Σε ισχύ τίθεται από αύριο, Σάββατο (19/2), τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης των επιστημόνων, οι οποίοι εισηγήθηκαν τη χαλάρωση, ουσιαστικά, ορισμένων εξ αυτών, μετά και την υποβολή σχετικής πρότασης της κυβέρνησης, την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα εξής:
- Η άρση της απαγόρευσης όρθιων πελατών στη διασκέδαση – εστίαση
- Η έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών
- Η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50%
- Η εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.
Αρνητική υπήρξε η εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ωστόσο επιμέρους ζητήματα, όπως το πλαίσιο για τις εκδηλώσεις αυτού του είδους, θα εξεταστούν εκ νέου σύντομα.
Σχολικές εκδρομές
Μεσοβδόμαδα το Υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε: «Επιτρέπεται εκ νέου, από την ημερομηνία έκδοσης της οικείας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας.
Από την 1η Μαρτίου θα δύναται να λάβει χώρα οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση. Οι εκδρομείς που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη, θα πραγματοποιούν rapid test 48 ώρες προ της αναχώρησης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί .
Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ.».
Επιστροφή στην «κανονικότητα» πρώτα για τους εμβολιασμένους
Αξίζει να αναφερθεί πως σε σημερινή συνένετευξή του στο Newsbeast ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε πως «το λογικό είναι να επανέλθει η κανονικότητα στους εμβολιασμένους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Ωστόσο, «η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί από τους δείκτες πίεσης του συστήματος υγείας και είναι σχετικά δύσκολο να υπολογισθεί πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος», σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής.
Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, πως «το βασικό σενάριο εξέλιξης της επιδημίας στην Ελλάδα – αν δεν εμφανισθεί στέλεχος ανησυχίας στους επόμενους δύο μήνες – προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των δεικτών πίεσης του συστήματος υγείας», γεγονός που προμηνύει ένα περισσότερο «ελεύθερο» Πάσχα (ή και καλοκαίρι) σε σχέση με πέρυσι.