Παράγοντες όπως η ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα και η εγκυμοσύνη είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για να εμφανίσει κανείς λοιμώξεις, όπως κρυολόγημα και γρίπη. Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychiatry ανέδειξε ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε – και είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά: τον ύπνο.
«Τα ευρήματα αποτελούν μια πρόσθετη απόδειξη του γιατί όλοι πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο», δήλωσε η δρα Ίνγκεμποργκ Φόρτχαν, ερευνήτρια στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής της μελέτης, σύμφωνα με το Healthline.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα νορβηγική μελέτη, τόσο ο ανεπαρκής όσο και ο παραπανίσιος ύπνος μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο πιο ευάλωτο σε διάφορες λοιμώξεις. Όσοι κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες ή περισσότερες από εννέα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από ιούς ή βακτήρια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, με επικεφαλής τη δρα Φόρτχαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Frontiers in Psychiatry», μελέτησαν 1.848 άτομα. Βρήκαν ότι όσοι κοιμούνται συνήθως λιγότερες από έξι ώρες τα βράδια, έχουν κατά μέσο όρο 27% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια λοίμωξη, ενώ όσοι κοιμούνταν πάνω από εννέα ώρες, έχουν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη. Ακόμη όσοι έχουν χρόνια προβλήματα ύπνου, είναι πιθανότερο να κάνουν συχνότερη χρήση αντιβιοτικών.
Παλαιότερες έρευνες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης, π.χ. από ρινοϊούς του κρυολογήματος, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα μελέτη.
«Η συνειδητοποίηση της σημασίας του ύπνου όχι μόνο για τη γενική ευεξία, αλλά και για την υγεία των ασθενών, είναι αναγκαία τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς»”, δήλωσε η δρ Φόρτχαν.