Ο απινιδωτής αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη συσκευή, η οποία επαναφέρει με άμεσο ηλεκτρικό σοκ τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. Πρόκειται για ένα σωτήριο εργαλείο για τον διασώστη που του δίνει τη δυνατότητα κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς, ο οποίος αντιμετωπίζει τον συχνά θανατηφόρο κίνδυνο της καρδιακής ανακοπής.

Διαβάστε παρακάτω τι είναι η καρδιακή ανακοπή, τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκειά της και πώς μπορεί να αποτραπεί η απώλεια της ζωής χάρη στον απινιδωτή.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής;

Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή είναι μια κατάσταση στην οποία η καρδιά σταματά να χτυπά ξαφνικά και απροσδόκητα λόγω κοιλιακής μαρμαρυγής, ενός προβλήματος του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Όταν συμβεί αυτό, το αίμα δεν ρέει πλέον στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα, οπότε επέρχεται πολύ γρήγορα βλάβη των ιστών και τελικά θάνατος.

Οι μηχανισμοί που οδηγούν σε καρδιακή ανακοπή ποικίλλουν, αλλά όλοι προέρχονται από διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό, με κυριότερη διαταραχή την αρρυθμία. Άλλες περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής είναι όταν παύει εντελώς ο καρδιακός παλμός, μια κατάσταση που ονομάζεται ασυστολία και αποτυπώνεται με επίπεδη γραμμή στο καρδιογράφημα.

Η στεφανιαία νόσος, οι αρρυθμίες και δομικά προβλήματα της καρδιάς, τα οποία συχνά κληρονομούνται, ευθύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία των εμφανίσεων καρδιακής ανακοπής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει λόγω δηλητηρίασης, σοβαρής αιμορραγίας, ηλεκτροπληξίας ή πνιγμού. Συχνά, δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια, όμως αρκετές φορές οι ασθενείς αντιμετωπίζουν πόνους στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη και τάση για εμετό. Κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής, ο ασθενής παρουσιάζει έλλειψη κανονικού παλμού, κάτι που οδηγεί σε απώλεια συνείδησης.

Τι είναι ο απινιδωτής;

Ο απινιδωτής είναι μια συσκευή που προορίζεται για τη θεραπεία της κοιλιακής μαρμαρυγής. Για να γίνει αυτό, ο απινιδωτής μεταφέρει σύντομο ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά, ώστε να αποκαταστήσει τον κατάλληλο ρυθμό. Το ζεύγος ηλεκτροδίων διευκολύνει τη μεταφορά του ρεύματος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι απινιδωτών, με βασικότερες κατηγορίες τους αυτόματους και τους εσωτερικούς απινιδωτές που είναι εμφυτεύσιμοι. Οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση στο στήθος του ασθενούς, έτσι ώστε να επαναφέρουν άμεσα τον καρδιακό ρυθμό σε περίπτωση απώλειας της φυσιολογικής λειτουργίας του. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό, όπως όσοι έχουν υποστεί στο παρελθόν καρδιακή ανακοπή.

Από την άλλη, οι αυτόματοι απινιδωτές βρίσκονται ως διασωστικός μηχανισμός σε μέρη με έντονο συνωστισμό, όπως σχολεία, αεροδρόμια και μεγάλες εταιρείες. Στην περίπτωση που κάποιο άτομο εμφανίσει συμπτώματα καρδιακής ανακοπής, ο απινιδωτής μπορεί να το ανιχνεύσει αμέσως και με αυτόματο τρόπο να χορηγήσει το σοκ που θα επαναφέρει τον ρυθμό. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μη εκπαιδευμένα άτομα, αφού δεν απαιτεί γνώσεις διάγνωσης της καρδιακής ανακοπής.

Η εταιρεία Mantzaris διαθέτει απινιδωτές Lifepak CR2 του οίκου Stryker, όπου είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος αλλά και ιατρικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας, με τεχνική και επιστημονική υποστήριξη σε όλη την Ελληνική αγορά.