Για αρκετό κόσμο, το πιο δύσκολο κομμάτι στη γυμναστική είναι… να την ξεκινήσεις! Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει να είναι κατάλληλες πολλές προϋποθέσεις ενώ συνήθως αρκεί να ξεκινήσεις και όλα θα βρουν το δρόμο τους. Η γυμναστική δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη, μονότονη ή αγχωτική. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείς να έχεις μια πιο ρεαλιστική και αποδοτική σχέση με την άσκηση, αφήνοντας στην άκρη την πίεση για το «τέλειο» πρόγραμμα.

1. Γυμναστική δεν σημαίνει αναγκαστικά γυμναστήριο

    Αν πιστεύεις ότι η γυμναστική σημαίνει μόνο γυμναστήριο, σκέψου ξανά. Η προπόνηση μπορεί να γίνει παντού, ακόμη και στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους ενώ ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος/η για κάποιο άθλημα. Χρησιμοποίησε το σωματικό βάρος ή έναν μικρό εξοπλισμό, όπως λάστιχα και βαράκια, για να δημιουργήσεις μια πλήρη και αποτελεσματική ρουτίνα. Και με το YouTube γεμάτο βίντεο προπόνησης, μπορείς να βρεις εξειδικευμένες οδηγίες χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις χρήματα σε ακριβές συνδρομές.

    2. Η διαίρεση των μυϊκών ομάδων είναι για τους πιο προχωρημένους

      Ίσως έχεις δει προγράμματα όπου κάθε μέρα εστιάζει σε μια διαφορετική μυϊκή ομάδα. Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετική, αλλά όχι απαραίτητα για αρχάριους. Η προπόνηση όλου του σώματος σε κάθε συνεδρία με σύνθετες κινήσεις, όπως καθίσματα και push-ups, είναι πιο ωφέλιμη και αποδοτική. Με αυτόν τον τρόπο, καις περισσότερες θερμίδες και χτίζεις τη δύναμή σου σταδιακά και ισορροπημένα.

      3. Αν δεν σου αρέσει το αερόβιο μπορείς και πάλι να κάψεις λίπος

        Η αερόβια προπόνηση συνίσταται συνήθως για κάψιμο λίπους. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες λύσεις. Οι έντονες, σύντομες προπονήσεις HIIT (High-Intensity Interval Training) μπορούν να κάψουν περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο, ενώ βελτιώνουν την αντοχή και την καρδιαγγειακή υγεία σου. Αφιέρωσε 20-30 λεπτά για αερόβιο, αλλά δώσε ένταση – το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί.

        4. Κράτα τις στατικές διατάσεις για το τέλος

          Το να τεντώσεις τους μυς σου πριν από την προπόνηση με στατικές διατάσεις μπορεί να μειώσει τη δύναμή σου. Αντίθετα, προτίμησε τις δυναμικές διατάσεις στην αρχή, για να ζεστάνεις το σώμα σου με κινήσεις όπως ταλαντεύσεις των ποδιών και κυκλικές κινήσεις χεριών. Αφού τελειώσεις την προπόνηση, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για στατικές διατάσεις, βοηθώντας τους μυς σου να χαλαρώσουν.

          5. Αν πεινάς, μάλλον κάτι κάνεις καλά

            Η αύξηση της όρεξης είναι φυσιολογική και δείχνει ότι το σώμα σου δουλεύει για να χτίσει μυς και να κάψει λίπος. Αντί να αντιστέκεσαι στην πείνα, φρόντισε να τροφοδοτείς τον οργανισμό σου με θρεπτικά γεύματα – καθαρή πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιεινά λιπαρά – για να υποστηρίξεις την προπόνησή σου.

            6. Ίσως δεις τη ζυγαριά να ανεβαίνει, και αυτό είναι εντάξει

              Η μυϊκή μάζα ζυγίζει περισσότερο από το λίπος αλλά καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, οπότε μπορεί να δεις μια αύξηση στη ζυγαριά. Αντί να βασίζεσαι αποκλειστικά στο βάρος, δες πώς νιώθεις στα ρούχα σου και την ενέργειά σου. Το σώμα σου αλλάζει, και αυτό είναι κάτι θετικό.

              7. Ο χρυσός κανόνας 80/20 για τη διατροφή

                Η ζωή δεν είναι μόνο γυμναστήριο και αυστηρή διατροφή. Εφάρμοσε τον κανόνα του 80/20: αφιέρωσε το 80% του χρόνου σου σε υγιεινά γεύματα και το υπόλοιπο 20% στις απολαύσεις σου. Έτσι, δεν θα νιώθεις καταπίεση και θα μπορείς να απολαύσεις μικρές στιγμές χαλάρωσης χωρίς ενοχές.