Με γηρασμένο, κουρασμένο αλλά και ελλιπές προσωπικό λειτουργεί το νοσοκομείο «Παπανικολάου» σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Χονδρόπουλος, ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι: μία νοσηλεύτρια αναγκάζεται να ανεβοκατεβαίνει δύο ορόφους σε κλινικές όπως η Πνευμονολογική ή η Καρδιολογική για να μπορέσει να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς που συνήθως είναι βαριά περιστατικά, ένας αναισθησιολόγος αναγκάζεται να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο χειρουργεία, εργαζόμενη το πρωί ασκεί καθήκοντα προϊσταμένης και το βράδυ χρέη νοσηλεύτριας, στο κυτταρολογικό γίνονται μόνο οι επείγουσες εξετάσεις και δεν γίνονται πλέον τεστ ΠΑΠ για πρόληψη, στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών από τα οκτώ κρεβάτια ενεργά είναι μόνο τα έξι και από τα 12 κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ενεργά είναι μόνο τα οκτώ.
Το προσωπικό του νοσοκομείου μειώνεται συνεχώς λόγω των συνταξιοδοτήσεων ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών είναι τα 60 έτη και των άλλων εργαζομένων τα 50 έτη.
Από το 2009 έχουν συνταξιοδοτηθεί 431 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 230 ήταν νοσηλευτές, ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Χονδρόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι το προσωπικό εργάζεται χωρίς να παίρνει ρεπό και άδειες. Για παράδειγμα ανέφερε ότι τα οφειλόμενα ρεπό στο παραϊατρικό προσωπικό ανέρχονται στα 643, στην σίτιση στα 286 (συν 105 κανονικές άδειες), στην Ψυχιατρική Παίδων στα 265, στη Β΄ Χειρουργική στα 213 (συν 50 κανονικές άδειες), στην Καρδιολογική στα 180, στην Παθολογική στα 150 (συν 140 κανονικές άδειες) στη Στεφανιαία Μονάδα/Αιμοδυναμικό στα 114.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλές ειδικότητες το προσωπικό είναι το μισό απ΄ ότι προβλέπεται στον Οργανισμό του νοσοκομείου. Ο κ. Χονδρόπουλος ανέφερε ακόμη ότι οι ασθενείς κινδύνεψαν να μείνουν χωρίς φαγητό ανήμερα της Πρωτοχρονιάς διότι δεν ανανεώθηκε η σύμβαση του νοσοκομείου με την ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει τη σίτιση και ότι το πρόβλημα λύθηκε την τελευταία στιγμή.
Ένα επιπλέον μεγάλο πρόβλημα είναι η μείωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου που από 67 εκατομμύρια που ήταν το 2012 μειώθηκε στα 50 εκατομμύρια το 2013, στα 45 εκατομμύρια το 2015 και στα 35 εκατομμύρια το 2015.
Όπως ανέφεραν μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, όλα αυτά έχουν ως συνέπεια αύξηση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία, μείωση του αριθμού των χειρουργείων και επισφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας. Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου και προσλήψεις προσωπικού.
Το Σωματείο Εργαζομένων του Παπανικολάου θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.