Κάθε ημέρα χάνονται από το κεφάλι 50 έως 100 τρίχες. Με περίπου 100.000 τρίχες στο κεφάλι, αυτή η απώλεια δεν γίνεται αισθητή. Εξάλλου, υπό κανονικές συνθήκες τα νέα μαλλιά θα αντικαταστήσουν τα χαμένα.

Δυστυχώς όμως, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Σε ορισμένους ανθρώπους ο κύκλος της «αναγέννησης» διακόπτεται. Και τις περισσότερες φορές, αυτό συμβαίνει σταδιακά, με την πάροδο των ετών. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι περιπτώσεις ξαφνικής τριχόπτωσης (αλωπεκίας). Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα γονιδίων, οργανικών ή εξωτερικών παραγόντων.

Τυπική (ή ανδρογενής) αλωπεκία. Πρόκειται για την κοινή κληρονομική τριχόπτωση, που προκαλεί τη φαλάκρα. Επηρεάζει έναν στους δύο ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Στους άνδρες, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στη μέση ηλικία, αν και υπάρχουν και οι περιπτώσεις απώλειας μαλλιών ήδη από την εφηβεία. Η τριχόπτωση είναι προοδευτική, ξεκινώντας τις περισσότερες φορές από τους κροτάφους και συνεχίζοντας στο πάνω μέρος του κεφαλιού.

Στις γυναίκες, η διαδικασία ξεκινάει συνήθως μετά την ηλικία των 65 ετών. Η τρίχα ξεκινάει να λεπταίνει σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και σταδιακά παρατηρείται αραίωση.

Γυροειδής αλωπεκία. Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται φαλακρές κηλίδες διαφόρων μεγεθών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ολική απώλεια μαλλιών, ενώ κάποια άτομα χάνουν τρίχες και από τα φρύδια, τις βλεφαρίδες και άλλα τριχωτά μέρη του σώματος.

Αναγενής τριχόπτωση. Πρόκειται για το σύμπτωμα της απώλειας μαλλιών μετά από ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Τα μαλλιά συνήθως θα ξαναφυτρώσουν μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Τελογενής τριχόρροια (Telogen effluvium). Σε αυτήν την περίπτωση, η απώλεια μαλλιών προκύπτει ύστερα από ένα συναισθηματικό ή σωματικό σοκ, ένα τραυματικό γεγονός, μια περίοδο ακραίου στρες ή μια σοβαρή ασθένεια. Μπορεί επίσης να συμβεί λόγω ορμονικών αλλαγών, όπως αυτές που συμβαίνουν στη γέννηση ενός παιδιού ή μετά τον τοκετό, κατά την εμμηνόπαυση και στο σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Άλλες πιθανές αιτίες τελογενούς αλωπεκίας είναι: Υποσιτισμός και ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων, ενδοκρινικές διαταραχές, έναρξη ή διακοπή ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων, αναισθητικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για χειρουργική επέμβαση, οξείες ασθένειες και σοβαρές λοιμώξεις, φάρμακα (αντιπηκτικά, αντισπασμωδικά, ρετινοειδή, βήτα-αναστολείς, φάρμακα για τον θυρεοειδή).

Ο εν λόγω τύπος τριχόπτωσης συνήθως υποχωρεί μόλις αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία.

Δερματοφυτίαση (Tinea capitis). Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής και τον άξονα των μαλλιών. Προκαλεί μικρά φολιδωτά και κνησμώδη φαλακρά μπαλώματα. Με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το μέγεθος τους αυξάνεται. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα, ωστόσο είναι πιθανόν να προκληθεί και μόνιμη βλάβη ή καταστροφή στους τριχικούς θύλακες και η απώλεια να είναι μη αναστρέψιμη.

Ελκτική αλωπεκία. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης οφείλεται στην άσκηση υπερβολικής πίεσης στα μαλλιά, όπως κοκαλάκια, λαστιχάκια, κοτσίδες, πλεξούδες κ.ά.

Οι θεραπευτικές επιλογές της τριχόπτωσης

Υπάρχει μια σειρά από επιλογές θεραπείας, αλλά η καλύτερη εξαρτάται από το αίτιο που προκαλεί την τριχόπτωση.

Συνήθως, οι πιο συνηθισμένοι τύποι τριχόπτωσης αντιμετωπίζονται με τοπικά ή από του στόματος φάρμακα, τα οποία πιθανότατα θα είναι η πρώτη πορεία θεραπείας. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούνται γενικά από τοπικές κρέμες, τζελ, διαλύματα ή αφρούς που εφαρμόζετε απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής. Τα πιο κοινά προϊόντα περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται μινοξιδίλη.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η φιναστερίδη ( Propecia ), μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη περαιτέρω τυπικής τριχόπτωσης, ειδικά για τους άνδρες. Η καθημερινή λήψη του εν λόγω φαρμάκου έχει διαπιστωθεί πως επιβραδύνει την τριχόπτωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί και νέα τριχοφυΐα.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή, εάν η απώλεια μαλλιών φαίνεται να σχετίζεται με κάποια αυτοάνοση κατάσταση.

Νεότερες θεραπείες, που επίσης διερευνώνται, περιλαμβάνουν ορισμένες μορφές θεραπείας με λέιζερ, μικροβελονισμό με PRP, καθώς και νέα φάρμακα από το στόμα. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις θεραπείες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια δοκιμής και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για τα άτομα με κληρονομική φαλάκρα, που συνήθως χάνουν τρίχες στην κορυφή του κεφαλιού. Επειδή η απώλεια μαλλιών είναι, όπως αναφέρθηκε, προοδευτική, μπορεί να χρειαστείτε πολλαπλές μεταμοσχεύσεις με την πάροδο του χρόνου.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την τριχόπτωση

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε την τριχόπτωση.

Κάντε χαλαρά χτενίσματα, αποφύγετε την άσκηση πίεσης, το τράβηγμα και το τρίψιμο. Εάν φτιάχνετε τακτικά τα μαλλιά σας σε πλεξούδες, κότσους ή αλογοουρές, προσπαθήστε να είναι χαλαρά για να μην πιέζονται πολύ οι τρίχες σας. Γενικά, όσο το δυνατόν περισσότερο, προσπαθήστε να μην τραβάτε, μη στρίβετε ή τρίβετε τα μαλλιά σας. Ακόμη και μετά το λούσιμο, στεγνώστε τα απαλά με μια πετσέτα.

Στοχεύστε σε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε άφθονο σίδηρο και πρωτεΐνη. Επίσης, οι βιταμίνες που προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών είναι οι βιταμίνες Β (συγκεκριμένα ριβοφλαβίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12), η βιταμίνη C, η βιταμίνη D. Αντίθετα μερικές έρευνες έχουν συνδέσει την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α ή σεληνίου με αυξημένους κινδύνους για τριχόπτωση.

Τα προϊόντα και τα εργαλεία styling είναι επίσης συνηθισμένοι ένοχοι για την τριχόπτωση. Παραδείγματα προϊόντων ή εργαλείων που μπορούν να επηρεάσουν την τριχόπτωση περιλαμβάνουν:

  • πιστολάκια
  • θερμαινόμενες χτένες
  • ισιωτικά μαλλιών
  • προϊόντα χρωματισμού
  • λευκαντικούς παράγοντες
  • περμανάντ

Εάν αποφασίσετε να φορμάρετε τα μαλλιά σας με θερμαινόμενα εργαλεία, κάντε το μόνο όταν τα μαλλιά σας είναι στεγνά και χρησιμοποιήστε τις χαμηλότερες δυνατές ρυθμίσεις. Εάν διαπιστώνετε πως χάνετε μαλλιά, χρησιμοποιήστε ένα απαλό βρεφικό σαμπουάν για να τα λούσετε. Αν δεν έχετε λιπαρά μαλλιά, σκεφτείτε να τα λούζετε όχι νωρίτερα από κάθε δεύτερη μέρα.

Όσο πιο νωρίς η θεραπεία, τόσο καλύτερα

Όποια και αν είναι η αιτία της τριχόπτωσης σας, η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις υποκείμενες αιτίες και να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία. Οι θεραπείες για την τριχόπτωση είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχείς εάν ξεκινήσουν νωρίς. Ακόμα κι αν η τριχόπτωση σας είναι κληρονομική, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση ή την αναστροφή της τριχόπτωσης.