Αυτά τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν σε μεγάλο, ετήσιο αφιέρωμα του διεθνούς κύρους ιατρικού περιοδικού «The Lancet» σχετικά με την βρεφική και εμβρυική θνησιμότητα. Τα δεδομένα προέρχονται από 195 χώρες, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί θάνατοι είναι «αόρατοι» μέχρι σήμερα στις παγκόσμιες στατιστικές θνησιμότητας.
Περίπου 1,2 εκατ. γυναίκες χάνουν το μωρό τους στη διάρκεια της γέννας κάθε χρόνο, μετά από κανονικό τοκετό εννέα μηνών. Αυτά τα μωρά, που μπορεί να πεθάνουν μόλις πέντε λεπτά πριν την γέννησή τους, αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικών θανάτων κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και δεν συνυπολογίζονται στους θανάτους νεογνών.
Στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, οι θάνατοι πριν τη γέννα δεν καταγράφονται, ούτε δίνεται κάποιο πιστοποιητικό θανάτου, με συνέπεια να περνούν κάτω από το στατιστικό “ραντάρ”. Σύμφωνα με την έρευνα, τα περισσότερα νεογνά που πεθαίνουν αμέσως μετά τη γέννα και σχεδόν όλα όσα χάνουν τη ζωή τους πριν τον τοκετό, δεν καταγράφονται.
Επισήμως, οι θάνατοι νεογένννητων εμφανίζουν σταδιακή μείωση τις τελευταίες δεκαετίες, με μέση ετήσια πτώση 2% στην περίοδο 1990-2012. Η μείωση είναι κάπως μεγαλύτερη (2,6%) όσον αφορά τους θανάτους των γυναικών κατά τον τοκετό και τους θανάτους παιδιών ηλικίας ενός έως 59 μηνών (μέση ετήσια μείωση 3,4%). Οι θάνατοι νεογνών αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικών θανάτων παιδιών ηλικίας έως πέντε ετών.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι μισοί θάνατοι νεογέννητων παγκοσμίως συμβαίνουν σε πέντε μόνο χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Κίνα και Κονγκό, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζουν οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.