Τον κώδωνα του κινδύνου και στους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού κρούουν οι επιστήμονες μέσω νέας τους μελέτης και επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που νοσήσουν μπορεί και αυτοί να έρθουν αντιμέτωποι με τη μακρά Covid και να ταλαιπωρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Η νόσος Covid-19 με παρατεταμένα για μήνες συμπτώματα -γνωστή και ως μακρά Covid-19- μπορεί να παρουσιαστεί επίσης σε εμβολιασμένους ανθρώπους που μολύνονται από τον κορονοϊό (οι λεγόμενες λοιμώξεις ”breakthrough”), ιδίως τους άνω των 60 ετών» επισημαίνει νέα βρετανική μελέτη, που για πρώτη φορά κάνει αυτή τη διαπίστωση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για 10.024 εμβολιασμένους και 9.479 ανεμβολίαστους. Σε σχέση με τους τελευταίους, επιβεβαιώθηκε αυτό που έχουν δείξει και άλλες μελέτες ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου και σοβαρών επιπλοκών, διασωλήνωσης, εισαγωγής σε ΜΕΘ, θανατηφόρων θρομβώσεων, πνευμονικής ανεπάρκειας, ψύχωσης κ.α.
«Καμπανάκι» για τους άνω των 60 ετών
Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τη σχετική μελέτη ιδίως όσον αφορά τους άνω των 60 ετών, «ο προηγούμενος εμβολιασμός δεν φαίνεται να προστατεύει από διάφορα συμπτώματα της μακράς Covid-19 όπως η καρδιακή αρρυθμία, οι πόνοι στις αρθρώσεις, ο διαβήτης τύπου 2, η ηπατική νόσος, οι διαταραχές του ύπνου, οι διαταραχές διάθεσης και άγχους κ.α.».
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «σε εκείνους που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό παρά τον εμβολιασμό τους, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για αρκετές, αλλά όχι για όλες τις επιπτώσεις της νόσου σε βάθος χρόνου. Αυτά τα οφέλη του εμβολιασμού (στις λοιμώξεις breakthrough) είναι σαφή στους νεότερους, αλλά όχι στους άνω των 60 ετών».