Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience αναφέρει ότι οι άνθρωποι βιώνουν περισσότερο ύπνο REM το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι και λιγότερο βαθύ ύπνο το φθινόπωρο.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charité του Βερολίνου δήλωσαν ότι τα ρολόγια του ανθρώπινου σώματος ρυθμίζονται από τον ήλιο και ότι η αλλαγή της διάρκειας της ημέρας και της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια του έτους μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου μας.
Πώς διεξήχθη η μελέτη του ανθρώπινου ύπνου
Σύμφωνα με το healthline.com η ερευνητική ομάδα στρατολόγησε 292 συμμετέχοντες για να υποβληθούν σε μελέτες ύπνου που ονομάζονται πολυσομνογραφίες, οι οποίες γίνονται με άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες που σχετίζονται με τον ύπνο.
Οι συμμετέχοντες πήγαν σε ένα ειδικό εργαστήριο όπου τους ζητήθηκε να κοιμηθούν φυσικά, χωρίς ξυπνητήρι, όπου μπορεί να παρακολουθηθεί η ποιότητα, το είδος και η διάρκεια του ύπνου.
Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι οι διαταραχές του ύπνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, αλλά οι συνθήκες της μελέτης επιτρέπουν σε μια μεγάλη ομάδα να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη μέσα στο έτος, ώστε να καταδεικνύονται καλύτερα οι διαφορές από μήνα σε μήνα.
Ο εποχικός ύπνος διερευνήθηκε
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, παρά το γεγονός ότι τα υποκείμενα βρίσκονταν σε ένα αστικό περιβάλλον με χαμηλή έκθεση στο φυσικό φως και υψηλή φωτορύπανση – κάτι που, όπως είπαν, θα έπρεπε να επηρεάζει οποιαδήποτε εποχικότητα ρυθμίζεται από το φως – οι επιστήμονες διαπίστωσαν «λεπτές αλλά εντυπωσιακές αλλαγές σε όλες τις εποχές».
Αν και ο συνολικός χρόνος ύπνου ήταν περίπου μια ώρα μεγαλύτερος το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι, οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες βίωσαν 30 λεπτά περισσότερου ύπνου REM κατά τη διάρκεια του χειμώνα απ’ ό,τι το καλοκαίρι. Ο ύπνος REM συνδέεται άμεσα με το κιρκάδιο ρολόι, το οποίο επηρεάζεται από την αλλαγή του φωτός.
Η ομάδα αναγνώρισε ότι τα αποτελέσματα πρέπει να επικυρωθούν σε έναν πληθυσμό που δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ύπνο, αλλά δήλωσαν ότι οι εποχιακές αλλαγές θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες σε έναν υγιή πληθυσμό.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι, αν και η ώρα αφύπνισης των περισσότερων ανθρώπων είναι συνήθως εκτός του ελέγχου τους, λόγω του σχολικού ή εργασιακού προγράμματος, η κοινωνία θα μπορούσε να επωφεληθεί από προσαρμογές που θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να