Η επιθυμία να θυμώσει ή να βλάψει κανείς κάποιον άλλο, ειδικότερα εάν πιστεύει ότι έχει αδικηθεί με κάποιο τρόπο, είναι ένα φαινόμενο που απαντάται σε πολλές κοινωνικές ομάδες και κουλτούρες.
Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων πιστεύει ότι η γενετική παίζει κάποιο ρόλο στην επιθυμία αυτή.
Μια ομάδα ψυχολόγων, βιολόγων και μαθηματικών ανακάλυψαν, ότι όσο πιο όμοιο είναι ένα άτομο μέσα σε μια ομάδα, τόσο πιο εκδικητικό είναι προς αυτούς που βρίσκονται εκτός αυτής.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν η τάση αυτή μπορεί να έχει αναπτυχθεί για την προστασία της δομής -και τελικά της γενετικής- μιας κοινωνικής ομάδας.
Όπως σημειώνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που φαίνονται πολύ διαφορετικά από τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας, θα εξελιχθούν με αλτρουιστικό τρόπο απέναντι σε παρόμοιους εταίρους και ελάχιστα μοχθηροί απέναντι σε αυτούς που δεν είναι όμοιοι μαζί τους.
Από την άλλη, όσοι φαίνονται πολύ όμοιοι με τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας θα γίνουν πολύ αλτρουιστικοί απέναντι σε αυτούς με παρόμοιους εταίρους, όμως πολύ εκδικητικοί απέναντι σε όσους είναι ανόμοιοι, φτάνοντας συχνά μέχρι και στα άκρα για να τους βλάψουν.
«Τα παρόμοια άτομα είναι πιο πιθανό να μοιράζονται αντίγραφα των γονιδίων τους, ενώ στα ανόμοια άτομα αυτό είναι λιγότερο πιθανό. Ως εκ τούτου, η εξελικτική θεωρία προβλέπει ότι οι οργανισμοί θα κάνουν διακρίσεις συχνά, επειδή το να βοηθά κανείς παρόμοιους εταίρους και να βλάπτει αυτούς που διαφέρουν αυξάνει το ποσοστό των γονιδίων που μπορεί να περάσουν στις μελλοντικές γενιές» εξήγησε ο Dr. Krupp.
Το εύρημα αυτό προσδίδει μια νέα οπτική στην καθιερωμένη εξελικτική θεωρία και θα μπορούσε να εξηγήσει το ρατσισμό και τις αντίστοιχες μορφές προκατάληψης σε ανθρώπους και άλλα είδη.