Ο θυμόσοφος λαός μας υποστηρίζει πως «το γέλιο μακραίνει την ζωή» και φαίνεται πως έχει απόλυτο δίκιο, καθώς όχι μόνο βελτιώνει την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά προάγει και την υγεία τους.
Το χιούμορ και το γέλιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το χιούμορ προκαλεί το γέλιο μέσω του λογοπαιγνίου, του οξύμωρου σχήματος, του ανέκδοτου, των γρίφων, της ειρωνείας, του σαρκασμού και του αυτοσαρκασμού. Η συγκεκριμένη σχέση έχει αποτελέσει αντικείμενο μελετών από την αρχαιότητα κιόλας, όπως του Αριστοτέλη, ο οποίος σημειώνει ότι «η αντιφατικότητα και η παραδοξότητα που χρησιμοποιεί ο ομιλητής επιδέξια δημιουργεί το κωμικό, το διασκεδαστικό».
Αλλά και στη νεότερη εποχή ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ακολουθώντας τα βήματα του Αριστοτέλη, ασχολείται εκτενώς με το χιούμορ («το χαριτολόγημα», όπως το αποκαλεί εκείνος) στο βιβλίο του «Η ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής», θεωρώντας ότι αποτελεί στοιχείο ωριμότητας της προσωπικότητας.
Πέρα από τη δεδομένη συνδρομή του στη βελτίωση της ζωής των ατόμων, το γέλιο φαίνεται να δρα ευεργετικά και με έναν «φυσιολογοανατομικό» τρόπο. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι, κατά την παραγωγή του γέλιου, ενεργοποιείται η αναπνοή (εισπνοή-εκπνοή) στον μέγιστο βαθμό. Έτσι, οι μύες του θώρακα, του αυχένα, του λαιμού και του προσώπου χαλαρώνουν, δημιουργώντας μια ευχάριστη αίσθηση.
Επιπλέον, η ψυχαναλυτική θεωρία υποστηρίζει ότι το χιούμορ είναι από τους καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης των συγκρούσεων του άγχους και χαρακτηρίζει τους ανθρώπους με ώριμη συναισθηματικά προσωπικότητα.
Η καθημερινότητα, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει μόνο ευχάριστες στιγμές, αλλά και αρκετές δυσκολίες. Σε περιπτώσεις παρατεταμένης θλίψης, άγχους και έντασης, οι προαναφερθείσες μυικές ομάδες συσπώνται, προκαλώντας τελικά μια αίσθηση δυσφορίας. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που έχουν αναπτυχθεί και τελειοποιηθεί αρκετές μέθοδοι μυικής χαλάρωσης.
Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, όμως, παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο αντιμετώπισής τους. Με άλλα λόγια, υπάρχουν άτομα που ερμηνεύουν τις δυσκολίες της ζωής με θετική διάθεση και άλλα που επηρεάζονται τόσο, ώστε να είναι στα πρόθυρα της κατάθλιψης.
Η θετική ερμηνεία των γεγονότων, η άντληση χαράς μέσα από τη λύπη και η δημιουργία αισιόδοξης διάθεσης μέσα σε κλίμα απαισιοδοξίας αποδεικνύεται καταλυτική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι κοινή η αίσθηση των γιατρών, ιδιαίτερα των χειρουργών, ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν με χιούμορ, θετικά και αγωνιστικά την περιπέτεια της υγείας τους πηγαίνουν πολύ καλύτερα από εκείνους με την αντίθετη τάση. Η ίδια αίσθηση έχει επιβεβαιωθεί και από επιστημονικές μελέτες, που υποστηρίζουν ότι το χιούμορ και η θετική διάθεση ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αξίζει λοιπόν τον κόπο να καλλιεργήσετε την εύθυμη πλευρά της προσωπικότητάς σας, να ασκηθείτε στο χιούμορ και να μάθετε να δημιουργείτε ευφάνταστα χαριτολογήματα, στον βαθμό που οι συγκεκριμένες αρετές προκαλούν θετικά συναισθήματα σε εσάς και το περιβάλλον σας. Αν μάλιστα λάβετε υπόψη τον κανόνα που θέλει τα άτομα και των δύο φύλων να επιλέγουν σύντροφο βάσει της ποιότητας του χιούμορ και της ευχάριστης διάθεσης που τους δημιουργεί, έχετε τελικά έναν παραπάνω λόγο για… ευθυμία!
Πηγή: advancehealth.gr