Το 50% των ατόμων άνω των 50 ετών και τo 75% εκείνων που έχουν ξεπεράσει τα 75 έτη αναπτύσσουν καταρράκτη. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δεν αποτελεί αναγκαστικά αναπόφευκτο κομμάτι της γήρανσης, καθώς η εμφανής ζημιά που προκαλεί μπορεί να περιοριστεί σημαντικά από αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Συμπτώματα
Βαθμιαίο, ανώδυνη θολότητα ή εξασθένηση της όρασης. Αυξανόμενη ευαισθησία στον ήλιο ή τα φώτα των τροχοφόρων τη νύχτα, με την ταυτόχρονη εμφάνιση του λεγόμενου «φωτοστέφανου» γύρω από αυτά. Αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων.

Τι είναι
Οι φακοί του ματιού είναι ένας διαφανής δίσκος που διαθλά το φως και το εστιάζει στον αμφιβληστροειδή, επιτρέποντας έτσι τον σχηματισμό μιας καθαρής εικόνας. Ο καταρράκτης είναι μια σειρά αδιαφανών κηλίδων στον φακό, οι οποίες εμφανίζονται όταν οι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αυτόν διασπόνται και δημιουργούν μία συμπαγή μάζα. Οι συγκεκριμένες κηλίδες περιορίζουν την ποσότητα φωτός που μεταφέρεται στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας τελικά θολή όραση. Ο βαθμός της ζημιάς που επέρχεται στην όραση εξαρτάται από το μέγεθος και την πυκνότητα της κηλίδας, καθώς και από την θέση της εντός του φακού.

Από τι προκαλείται

Ο καταρράκτης εμφανίζεται συνήθως από τραυματισμό στο μάτι ή από οργανικές αλλαγές που επέρχονται λόγω γήρανσης. Ο εκ γενετής καταρράκτης είναι σπάνιος, προσβάλλοντας ένα στα δέκα χιλιάδες παιδιά. Ορισμένοι επιστήμονες αποδίδουν τις περισσότερες περιπτώσεις στην παρατεταμένη έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής στην υπεριώδη ακτινοβολία ή το κάπνισμα. Επιπλέον, χαμηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών ουσιών στη διατροφή (βιταμίνη C, βιταμίνη E, β – καροτένιο και σελήνιο) συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι συγκεκριμένες ουσίες εξουδετερώνουν τις «ελεύθερες ρίζες» που προκαλούν βλάβη στον φακό. Ο κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη αυξάνεται στα άτομα με διαβήτη ή στους υπέρβαρους, αφού και στις δύο περιπτώσεις έχουμε υψηλά επίπεδα σακχάρου, τα οποία μπορεί να καταστρέψουν τις πρωτεΐνες του φακού.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα συμπληρώματα διατροφής
Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής πριν την ανάπτυξη καταρράκτη μπορεί να καθυστερήσει τον σχηματισμό του ή ακόμη και να τον αποτρέψει ολοκληρωτικά. Επιπλέον, στα πρώτα στάδια εμφάνισής του, τα συμπληρώματα είναι σε θέση να επιβραδύνουν την εξάπλωσή του. Ωστόσο, εάν ο καταρράκτης έχει ήδη εμφανιστεί, μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες βιταμίνη C και βιταμίνη Ε μπορούν να προστατεύσουν τη φθορά των φακών από την υπεριώδη ακτινοβολία και το κάπνισμα. Επιπρόσθετα, άλλες ουσίες που δρουν κατά του καταρράκτη είναι:

• Το σελήνιο, το οποίο συμβάλλει στην εξουδετέρωση των «ελεύθερων ριζών».

• Το βότανο Bilberry, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με την μορφή φλαβονοειδών (φυσικά συστατικά που απομακρύνουν τις τοξίνες από τον φακό και τον αμφιβληστροειδή). Σε σχετική έρευνα, το Bilberry, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε, σταμάτησε την ανάπτυξη καταρράκτη σε 48 από τους 50 συμμετάσχοντες.

• Το Gingko Biloba, το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το συγκεκριμένο βότανο αποτελεί καλή επιλογή για τα άτομα που ήδη το λαμβάνουν για προβλήματα μνήμης.

• Το Άλφα Λιποϊκό Οξύ, το οποίο ενισχύει την αποτελεσματικότητα των βιταμινών C και E.

• Το απόσταγμα κουκουτσιών σταφυλιού.

• Τα Ω – 3 Λιπαρά Οξέα, σε μορφή ιχθυέλαιου ή λινέλαιου.

• Η βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη), της οποίας η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ανέρχεται στα 25mg, εάν δεν λαμβάνετε άλλο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα ή συμπλήρωμα του συμπλέγματος βιταμινών Β που περιέχει τουλάχιστον τη συγκεκριμένη ποσότητα.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:

-Σταματήστε το κάπνισμα.
-Προστατεύστε τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλο με πλατύ γείσο όταν κυκλοφορείτε έξω.
-Καταναλώνετε σημαντική ποσότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς αποτελούν καλές πηγές αντιοξειδωτικών.

Και μην ξεχνάτε: Επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως μόλις εντοπίσετε τα πρώτα συμπτώματα καταρράκτη. Η αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του με τεχνητό φακό γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Εάν έχετε ιατρικό ιστορικό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Πηγή: advancehealth.gr