Γνωρίζουμε τα οφέλη που προσφέρει η θάλασσα στην υγεία και στη συνολική ευεξία μας. Όσο κρατούν οι καλοκαιρινές ημέρες και τα μπάνια στη θάλασσα, μπορούμε να επωφεληθούμε από τον χρόνο που βρισκόμαστε μέσα στο νερό και με τον πιο ευχάριστο και δροσερό τρόπο να προσθέσουμε μερικές ασκήσεις που θα ενδυναμώσουν το πάνω μέρος του σώματος μας χωρίς βαράκια, μόνο με την αντίσταση του νερού.

Γιατί η άσκηση στη θάλασσα θεωρείται εξαιρετική μορφή άσκησης

Ένα από τους βασικότερους λόγους είναι ότι το νερό, και ειδικά το θαλασσινό νερό, μειώνει τη βαρύτητα καθιστώντας την άσκηση πιο ήπια για τους μυς και με λιγότερη πίεση για τις αρθρώσεις. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα σε άτομα με τραυματισμούς και με αρθρίτιδα για αποκατάσταση και μυοσκελετικά προβλήματα. Έπειτα, δεν χρειάζεται να έχετε εξοπλισμό, το νερό προσφέρει φυσική αντίσταση (μπορεί να έχει έως και 420 φορές μεγαλύτερη αντίσταση από τον αέρα), με αποτέλεσμα η κίνηση μέσα στο νερό να τονώνει τους μυς ακόμα και με την ελάχιστη προσπάθεια. Θεωρείται ιδανική για κάθε ηλικία, σ’ εμάς τις γυναίκες βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης, και μέσα στη θάλασσα μπορούν να ασκηθούν όλοι ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική τους κατάσταση. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι πιο ευχάριστα, διασκεδαστικά και σίγουρα πιο δροσερά να γυμναζόμαστε μέσα στο νερό.

Γιατί να έχω δυνατά χέρια

Αρκεί να σκεφτείτε πόσα πράγματα κάνετε με τα χέρια καθημερινά. Σηκώνετε τα πιάτα, τις κατσαρόλες και την λεκάνη για να απλώσετε τα ρούχα, κουβαλάτε τις σακούλες από τα ψώνια, ανοίγετε πόρτες, παίρνετε στην αγκαλιά ένα μικρό παιδάκι κι ένα σωρό άλλα! Για να μπορείτε να κάνετε αυτές τις κινήσεις και να εκτελείτε τις δουλειές πιο εύκολα, η ενδυνάμωση των χεριών είναι πολύ σημαντική. Επίσης, τα τονωμένα χέρια δείχνουν πιο ωραία τώρα που φοράμε τα καλοκαιρινά μας ρούχα, κολακεύοντας την εμφάνισή μας, ενώ φανερώνουν ότι φροντίζετε τη σωματική σας κατάσταση.

5 ασκήσεις πιλάτες στη θάλασσα για να ενδυναμώσετε τα χέρια σας

Παράλληλα με το κολύμπι, αυτές οι πέντε ασκήσεις από το ρεπερτόριο της μεθόδου πιλάτες στοχεύουν στην ενδυνάμωση των χεριών. Για να τις εκτελέσετε, βεβαιωθείτε ότι πατώνετε και το νερό φτάνει μέχρι το στήθος, τα χέρια να είναι μέσα στο νερό. Ξεκινήστε με 10 επαναλήψεις των 2 σετ και στοχεύστε να κάνετε περισσότερες.

1. Bicep curls – Δικέφαλοι

Με τα πόδια παράλληλα και ενεργοποιώντας το κέντρο σας για να διατηρήσετε (και) την ισορροπία σας, φέρνετε τα χέρια σας τεντωμένα δίπλα στον κορμό και με τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω λυγίζετε τους αγκώνες διατηρώντας τους «κολλημένους» στα πλευρά.

2. Scissors – Ψαλιδάκια

Έχοντας τα χέρια τεντωμένα δίπλα στον κορμό, αυτή τη φορά στρέφετε τις παλάμες να κοιτούν πίσω. Με την εισπνοή, μετρώντας πέντε χρόνους, ανασηκώνετε ψηλά τα χέρια κάνοντας ψαλιδάκια και με την εκπνοή τα κατεβάζετε. Κάντε την ίδια άσκηση φέρνοντας τα χέρια πίσω από τον κορμό.

3. Offering – Προσφορά

Έχοντας τα χέρια τα χέρια δίπλα στον κορμό με τις παλάμες να κοιτούν μπροστά και με ελαφρά λυγισμένους τους αγκώνες, τα σηκώνετε ευθεία μπροστά σαν να θέλετε να προσφέρετε κάτι.

4. Triceps pulses – Τρικέφαλοι

Με τα χέρια δίπλα στον κορμό και τεντωμένα με τις παλάμες να κοιτούν προς τα πίσω, τα σπρώχνετε από τον κορμό και πίσω κάνοντας μικρές και γρήγορες κινήσεις.

5. Hug a tree – Αγκαλιά

Ανοίγετε τα χέρια στο πλάι και με ελαφρά λυγισμένους τους αγκώνες τα φέρνετε κοντά διατηρώντας σταθερό το άνοιγμα, σαν να θέλετε να αγκαλιάσετε ένα μεγάλο κορμό δέντρου.

Και κάτι ακόμα: Aν θέλετε να κάνετε την φυσική αντίσταση του νερού ακόμα μεγαλύτερη, για περισσότερη δύναμη φορέστε στα χέρια τα «χεράκια» ή γαντάκια που χρησιμοποιούν οι κολυμβητές.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.