλήματα στο νερό, για χιονοδρομικές δραστηριότητες και εν γένει για υγρές ή ομιχλώδεις συνθήκες.

Πράσινοι φακοί

Καλύτεροι για: υπαίθριες δραστηριότητες σε ηλιόλουστες συνθήκες όπως το ψάρεμα και η πεζοπορία.

Οι πράσινοι φακοί είναι κατάλληλοι για πολλές καταστάσεις. Βελτιώνουν την αντίληψη των χρωμάτων και την αντίθεση, μειώνουν την αντανάκλαση και φωτίζουν τις σκιές. Αυτό τους καθιστά χρήσιμους για υπαίθριες δραστηριότητες σε ηλιόλουστες συνθήκες, όπως το ψάρεμα και η πεζοπορία, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικοί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή μερικώς συννεφιασμένο καιρό.

Ροζ ή κόκκινοι φακοί

Καλύτεροι για: χειμερινά σπορ και άτομα με ευαισθησία στο φως ή ορισμένες οφθαλμολογικές παθήσεις.

Οι ροζ ή κόκκινοι φακοί είναι ιδανικοί για την αντίληψη βάθους. Αυτή η απόχρωση είναι επίσης δημοφιλής για τα χειμερινά σπορ, καθώς προσφέρει εξαιρετική αντίθεση σε λευκά φόντα. Επιπλέον, οι φακοί αυτοί μπορούν να ωφελήσουν άτομα με ευαισθησία στο φως ή ορισμένες οφθαλμολογικές παθήσεις, παρέχοντας καταπραϋντική επίδραση και μείωση της κόπωσης των ματιών.

Γκρι φακοί

Καλύτεροι για: τρέξιμο, ποδηλασία και εκδρομές στην παραλία ή οδήγηση.

Οι γκρι φακοί παρέχουν ουδέτερη αντίληψη των χρωμάτων και μειώνουν τη συνολική φωτεινότητα χωρίς να παραμορφώνουν τα χρώματα. Είναι πολυλειτουργικοί και κατάλληλοι για διάφορες καταστάσεις. Αυτό τους καθιστά ιδανικούς για καθημερινή χρήση. Σε έντονη ηλιοφάνεια ελαχιστοποιούν την αντανάκλαση και την κόπωση των ματιών, προσφέροντας άνεση. Είναι όμως εξίσου χρήσιμοι σε συννεφιασμένο καιρό ή σε χαμηλότερο φωτισμό. Χρησιμοποιήστε τους για υπαίθριες δραστηριότητες όπως τρέξιμο, ποδηλασία, εκδρομές στην παραλία ή κατά την οδήγηση.

Άλλες προδιαγραφές για τα γυαλιά σας

Όταν επιλέγετε γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών σας, υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να λάβετε υπόψη εκτός από το χρώμα και το στυλ. Για παράδειγμα, η επικάλυψη φακών, το υλικό των φακών και το υλικό του σκελετού. Οι πολωτικοί φακοί μειώνουν την αντανάκλαση, ενώ οι φακοί με επικάλυψη καθρέφτη ή flash ενισχύουν την οπτική άνεση.

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας είναι η προστασία UV, εξασφαλίζοντας ότι τα γυαλιά ηλίου εμποδίζουν τις επιβλαβείς ακτίνες που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις. Ένας συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων καθορίζει το ιδανικό ζευγάρι γυαλιών για τη βέλτιστη ασφάλεια και την άνεση των ματιών σας, αλλά και τις ανάγκες σας. Επίσης, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για μια επαγγελματική γνώμη σχετικά με την αγορά σας.