Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να ακολουθούμε το ρητό «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», όμως μια βρετανική έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για την προστασία που μπορούν να προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά στον οργανισμό, δεν είναι επαρκή.
Ο κίνδυνος για καρκίνο έχει τελικά περισσότερη σχέση με το πόσο τρώει και πίνει κανείς, παρά με το τι τρώει. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μόνοι παράγοντες που σίγουρα επιδρούν στον καρκίνο, είναι η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και ο καπνός.
Ενώ το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο μέχρι και 50 φορές, η κατανάλωση ακόμα και μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών δεν φαίνεται να μειώνει αυτό τον κίνδυνο περισσότερο από 10% .