Κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού με τ@ σύντροφό σου το μυαλό σου, συνήθως, βρίσκεται σε άμυνα και είναι δύσκολο να έχει πρόσβαση στο «λογικό» μέρος του. Γι’ αυτό, ίσως, τελικά πεις κάτι που θα μετανιώσεις ή δράσεις παρορμητικά. Το να έχεις σκεφτεί τι θα πεις προκαταβολικά από μία διαφωνία που ξέρεις ότι θα μετατραπεί σε τσακωμό (γιατί αυτό είναι αναπόφευκτο) μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο, ώστε να αντιληφθείς τα μοτίβα σου όταν τσακώνεσαι και να δημιουργήσεις μια καινούρια αφήγηση.
Η Φανή Ζαφειρίδου, συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια μοιράζεται κάποιες φράσεις που μπορούν να κατευνάσουν έναν τσακωμό. Φυσικά, δεν χρειάζεται να τις παπαγαλίσεις, αλλά να καταλάβεις το νόημα και να τις αξιοποιήσεις με τον δικό σου, αυθεντικό τρόπο.
«Αυτό που μου λες είναι ότι _____. Το καταλαβαίνω σωστά;»
Έτσι θα καταλάβεις αν αντιλαμβάνεσαι σωστά την οπτική τ@ συντρόφου σου και θα τ@ δώσεις να καταλάβει πως προσπαθείς να έρθεις στη θέση του.
«Μπορεί να έχεις δίκιο. Μπορείς να μου δώσεις λίγο χρόνο να το σκεφτώ καλύτερα;»
Μπορεί να μην έχεις πάντα δίκιο και είναι σοφό και υγιές να μπορείς να το παραδεχτείς, αντί να προσπαθήσεις να «κερδίσεις» έναν τσακωμό.
«Ίσως είναι εντάξει να διαφωνούμε σε αυτό. Τι νομίζεις;»
Φυσικά, εξαρτάται το γιατί διαφωνείτε. Είναι μία σημαντική αξία ζωής ή κάτι πιο μικρό; Όταν πρόκειται για το τελευταίο, το πιθανότερο είναι ότι αύριο (μεθαύριο) θα έχει ξεχαστεί. Αξίζει να τσακωθείτε για κάτι τέτοιο;
«Καταλαβαίνω ότι νιώθεις _____. Είναι λογικό που το ερμήνευσες έτσι».
Με αυτό τον τρόπο επικυρώνεις τη συναισθηματική κατάσταση τ@ συντρόφου σου. Ακόμα κι αν διαφωνείς, το να δείχνεις ενσυναίσθηση είναι πολύ σημαντικό.
«Ζητώ συγγνώμη που _____».
Το να ζητάς συγγνώμη για κάτι που τάραξε τ@ σύντροφό σου σημαίνει ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη της συμπεριφοράς σου.
«Γιατί δεν κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα;»
Κάνοντας ένα διάλειμμα και λέγοντας πότε θα επιστρέψετε στη συζήτηση, δίνετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να αποδυναμώσει τα αρνητικά συναισθήματα και τις μη βοηθητικές σκέψεις.
Η Φανή Ζαφειρίδου είναι συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, www.fanizafeiridou.gr