«Το τσιγάρο με ηρεμεί». «Αν κόψω το κάπνισμα θα παχύνω». «Νιώθω σαν άρρωστος αν δεν καπνίσω». Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιούν οι καπνιστές για να περιγράψουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν να διακόψουν τη βλαβερή για τον οργανισμό τους συνήθεια του καπνίσματος, ή την αναποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στον εθισμό που κάνει αποδεδειγμένα κακό στην υγεία τους.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτοί δεν είναι παρά μερικοί μύθοι που συνοδεύουν το κάπνισμα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Αντίθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο να πεθάνει κανείς από καρδιακές ασθένειες, από καρκίνο των πνευμόνων και χρόνια βρογχίτιδα. Επίσης, οδηγεί σε βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας, πιο λευκά δόντια και καλύτερη γονιμότητα. Ακόμη, όπως υποστηρίζουν ειδικοί δεν οδηγεί σε αύξηση του βάρους ή του στρες που βιώνει κανείς.

Οι πιο κοινοί μύθοι γύρω από το τσιγάρο και τη διακοπή του καπνίσματος:


Μύθος: «Αν κόψω το τσιγάρο θα παχύνω»

Στην πραγματικότητα αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία, που δείχνουν ότι το κάπνισμα προκαλεί μεγαλύτερη συσσώρευση του σπλαχνικού λίπους, του τοξικού, λιπώδους ιστού που περιβάλλει τα έντερα και αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία.

Όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να αποθηκεύει λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, αντί στους γοφούς και τους μηρούς.

Η διακοπή του καπνίσματος σε συνδυασμό με την αεροβική γυμναστική και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια αυτού του είδους λίπους και τη βελτίωση της μυϊκής μάζας.

Μύθος: «Χωρίς τσιγάρο δε θα μπορώ να ελέγξω την όρεξή μου και θα θέλω να τρώω μεγαλύτερες μερίδες και πιο ανθυγιεινά σνακ»

Η νικοτίνη αναστέλλει την ινσουλίνη, την ορμόνη που διασπά τα σάκχαρα στο αίμα. Το κάπνισμα προκαλεί την απελευθέρωση μικρότερης ποσότητας ινσουλίνης, με αποτέλεσμα τα σάκχαρα να παραμένουν στη ροή του αίματος και να δημιουργούν μια υπεργλυκαιμική κατάσταση -που συνήθως παρατηρείται σε ανθρώπους που έχουν διαβήτη- η οποία δίνει την αίσθηση στον καπνιστή ότι είναι «γεμάτος».

Στην πραγματικότητα αυτό είναι επικίνδυνο και αποτελεί έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη τύπου 2.

Η νικοτίνη δεν «καίει μαγικά» τις θερμίδες. Αντίθετα, η άσκηση μπορεί να «κάψει» 200-600 θερμίδες την ώρα, καθώς επίσης και να ρυθμίσει την όρεξη.

Μύθος: «Τα τσιγάρα ηρεμούν τα νεύρα μου. Θα πάθω νευρικό κλονισμό αν το κόψω»

Οι καπνιστές συνηθίζουν να ρίχνουν τις ευθύνες για τη συνέχιση της βλαβερής αυτής συνήθειας στο… άγχος και το στρες που βιώνουν. Στην πραγματικότητα όμως ο εθισμός στη νικοτίνη τους κάνει ακόμη πιο στρεσαρισμένους, στο μεσοδιάστημα από το ένα τσιγάρο στο άλλο.

Σύμφωνα με μια έρευνα της οργάνωσης British Heart Foundation, οι καπνιστές έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν τις καταστάσεις αυτές, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ψυχική τους υγεία.

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την κατάσταση της υγείας του μυαλού και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου στον οργανισμό, βελτιώνοντας την ικανότητα συγκέντρωσης και αυξάνοντας την ψυχική ευημερία.

Μύθος: «Θα νιώθω σαν άρρωστος αν κόψω το τσιγάρο»

Για την ακρίβεια, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό. Αντίθετα, το κάπνισμα καταπιέζει την ανοσοαπόκριση με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μη μπορεί να προστατεύσει το ίδιο καλά τον οργανισμό από βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Επιπλέον, ο οργανισμός ενός καπνιστή είναι περισσότερο τοξικός, το συκώτι πιο στρεσαρισμένο, με αποτέλεσμα να αποτελεί «στόχο» διαφόρων ασθενειών και λοιμώξεων.

Μύθος: «Χωρίς τσιγάρο δε θα έχω ενέργεια»

Στην πραγματικότητα η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Μέσα σε δύο με δώδεκα εβδομάδες από τη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και όλες οι σωματικές δραστηριότητες –περπάτημα, τρέξιμο κ.τ.λ.- γίνονται πιο εύκολες.

Μύθος: «Δε θα ξέρω τι να κάνω με τα χέρια μου αν το κόψω. Θα θέλω να τσιμπολογάω συνέχεια»

Αυτό που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να ξεγελά τον εαυτό του με κάτι άλλο. Προτού απλώσετε το χέρι για να αρπάξετε κάποιο σνακ, μπορείτε να αλλάξετε ρότα και να πάτε να απλώσετε τα ρούχα, να βάλετε πλυντήριο, να πάρετε τηλέφωνο ένα φίλο σας ή ακόμη καλύτερα, να πάτε για μια βόλτα (περπάτημα, τρέξιμο).

Αντικαθιστώντας το κάπνισμα με την άσκηση ο οργανισμός θα απελευθερώνει περισσότερες ενδορφίνες, οι οποίες θα καταπολεμήσουν το αίσθημα ενοχής που νιώθει κανείς από το τσιγάρο ή τα τσιμπολογήματα.