Ο βασικός λόγος που μετά το μεθύσι, οι άνθρωποι συχνά νιώθουν τόσο άσχημα, είναι επειδή το αλκοόλ πρώτα διασπάται σε ακεταλδεϋδη, μια ουσία τοξική για το σώμα, σύμφωνα με τον δρα Τζον Έμσλεϊ της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας. Η ακεταλδεϋδη, στη συνέχεια, μετατρέπεται -με τη χρήση φρουκτόζης- σε οξικό οξύ, που με τη σειρά του «καίγεται» κατά τη διάρκεια της φυσικής διαδικασίας του μεταβολισμού, με συνέπεια από την καύση να παράγεται διοξείδιο του άνθρακα που «εκπνέεται» από το σώμα.
Βρετανοί χημικοί, της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας, ισχυρίζονται ότι το μέλι, που είναι φυσικό γλυκαντικό, αποτελεί θαυμάσιο τρόπο για να αντιμετωπίζει το σώμα τις τοξικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι, βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να διασπάσει σε αβλαβή υπο-προϊόντα το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα μετά το μεθύσι. Αν συνδυάσετε το μελί με ψωμί, τότε προσθέτει κάλιο και νάτριο στον οργανισμό οπότε βοηθά περαιτέρω το σώμα να καταπολεμήσει το αλκοόλ.
Εκτός από το μέλι, το γάλα έχει επίσης ευεργετικές ιδιότητες. Ένα ποτήρι γάλα πριν την κατανάλωση αλκοόλ επιβραδύνει την απορρόφηση του οινοπνεύματος, με συνέπεια να παράγεται λιγότερη τοξική ακεταλδεΰδη στο σώμα.
Βέβαια η πιο υγιεινή και ασφαλής λύση παραμένει να μην καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ.