Οι ηλικιωμένοι που αρχίζουν να βλέπουν άσχημα όνειρα ή εφιάλτες πιθανώς εμφανίζουν πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον, όπως υποστηρίζει μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η πρώτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευρολόγο δρα Αμπιντέμι Οτάικου του Κέντρου Υγείας του Ανθρωπίνου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «eClinical Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 3.818 ανθρώπους σε βάθος 12ετίας. Όσοι ανέφεραν ότι έβλεπαν κακά όνειρα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, μετά παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί κατά πόσο διαγνώστηκαν με Πάρκινσον.
Τελικά, 91 άνθρωποι διαγνώστηκαν με τη συγκεκριμένη νόσο. Όσοι έβλεπαν συχνά άσχημα όνειρα είχαν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν έβλεπαν τέτοια όνειρα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον βλέπουν συχνότερα εφιάλτες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, όμως είναι η πρώτη φορά που τα άσχημα όνειρα χρησιμοποιούνται εκ των προτέρων ως προγνωστικός δείκτης για τη νόσο.
«Μολονότι μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμο να γίνει νωρίς η διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, υπάρχουν πολύ λίγοι δείκτες κινδύνου και πολλοί από αυτούς απαιτούν ακριβές εξετάσεις στο νοσοκομείο ή δεν είναι εξειδικευμένοι όπως είναι η ύπαρξη διαβήτη. Αν και πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα πάνω στη σημασία των άσχημων ονείρων και των εφιαλτών, φαίνεται πως όσοι αρχίζουν ξαφνικά να εμφανίζουν αλλαγές στα όνειρά τους στην τρίτη ηλικία, χωρίς προφανή αιτία, θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό» δήλωσε ο Οτάικου.
Η μελέτη δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που θα διαγνωστούν τελικά με Πάρκινσον είναι πιθανότερο λίγα χρόνια πριν την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της νόσου (τρέμουλο, ακαμψία, βραδύτητα κινήσεων κ.ά) να αρχίσουν να βλέπουν κακά όνειρα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα όνειρα μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου και άρα να αξιοποιηθούν ευρύτερα από τη νευροεπιστημονική έρευνα. Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες μελέτες για να διερευνηθούν καλύτερα οι πιθανές συσχετίσεις ανάμεσα στα όνειρα και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ.