Σε νέες ανακοινώσεις για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού προχώρησαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Νότια Αφρική σήμερα, Παρασκευή (17/12), αναφέροντας ότι το νέο στέλεχος έχει προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων στη χώρα, Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, αλλά προς το παρόν οι νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν πολύ λιγότεροι από αυτούς στα προηγούμενα κύματα της επιδημίας, δήλωσαν σήμερα υγειονομικοί αξιωματούχοι.
Την Τετάρτη (15/12), η Νότια Αφρική κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει δει ποτέ η χώρα στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της εξαιρετικά γρήγορης εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε η Μισέλ Γκρουμ, του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδιδόμενων Νόσων (NICD). «Οι νοσηλείες δεν αυξάνονται με τόσο θεαματικό ρυθμό», πρόσθεσε η Γκρουμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες αυξήσεις, αλλά σχετικά μικρές αυξήσεις στους θανάτους», υπογράμμισε.
Η Ουασίλα Τζάσατ, επίσης του NICD, δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται οξυγόνο είναι «χαμηλότερος από αυτόν που ήταν σε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα κύματα» της πανδημίας. «Οι ασθενείς δείχνουν όντως να παραμένουν για λιγότερο χρόνο» στο οξυγόνο, πρόσθεσε.
Μετάλλαξη Όμικρον: Τι αναφέρει για τα εμβόλια ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Τζο Φαάλα, τα στοιχεία αυτά δεν δείχνουν ότι η Όμικρον είναι λιγότερο λοιμογόνος, αλλά μάλλον ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 επιτρέπουν να προληφθούν οι σοβαρές νοσήσεις. «Αυτό οφείλεται μάλλον σε μια σημαντική εμβολιαστική κάλυψη», κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων, υπογράμμισε.
Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, αλλά αυτός ο αριθμός ανέρχεται στο 66% όσον αφορά τους ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός.
Το στέλεχος Όμικρον, το οποίο παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα τον Νοέμβριο, προκαλώντας παγκοσμίως πανικό, και δείχνει πιο μεταδοτικό από τα άλλα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Με περισσότερα από τρία εκατομμύρια κρούσματα, η Νότια Αφρική είναι μακράν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού στην αφρικανική ήπειρο.