Από το 75% των γυναικών που θηλάζουν, μόνο το 4% – 8% συνεχίζουν τη γαλουχία. Η πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας, βοηθός μητρότητας και σύμβουλος θηλασμού του Διεθνούς Συνδέσμου Θηλασμού, Κατερίνα Μιχαηλίδου, καταρρίπτει τους μύθους που επικρατούν γύρω από το μητρικό θηλασμό.
Σύμφωνα με την εισήγησή της στο 10ο Συμπόσιο Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας δεν ισχύει ότι οι συχνοί θηλασμοί οδηγούν σε φτωχή παραγωγή γάλακτος, αδύναμο αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος και ανεπιτυχή θηλασμό. Για να εδραιωθεί η γαλουχία χρειάζεται συχνή διέγερση στήθους, που λειτουργεί με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.
Ακόμη επεσήμανε ότι το στήθος δεν λειτουργεί σαν ρεζερβουάρ, οπότε η άποψη που λέει ότι πρέπει να περνάει αρκετός καιρός μεταξύ των θηλασμών δεν έχει βάση.
Ο θηλασμός κάνει τη ζωή της γυναίκας πιο εύκολη και ελαχιστοποιεί τα νυχτερινά ξυπνήματα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι ο θηλασμός συμφέρει στην εποχή οικονομικής κρίσης, καθώς εκτιμάται ότι το γάλα σε σκόνη στοιχίζει ετησίως σε μια οικογένεια τουλάχιστον 2.500 ευρώ.
Τέλος, σύμφωνα με την Κατερίνα Μιχαηλίδου, η ενημέρωση είναι το σημαντικότερο στοιχείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να αναζητούν τεκμηριωμένες πληροφορίες από φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και από ειδικούς.