Η κατανάλωση άνω του ενός ποτού την ημέρα αυξάνει σημαντικά τους καρδιακούς κινδύνους για όλους τους ανθρώπους, αλλά ακόμη και η χαμηλή κατανάλωση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τις γυναίκες.
Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Permanente Medical Group στο Όκλαντ της Καλιφόρνια για λογαριασμό του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν τα δεδομένα περισσότερων από 430.000 ενηλίκους από την Καλιφόρνια ηλικίας έως 65 ετών και τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC) στην Ατλάντα.
Κανείς από τους συμμετέχοντες, σχεδόν 243.000 άνδρες και 189.000 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 44 ετών, δεν είχε διαγνωστεί με καρδιακή νόσο στην αρχή της μελέτης, η οποία κράτησε τέσσερα χρόνια.
Η κατανάλωση αλκοόλ αξιολογούνταν τακτικά από την επιστημονική ομάδα, η οποία είχε χωρίσει τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες: Χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ (1 έως 2 ποτά την εβδομάδα για άνδρες και γυναίκες), μέτρια (3 έως 14 ποτά για τους άνδρες και 3 έως 7 ποτά για τις γυναίκες) ή υψηλή (15 ή περισσότερα ποτά για τους άνδρες και 8 ή περισσότερα για τις γυναίκες).
«Όσον αφορά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Jamal Rana, καρδιολόγος στο Permanente Medical Group στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.
«Για τις γυναίκες ωστόσο διαπιστώνουμε σταθερά υψηλότερο κίνδυνο ακόμη και χωρίς υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», τόνισε ο Rana και πρόσθεσε: «Δεν περίμενα αυτά τα αποτελέσματα μεταξύ των γυναικών και μάλιστα αυτής της χαμηλότερης ηλικιακής ομάδας, επειδή συνήθως οι κίνδυνοι καρδιακών παθήσεων καταγράφονται στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Ήταν σίγουρα έκπληξη».
Η μελέτη παρακολούθησε επίσης οποιοδήποτε ιστορικό υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, που ορίζεται ως η κατανάλωση εντός μιας ημέρας περισσότερων από τέσσερα ποτά για τους άνδρες ή από τρία ποτά για τις γυναίκες.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, όσο αυξανόταν η πρόσληψη αλκοόλ τόσο αυξάνονταν και οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Μεταξύ των γυναικών, όσες έφτασαν στην κατηγορία υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ είχαν 45% υψηλότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις από αυτές που κατατάσσονταν στη χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης.
Μάλιστα όσες δεν ήταν «μαθημένες» στο ποτό διέτρεχαν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο. Συγκεκριμένα είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακή νόσο από τις γυναίκες που ανέφεραν έστω και μέτριο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ.
Σχετικά με τους άνδρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι τοποθετούνταν στο υψηλότερο επίπεδο ήταν 33% πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις από εκείνους στο μέτριο επίπεδο.
Ο Rana τόνισε πως «η πιο επείγουσα προειδοποίηση από τη μελέτη αφορά τις γυναίκες». «Οι γυναίκες αισθάνονται ότι προστατεύονται από τις καρδιακές παθήσεις μέχρι να γεράσουν, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και όταν είστε νέες ή μέσης ηλικίας, εάν καταναλώνετε μέτρια ή υπερβολικά ποσότητα αλκοόλ διατρέχετε κίνδυνο για στεφανιαία νόσο», σημείωσε.
Πώς το αλκοόλ βλάπτει την καρδιά
Εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους το αλκοόλ βλάπτει την καρδιά, ο Δρ. Sean Heffron, καρδιολόγος στο Κέντρο Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων του NYU Langone Heart, υπογραμμίζει πως μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση ή και απευθείας τον ίδιο τον καρδιακό μυ.
«Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα διαφορετικών τύπων χοληστερόλης, ειδικά της HDL χοληστερόλης στο αίμα, και μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αγωγιμότητα, δηλαδή την ιδιότητα που έχει ένα κύτταρο του μυοκαρδίου όχι μόνο να λαμβάνει και να αποκρίνεται σε έναν ηλεκτρικό παλμό, αλλά επίσης και να μεταδίδει τον παλμό αυτό σε άλλα κύτταρα».
Σύμφωνα με τον Rana και τους συνεργάτες του, το σώμα των γυναικών επεξεργάζεται το αλκοόλ διαφορετικά από αυτό των ανδρών, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει και την αυξημένη ευαλωτότητα των γυναικών.
Όπως εξήγησε ο Sean Heffron, τα ευρήματα της νέας μελέτης αντιστοιχούν με στοιχεία προηγούμενων ερευνών οι οποίες υποστήριζαν ότι «η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με ένα σωρό αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου», είπε.
Καταλήγοντας, ο Rana υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις του αλκόολ στην υγεία μας. «Δεν το σκεφτόμαστε ως ένα σημαντικό παράγοντα για καρδιακά προβλήματα. Νομίζω πως χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και το αλκοόλ θα πρέπει να αποτελεί μέρος των συνηθισμένων αξιολογήσεων για την υγεία», τόνισε.