Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής είναι συχνά πιο δύσκολη απ’ ό,τι φαίνεται, ιδιαίτερα μέσα σε ένα χάος πληροφοριών που συχνά είναι και αντικρουόμενες.

Πολλοί ακολουθούν αναποτελεσματικές ή μη βιώσιμες δίαιτες, οι οποίες απλά γίνονται «μόδα» στο διαδίκτυο ή κάνουμε διατροφικά λάθη που, αντί να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων μας, τελικά μπορεί να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσμα ή ακόμα και σε διατροφικές διαταραχές.

Ακολουθούν πέντε κοινά διατροφικά λάθη που εντοπίζουν οι ειδικοί και συμβουλές για το πώς μπορείτε να τα αποφύγετε.

Ο φόβος για τους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες συχνά θεωρούνται εχθροί, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς δίαιτες όπως για παράδειγμα η κετογονική ή η «κρεατοφαγική» δίαιτα. Όμως, όπως εξηγεί η διαιτολόγος Amy Davis στο CNET, «οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας και δεν προκαλούν αυτόματα αύξηση βάρους, όπως πολλοί πιστεύουν».

Η Francesca Alfano προσθέτει ότι οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως οι γλυκοπατάτες, η κινόα και τα δημητριακά ολικής άλεσης, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αντί λοιπόν να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες, επιλέξτε τρόφιμα ολικής άλεσης που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Τα γλυκά και οι λιγούρες

Η πλήρης αποχή από τα γλυκά μπορεί να φαίνεται σαν μια σοφή και εύκολη λύση, αλλά στην πράξη συνήθως οδηγεί σε ανεξέλεγκτες λιγούρες. Όπως επισημαίνει η Davis, «οι στόχοι πλήρους αποφυγής συχνά αποτυγχάνουν, ενώ η στέρηση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επεισόδια υπερφαγίας».

Αντί να κόψετε τελείως τα γλυκά, περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης, επιλέξτε πιο υγιεινούς τύπους και στραφείτε σε φυσικά γλυκαντικά, όπως οι χουρμάδες. Η απόλαυση ενός γλυκού περιστασιακά, μέσα στα φυσιολογικά όρια, δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφή σας.

Εμμονή με τη διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει οφέλη, όπως η μείωση της φλεγμονής και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλη για όλους. Για παράδειγμα σύμφωνα με την Alfano, «η διαλειμματική νηστεία δεν είναι ιδανική για γυναίκες που προσπαθούν να ρυθμίσουν τις ορμόνες τους ή να συλλάβουν». Η μακροχρόνια αποχή από το φαγητό μπορεί να αυξήσει τις ορμόνες του στρες και να διαταράξει τον κύκλο της ωορρηξίας.

Αν νιώσετε κόπωση ή στρες κατά τη διάρκεια της νηστείας, ίσως χρειαστεί να στραφείτε σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή, με τακτικά γεύματα που διατηρούν τη γλυκόζη του αίματος σταθερή.

Εξάρτηση από ροφήματα πρωτεΐνης και συμπληρώματα

Τα ροφήματα πρωτεΐνης μπορεί να είναι πρακτικά, αλλά, όπως αναφέρει η Alfano, «τα περισσότερα περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά και πρόσθετα που μπορεί να ενοχλήσουν το έντερο ή να επηρεάσουν τις ορμόνες». Επίσης, τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται πάντα αυστηρά από αρμόδιους φορείς.
Για να λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προτιμήστε φυσικές πηγές πρωτεΐνης, όπως αυγά, φακές, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ψάρια. Η κατανάλωση φυσικών τροφών ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Υιοθέτηση πολύ αυστηρών διατροφικών προγραμμάτων

Οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή απώλεια βάρους, αλλά συχνά δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Όπως λέει η Davis, «τα αυστηρά πλάνα διατροφής συνήθως οδηγούν στην επαναπρόσληψη βάρους και σε προβληματική σχέση με το φαγητό». Αντί να αποκλείετε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, επικεντρωθείτε σε υγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση 4-5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, η τακτική άσκηση και η πρόσληψη πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα.

Το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή

Οι διαιτολόγοι συμφωνούν: η ισορροπημένη διατροφή βασίζεται στις απλές, βιώσιμες συνήθειες. Αποφύγετε τα ακραία διατροφικά πλάνα και δώστε προτεραιότητα στην κατανάλωση φυσικών τροφών. Όταν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε επαγγελματία υγείας και διατροφολόγο για να βρείτε την κατάλληλη προσέγγιση για εσάς.