Τα αναψυκτικά διαίτης κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην αγορά, καθώς θεωρούνται ως μια υγιεινή εναλλακτική των κανονικών αναψυκτικών, κυρίως επειδή δεν περιέχουν ζάχαρη και θερμίδες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη και η συχνή κατανάλωσή τους έχει σοβαρή επίδρασή στην υγεία.

Τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως ασπαρτάμη, σουκραλόζη και σακχαρίνη, αντί για ζάχαρη. Πρόκειται για εγκεκριμένες ουσίες, που ως υποκατάστατα ζάχαρης μειώνουν τις θερμίδες στα αναψυκτικά, διατηρώντας τη γεύση.

Οι συστάσεις για την κατανάλωση ζάχαρης είναι λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων. Δεδομένου ότι τα κανονικά αναψυκτικά αποτελούν μια κύρια πηγή προστιθέμενων σακχάρων, η αντικατάστασή τους με αναψυκτικά διαίτης αναμφίβολα βοηθάει στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και θερμίδων.

Ωστόσο, έρευνες υποδεικνύουν πως παρότι δεν περιέχουν ζάχαρη, τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να σχετίζονται με αρκετούς κινδύνους για την υγεία:

Διαβήτης

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό διαίτης την εβδομάδα έχουν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, μπορεί να αυξήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου και να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες.

Νεφρικές παθήσεις

Ορισμένες έρευνες συνδέουν την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο. Αν και τα δεδομένα είναι περιορισμένα, τα άτομα με προϋπάρχουσες νεφρικές παθήσεις χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Υπέρταση

Η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης. Αν και οι αιτίες δεν είναι πλήρως κατανοητές, οι ερευνητές εκτιμούν ότι όσοι πίνουν συχνά αναψυκτικά διαίτης μπορεί να έχουν ήδη προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία ή καρδιαγγειακά νοσήματα, που συνδέονται με την υπέρταση.

Φθορά δοντιών

Αν και τα αναψυκτικά διαίτης δεν περιέχουν ζάχαρη, η οξύτητά τους μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο οδοντικής φθοράς.

Συμπερασματικά, τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή από τα κανονικά αναψυκτικά για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και θερμίδων, αλλά δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους, ιδιαίτερα εάν η κατανάλωσή τους είναι συχνή και όχι περιστασιακή. Η αντικατάστασή τους με πιο φυσικές εναλλακτικές, όπως το νερό με γεύση από φρέσκα φρούτα (λεμόνι ή πορτοκάλι) ή το ανθρακόυχο νερό, είναι μια καλύτερη επιλογή για την υγεία σας.