Το γιαούρτι είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε προβιοτικά, τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Ωστόσο, πόσα από αυτά τα προβιοτικά καταφέρνουν να επιβιώσουν μέχρι να φτάσουν στο έντερό μας;

Νέες έρευνες, σύμφωνα με το Health, δείχνουν ότι ένα κοινό προϊόν, που βρίσκεται στο ντουλάπι πολλών σπιτιών, μπορεί να βοηθήσει τα προβιοτικά να επιβιώσουν στο πεπτικό μας σύστημα: Το συστατικό αυτό είναι το μέλι.

Τα ευρήματα

Δύο ξεχωριστές μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, δημοσιευμένες το 2024 στο Journal of Nutrition (εδώ και εδώ), αποκάλυψαν ότι η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι μπορεί να υποστηρίξει την επιβίωση των προβιοτικών κατά τη διάρκεια της πέψης. Ειδικά το μέλι μηδικής – τριφυλλιού (ευρέως καλλιεργούμενο κυρίως ως κτηνοτροφικό φυτό σε πολλές χώρες) φάνηκε να έχει την πιο θετική επίδραση στην προστασία των προβιοτικών κατά τη διέλευσή τους από το έντερο.

Πώς βοηθά το μέλι

Κατά τη διάρκεια της πέψης, τα ένζυμα και τα οξέα του πεπτικού συστήματος συχνά καταστρέφουν τα προβιοτικά πριν φτάσουν στο έντερο. Ωστόσο, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, την καθηγήτρια Hannah D. Holscher, το μέλι προσφέρει προστασία στα προβιοτικά, βοηθώντας τα να επιβιώσουν.

Οι λόγοι για την αποτελεσματικότητα του μελιού είναι πολλοί. Περιέχει υψηλά επίπεδα γλυκόζης, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή ενέργειας για τα προβιοτικά. Επιπλέον, τα μέλια που έχουν λιγότερα ένζυμα που διασπούν τους ολιγοσακχαρίτες, επιτρέπουν στα βακτήρια να αντλήσουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της πέψης. Τέλος, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο μέλι προστατεύουν τα προβιοτικά από το σκληρό περιβάλλον του λεπτού εντέρου.

Τι έδειξε η έρευνα σε ανθρώπους

Η δεύτερη μελέτη της ομάδας της Holscher πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους. Για δύο εβδομάδες, 66 υγιείς ενήλικες κατανάλωναν είτε γιαούρτι με μέλι, είτε γιαούρτι με προσθήκη ζάχαρης. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα κοπράνων, ενώ απάντησαν και σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις εντερικές τους συνήθειες και τη διάθεσή τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού με μέλι αύξησε την παρουσία του προβιοτικού στελέχους Bifidobacterium animalis στο έντερο. Αν και το μέλι δεν φάνηκε να επηρεάζει τον χρόνο διέλευσης από το έντερο ή άλλες πτυχές της υγείας, τα ευρήματα ενισχύουν τη χρήση του μελιού για την προστασία των προβιοτικών.

Όπως εξηγεί η Holscher στο Health, οι συμμετέχοντες είχαν μια φυσιολογική πεπτική υγεία, κάτι που μπορεί να εξηγεί γιατί δεν υπήρξαν έντονες αλλαγές. «Σε άτομα με δυσκοιλιότητα, η κατανάλωση γιαουρτιού με μέλι ίσως να επιταχύνει τον χρόνο διέλευσης από το έντερο», σημείωσε.

Προσοχή στη μεγάλη κατανάλωση

Παρόλο που το μέλι έχει θρεπτική αξία, πρέπει να θυμόμαστε ότι εξακολουθεί να είναι μια πηγή σακχάρων. Μια κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 64 θερμίδες, οπότε, εάν επιλέξετε να προσθέσετε μέλι στο γιαούρτι σας, θα ήταν καλό να περιορίσετε άλλες πηγές σακχάρων. Οι διατροφολόγοι συνιστούν η κατανάλωση να μην ξεπερνά το 10% των συνολικών θερμίδων ανά ημέρα.

Μια έξυπνη επιλογή

Η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι, αν και δεν είναι πανάκεια, αποτελεί μια έξυπνη επιλογή για όσους αναζητούν έναν γευστικό τρόπο να αυξήσουν την πρόσληψη προβιοτικών για την υγεία του εντέρου και να απολαύσουν τα οφέλη του μελιού, σε συνδυασμό με την πλούσια θρεπτική αξία του γιαουρτιού.

Προτεινόμενο βιβλίο

Το πλήρες βιβλίο της εναλλακτικής ιατρικής
Συγγραφέας: Andreas Moritz
Εκδόσεις: Διόπτρα