Η καλή υγεία και η ευεξία είναι απαραίτητες για μια ποιοτική ζωή. Αν και μια ισορροπημένη διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος για την καλή υγεία, ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη υποστήριξη.

Ο Δρ. Zalan Alam, γενικός ιατρός που ειδικεύεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, μοιράστηκε, μιλώντας στη New York Post, την «ιερή τριάδα» των συμπληρωμάτων που χρησιμοποιεί καθημερινά για ενίσχυση της ευεξίας. Παρακάτω θα δούμε ποια είναι αυτά τα συμπληρώματα και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινότητά μας.

1. Ερίκιο το αγκαθωτό (Χαίτη λιονταριού)

Πρόκειται για ένα μανιτάρι που έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω των πολλών οφελών του για την υγεία. Ο Δρ. Alam προσθέτει εκχύλισμα από αυτό το συμπλήρωμα στον πρωινό του καφέ για να μειώσει την κατανάλωση καφεΐνης και να ελέγξει τις αυξομειώσεις της πίεσης του αίματος που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. Αυτό το μανιτάρι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη μνήμη, το ανοσοποιητικό σύστημα και την εστίαση, ενώ επίσης μειώνει τη φλεγμονή και την κόπωση.

Το «ερίκιο το αγκαθωτό» είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3) και περιέχει σημαντικά μέταλλα όπως μαγγάνιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση για 49 εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εγκεφαλική υγεία ατόμων με Αλτσχάιμερ.

2. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λήψη ψευδάργυρου λειτουργεί ως προληπτικό μέτρο κατά των λοιμώξεων. Ο ψευδάργυρος δεν αποτρέπει απλώς τη λοίμωξη, αλλά μπορεί να μειώσει και τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της νόσου.

Βοηθά επίσης στην επούλωση πληγών, στη διάσπαση των υδατανθράκων και στην ανάπτυξη των κυττάρων. Επιπλέον συμβάλλει στην υγεία των ματιών και στην προστασία από φλεγμονώδεις νόσους. Φυσικές πηγές ψευδάργυρου είναι το κόκκινο κρέας, τα κάσιους και τα στρείδια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υπερβαίνουμε τη συνιστώμενη δόση, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ναυτία και ζαλάδα.

3. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και την απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα. Παράγεται φυσικά όταν το δέρμα μας εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα χρήσιμα το χειμώνα, όταν η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη.

Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια και οι κρόκοι αυγών. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Όπως και με τον ψευδάργυρο, είναι σημαντικό να λαμβάνεται με μέτρο, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Ισχυροί σύμμαχοι για την υγεία

Τα συμπληρώματα μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό σύμμαχο για τη διατήρηση της ευεξίας, ειδικά όταν επιλέγονται προσεκτικά με βάση τις ατομικές ανάγκες. Ο Δρ. Zalan Alam μας υπενθυμίζει ότι η λήψη των σωστών συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, αρκεί να λαμβάνονται με υπευθυνότητα και σε συνεννόηση με έναν επαγγελματία υγείας.