Υπάρχουν περισσότεροι από 20 μύες σε κάθε πλευρά του προσώπου σας, αλλά πουθενά στο γυμναστήριό σας δεν θα βρείτε εξοπλισμό για να βοηθήσετε στην ενδυνάμωσή τους.

Αν ασκείτε το σώμα σας, γιατί να μην μπορείτε να κάνετε το ίδιο και για τους μυς του προσώπου σας; Μάλιστα αυτό μπορεί να σας προσφέρει χαλάρωση και νεανική όψη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να ωφεληθείτε από την εκγύμναση των μυών του προσώπου, αρκεί να παραμείνετε συνεπείς. Αν και υπάρχουν ορισμένα σπα που προσφέρουν τέτοια υπηρεσία, μπορείτε και εσείς με απλές κινήσεις και χωρίς εξοπλισμό να κάνετε γιόγκα προσώπου στο σπίτι.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν ένταση στο πρόσωπό τους και η γιόγκα προσώπου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση», λέει στη Huffington Post η φυσικοθεραπεύτρια, Sandra Gail Frayna, και προσθέτει: «Οι ασκήσεις γιόγκα που επικεντρώνονται στο πρόσωπο μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε μια πιο σμιλευμένη εμφάνιση επιτρέποντας στους μυς να χαλαρώσουν και ταυτόχρονα να φαίνονται πιο νεανικοί».

Μελέτη διάρκειας πέντε μηνών από το Northwestern Medicine διαπίστωσε πως ένα πρόγραμμα καθημερινής –ή με κάποια διαλείμματα– 30λεπτης άσκησης βελτίωσε την εμφάνιση του προσώπου μεσήλικων γυναικών, δίνοντάς τους μια πιο νεανική εμφάνιση. Ειδικοί παρατήρησαν σχεδόν μείωση περίπου τριών χρόνων στην εμφάνιση της ηλικίας κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ασκήσεις προσώπου μπορεί να βελτιώσουν την εμφάνιση του προσώπου και να μειώσουν κάποια ορατά σημάδια γήρανσης», σημείωσε ο επικεφαλής ερευνητής Murad Alam, αντιπρόεδρος και καθηγητής δερματολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και δερματολόγος στο Northwestern Medicine. «Οι ασκήσεις ενδυναμώνουν τους μυς του προσώπου. Έτσι το πρόσωπο γίνεται πιο σφριγηλό και πιο νεανικό».

Πώς λειτουργεί η γιόγκα προσώπου

Οι ασκήσεις προσώπου που χρησιμοποιήθηκαν στο Northwestern αναπτύχθηκαν από τον Gary Sikorski του Happy Face Yoga. Σύμφωνα με τον Sikorski, η γιόγκα προσώπου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και οι βελτιώσεις είναι συχνά ορατές σε μόλις δύο έως τρεις εβδομάδες.

«Το δέρμα θα γίνει πιο ελαστικό και πιο απαλό στην αφή», είπε. Ένα συνεπές πρόγραμμα μπορεί επίσης να «τονώσει την περιοχή των ματιών και τα μάγουλα, να ανορθώσει τις γωνίες του στόματος και να σφίξει τη γνάθο. Και καθώς οι μύες τονώνονται και ανορθώνονται, το δέρμα γίνεται πιο σφιχτό και πιο λείο, γεγονός που βοηθάει στη μείωση των ρυτίδων».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν μια σειρά από 32 ασκήσεις, καθεμία για περίπου ένα λεπτό. Εδώ είναι μερικά καλά σημεία εκκίνησης για την πρακτική σας:

  • Cheek lifter: Ανοίξτε το στόμα σας και σχηματίστε ένα Ο, τοποθετήστε το πάνω χείλος πάνω από τα δόντια σας, χαμογελάστε για να ανασηκώσετε τους μυς των μάγουλων, βάλτε τα δάχτυλά σας ελαφρά στο πάνω μέρος του μάγουλου, ωθήστε τους μυς των μάγουλων προς τα κάτω και ανασηκώστε ξανά. Επαναλάβετε την άσκηση για ένα λεπτό.
  • Happy cheeks sculpting: Χαμογελάστε χωρίς να δείξετε δόντια, πιέστε τα χείλη μαζί, χαμογελάστε αναγκάζοντας τους μυς των μάγουλων προς τα πάνω, τοποθετήστε τα δάχτυλά σας στις γωνίες του στόματος και σύρετέ τα προς την κορυφή των μάγουλων, κρατήστε για 20 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε την κίνηση.
  • Lion’s pose: Καθίστε σε μια άνετη θέση. Γείρετε τα χέρια σας προς τα εμπρός, με τα χέρια τεντωμένα στο πάτωμα. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και, στην εκπνοή, ανοίξτε το στόμα και κάντε έναν δυνατό ήχο «ααα!», σαν τον βρυχηθμό ενός λιονταριού. Εκπνεύστε εντελώς, με τη γλώσσα σας να δείχνει προς το πιγούνι.

Είναι εύκολο, αλλά απαιτεί συνέπεια

Το καλό νέο είναι ότι δεν χρειάζεται να ιδρώσετε για να πραγματοποιήσετε αυτές τις ασκήσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν εύκολα στην καθημερινότητά σας. Η Elsa Jungman, με διδακτορικό στη φαρμακολογία του δέρματος, αντιμετωπίζει τη γιόγκα προσώπου ως μια χαλαρωτική, ολιστική προσέγγιση στην τόνωση του προσώπου.

«Ο Νο 1 λόγος για τα προβλήματα του δέρματος είναι τα θέματα ψυχικής υγείας», λέει η Jungman και προσθέτει: «Η έρευνα δείχνει ότι, όταν είστε σε κατάσταση στρες, παράγετε κορτιζόλη, η οποία επηρεάζει το δέρμα. Κάνοντας ασκήσεις γιόγκα προσώπου μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ».  

«Είναι περισσότερο μια αυτοφροντίδα, μια ευκαιρία να περιποιηθείτε το δέρμα σας και να το βοηθήσετε να χαλαρώσει. Και αρκούν μερικά λεπτά άσκησης την ημέρα». Όμως, όπως και με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα για την υγεία σας, μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν παραμείνετε συνεπείς.

«Θα πρέπει να κάνετε τις ασκήσεις προσώπου με συνέπεια, 20 έως 30 λεπτά την ημέρα, έξι έως επτά ημέρες την εβδομάδα», υπογραμμίζει η δερματολόγος Shilpi Khetarpal. «Και χρειάζονται τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, για να αρχίσετε να παρατηρείτε αποτελέσματα».