Εντός του Μαΐου (το πρώτο δεκαήμερο) αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά τα πρώτα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι ήδη έχουν γίνει οι επαφές με δύο ισπανικές και μία γαλλική επιχείρηση που θα εφοδιάσουν τη χώρα μας με αυτά τα εμβόλια και σημείωσε ότι μία εξ αυτών διαθέτει στοκ 3 εκατ. εμβόλια του ορότυπου 4 που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του τμήματος Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, επεσήμανε ότι “ίσως και εντός της ημέρας να αποσταλεί εισήγηση στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων για να δοθεί το ‘πράσινο φως’ για την εισαγωγή στη χώρα μας εμβολίων με εθνική έγκριση”. Παράλληλα προανήγγειλε ότι στο άμεσο μέλλον η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των τριών ευρωπαϊκών εταιρειών προκειμένου να γίνει μια συμφωνία κυρίων για να κρατηθούν οι τιμές των εμβολίων στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.
Μεταξύ άλλων τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα εμβόλια αυτά που θα έρθουν στις ελληνικές φαρμακαποθήκες θα πωλούνται στους κτηνοτρόφους από τα νόμιμα σημεία διάθεσης, ενώ διευκρίνισε ότι «κανείς δεν θα μπορεί να τα αγοράσει εάν δεν έχει εξασφαλισμένη συνταγή κτηνιάτρου».
Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΣΕΚ, «ο κτηνοτρόφος για να πάρει τα εμβόλια θα πρέπει να προσκομίζει το απαραίτητο μητρώο του ζωικού του κεφαλαίου, αλλά και το βιβλιάριο με το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής των αιγοπροβάτων του».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη θέση των κτηνοτροφικών οργανώσεων αναφορικά με την προμήθεια των εμβολίων που θα πληρώνουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, ο κ. Πεβερέτος επεσήμανε: «δυστυχώς, η ΕΕ ενέκρινε στη χώρα μας το ποσό των 1.190.000 ευρώ για την αγορά εμβολίων και τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδοτήθηκε 100% η αγορά των εμβολίων και κατά 50% ο εμβολιασμός από τους κτηνιάτρους».
Εκτίμησε δε ότι το εμβόλιο δεν θα κοστίζει πάνω από 2 ευρώ και για τις δύο δόσεις που απαιτούνται, δηλαδή 1 ευρώ/έκαστο.
Παράλληλα ανέφερε ότι η χώρα μας διαθέτει 7,5 εκατ. πρόβατα και 3,5 εκατ. γίδια και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι «είχαμε υπολογίσει πως το κόστος των εμβολίων ανέρχεται συνολικά στα 20 εκατ. ευρώ».
Το θετικό μέχρι στιγμής πάντως είναι πως μέχρι τώρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνεται η διαβεβαίωση ότι «δεν έχει καταγραφεί εργαστηριακά κάποιο νέο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας».